torsdag, mars 20, 2008

Rheingau 2006: Hattenheimer Mannberg vs. Kiedrich Gräfenberg


Vi sparkar igång påskledigheten! Sonen har klätt ut sig till kyckling... Ska vi kanske dra upp en flaska champagne? Nej, bättre upp - ett par flaskor toppriesling från rheingau. Det här är vårt rieslingdistrikt par préference. Syrorna fräser i munnen... mer aptitretande kan det inte bli, i det här huset.

2006 Hattenheimer Mannberg Erstes Gewächs är blekt ljusgul med grön nyans. Wow, en supermineralisk doft! Oh ljuva ungdom, snålvattnet rinner...mmm...nässlor, äppelfrukt och liten diskret blommighet. Smaken har underbar syra med en fantastiskt snygg sprits som på sitt sätt överträffar champagnens fina mousse i elegans! Stort fruktigt bett i ett intensivt grönt äpple, en skvätt sockerdricka, massor av mineraler, en aning kort eftersmak. Häftigt! Så gott det är att dricka sin rheingau pur ung!

2006 Kiedrich Gräfenberg Kabinett Trocken har ungefär lika blek färg med gröna nyanser. Likaledes supermineralisk, elegant doft - fast här med drag av champagne, fin chablis eller Zind Z004. Jästrester, grapefrukt, nässlor och ylle. Möjligheter till mer med tiden! Smaken har bra syra, låg sprits, grapefruktbitterhet, något lägre intensitet och lägre alkohol (12% mot 13,5% i föregående). Lite lättare, elegant torr kabinettstil med längd i eftersmaken. Bör lagras för att locka fram fler intressanta aromer i doften. Fin potential som matvin. Dagen efter har intensiteten vridits upp ett snäpp och vinet känns fruktigare - särskilt den läckra grapekomponenten...

För Hattenheimer Mannberg har producenten valt att ansluta sig till den nyare Erstes Gewächs-klassificeringen - Kiedrich Gräfenberg kör med den äldre benämningen Kabinett Trocken. Vad det är för skillnad har vi svårt att bena ut, eftersom den torra stilen är ungefär densamma. Kiedrich Gräfenberg är en Erstes Gäwächs-klassad vingård och finns även som den mer ambitiösa och dyrare Erstes Gewächs. Kära läsare, vill ni upplysa om skillnaden mellan Weils torra rieslingar från detta läge, förutom pris och kvalitet...

2006 Hattenheimer Mannberg Erstes Gewächs (Freiherr Langwerth von Simmern, Eltville, Rheingau)

2006 Kiedrich Gräfenberg Kabinett Trocken (Robert Weil, Kiedrich, Rheingau)

13 kommentarer:

Anonym sa...

Då Wilhem Weil är helt fanatisk med att gå flera rundor genom en vingård så är det inte så konstigt att släppa både en kabinnet och sen en EG. EG kräver en minimum mustvikt som en spätlese. Första rundan går till kabinnet och så vidare. För hans BA och TBA kan han låta sina arbetare vandrar hur många gånger som helst genom vingårdarna för att plocka specifika bär med ädelröta. Det är verkligen dom vinerna han gör som bäst. Att göra en EG är också lite som ett "statement". Det ska ju ändå vara det bästa från tyskland i den torra stilen.

Finare Vinare sa...

Tack för upplysningen! Vi tänkte att det räckte med att vingården var klassad och att man höll vinet under 9g restsocker... trots Janne Rosborns gnuggning hade vi missat att kravet på mustvikten fanns kvar ;-)

Lite som Terra Montosa hos Breuer alltså... ett sätt att förbättra förstavinerna och få användning för de yngre stockarna och de minst bästa plättarna...

Anonym sa...

För att få lov att klassa ett vin som EL(Erste Lage)/GG(Grosses Gewächs)/EG(Erstes Gewächs) måste producenten vara medlem i VDP.
EL gäller i Mosel
EG gäller i Rheingau
och GG i övriga tyska Anbaugebiete.
Klockrent eller hur...

Vill man gotta sig i VDP's regelverk går det att fördjupa sig här:
http://www.vdp.de/english/vdp-classifikation-model.php.

Finare Vinare sa...

Ja, och så har vi Breuer som blev så sur att han sa upp medlemskapet... efter att Nonnenberg otroligt nog inte kvalat in som EG! Du har också besökt Breuer's Vinothek, eller hur? Där kan man se hur Breuer vänt detta till sin fördel i marknadsföringen av Nonnenberg som en kultförklarad vingård... inget är så spännande som outsiderns rättmätiga seger! Rena västern-dramaturgin...

Anonym sa...

Visst är Breuer briljant men vi kastar oss också loss med Josef Leitz och den alltför okände Peter Jakob Kühn.

Och när vi ändå är i Rheingau korsar vi med glädje floden och beger oss till Dönnhoff m fl i Nahe.

Jaja vilka fantastiska producenter som levererar fanastiska viner till oss fantastiska vinälskare.

En liten utläggning som inte alls har med Riesling eller Rheingau att göra. Hoppas det är ok att bre ut sig...

Vi tillbringade helgen och en del av denna vecka i Paris - grymt skoj att se med vilken frenesi restauranger och vinbutiker fokuserar på södra Rhône och Languedoc-Roussillon. Skithäftiga viner från små kaxiga producenter som kör mycket VdP och VdT.

Säg till om ni vill ha tips på producenter så listar jag snabbt..

Anonym sa...

Tror han drog sig ur mer för att han tyckte att det skulle ställas ännu högre krav. Tex att chaptalisering inte ska få förekomma under EG/GG. Det är ju lite som att skjuta sig i foten när det inte är tillåtet under QmP. Nu är det så att vissa regioner har förbjudit det under grand cru benämning men det förekommer i andra. Nu minns jag inte riktigt vilka. Han ville också att det skulle krävas lägre skördeuttag.

Finare Vinare sa...

Till... förstås!

Kolla in http://www.thewinecompany.dk/. De är med i den sydfranska galoppen...

Anonym sa...

Då kör vi...
Alsace (Domaine Binner, Pierre Frick och Martin Schaetzel)

Jura (Andre et Mireille Tissot, Jacques Puffeney, Domaine de la Pinte och Emmanuel Houillon)

Corsica (Antoine Arena)

Provence (Chateau de Roquefort, Domaine du Gros'Noré, Domaine Richaume och Domaine de la Suffrene)

Rhône S (Domaine Gramenon, Domaine Remejeanne och Sang des Cailloux)

Rhône N (Dard & Ribo, Vincent Paris, Domaine Gonon och André Perret)

Langudoc/Roussillon (Bruno Duchêne, Coume del Mas, Domaine de la Rectorie, Domaine Gauby, Les Foulards Rouges, Olivier Pithon och Casot de Mailloles)

Och det finns gott och väl 10-talet till i Rhône och LR. Lite att tugga på initial...

Dessutom kostar inte vinerna skjortan. Flertalet av dessa ligger på 20E hos t ex Cave Augé (Paris överlägset bästa vinbutik - avseende spännade kaxiga producenter).

Bra med importörtips!!
Här får ni ett: http://www.vinetrail.co.uk/

Skål ta mig...

Finare Vinare sa...

Stort tack för din lista, VInosapien - Frankrike bubblar verkligen av spännande, ambitiösa småproducenter...

Schaetzel och Tissot har vi besökt. Viner från La Suffrène och Gauby har vi druckit. Men för övrigt är det idel oprövade kort, som vi i några fall läst om...

Smäll gärna av de sista tio också. Vi kollar upp allihop.

Anonym sa...

Dunkar in en kompletterande producentlista efter påsk.

Ett litet påpekande bara, många av de jag skickade innan kör biodynamiskt - eller som de själva säger naturellt.

Vad tyckte ni om Schaetzel och Tissot? Hos Tissot tillbringade vi 2-3 timmar bland 15-talet flaskor och otaliga fat. Hans Chardonnay La Mailloche 2005 är glimrande.

Samma sak hos Gauby. Han snackar ingen engelska och vi en mycket knapphändig franska. Ändå klickade det från början och vi 'snackade' vin i drygt 2 timmar med otaliga fatprov. Hans läckra vita viner vinner på 5-10 års lagring. Läcker lobb i bortre krysset.

Hade en vertikal med Suffrene årgång 1996 (hans första)- 2001. Hans Cuvée des Lauves är grymmma 1998 och 2001.

Kommentarer om Suffrene och Gauby?

Anonym sa...

Ni älskare av rheingau-riesling, piemontes godsaker som barolo, barbera och bordeaux!

Har Ni spanat in maj-släppet?

http://www.finewines.se/forum/index.php?topic=21.msg1663#msg1663

Anonym sa...

Efter rekommendation från min lokala bolagist införskaffade jag Kiedrich Gräfenberg.
När jag läser "möjligheter till mer med tiden" blir jag än en gång irriterad på hålen i min plånbok och den totala bristen på hål i garderoben.
Nåja, när jag läser om vad som hände dag 2, det där om den läckra grapekomponenten, tackar jag i tur och ordning min lokala bolagist och F&V samt bestämmer mig för att låta dessa flaskor försvinna in i ett glömskans hål - några år.

Finare Vinare sa...

Ett klokt beslut, Billy! Visst kostar det på att lägga undan hela tiden. Men så är det med riesling.
Och var ska de få plats allihop, logistikproblemen hopar sig...