söndag, augusti 08, 2010
Muscadet: Domaine de la Pepière
Muscadet är knappast det mest namndroppade vinet. Enligt fördomarna ett okomplicerat, enkelt, jästigt vitt som den frankofilt lagde häller i sina moules marinières och klunkar i sig för att väcka aptiten och svalka strupen. När vi träffade Marc Ollivier på Haut les Vins breddades vyerna ordentligt. Denna bibliskt skäggige gentleman presenterade med glimten i ögat komplexa och mineralstinna vingårdsviner, uppenbart dugliga för lång lagring och ganska så överraskande i sina äldre versioner. Dessutom en purung standardcuvée, den mest fruktiga muscadet vi någonsin smakat. Summa summarum: här är det sommelier alert inför skaldjurssäsongen - och samtidigt fest för källarnördarna!
Igår presenterade Vinik - märkbart stolt och rörd över sitt nyförvärv - fyra nyss levererade viner från Olliviers Domaine de la Pepière i Maisdon-sur-Sèvre. Den smått legendariske vinodlaren hade dessutom skickat med ett gäng gamlingar för att visa på lagringspotentialen.
Som inledning och referens får vi prova två likvärdiga, nysläppta basversioner. Den första vinet är inte Marc Olliviers, men finns också att köpa via Vinik.
2009 Domaine de la Foliette Muscadet Sèvre et Maine sur Lie
Doften är ren, frisk och druvig med ljusa toner av vit persika, vita vinbär, krusbär, grönt äpple och vita blommor. Utmärkt attack i munnen med liten sprits på tungan. Osöt frukt med hög, livlig syra och aromer av grönt äpple, vattenmelon och gurka. Det serveras en oväntad rikedom och intensitet mitt på tungan med nästan nötig karaktär, inte helt olikt en ung chablis. En gnutta kryddighet minglar i kinderna efteråt. Här har vi en mycket tilltalande muscadet - rak och ren - som briljerar i munnen. (87-88)
Så följde en smått magisk kvartett nollnior. Årgången är i topp för området och Marc Ollivier har presterat sitt bästa.
2009 Domaine de la Pepière Muscadet Sèvre et Maine sur Lie
Smått parfymerad och diskret förförisk i doften, på ett elegant sätt som för tankarna till äppelblom, jasmin och ros. Fin hudsalva kan också vara en jämförelse, medan en annan provare tänker på äppelschampo. Vi hittar dock ingenting av det artificiella och kitschiga som fläktade igenom tonåringarnas hår på sjuttiotalet. Jämfört med La Foliette finns mer komplexa, kryddiga drag som påminner om mysk, vitpeppar och muskotnöt. De ungjästiga pärontonerna från biomässan i november har hunnit försvinna under halvåret som gått. Smaken är rikt fruktig med en livlig, harmonisk äppelsyra och ett grönt inslag av vattenmelon och gurka. Det visar sig vara supergott till thailändska glasnudlar med räkor, lime och koriander. När kryddigheten i vin och mat möttes, fick vinet en extra skjuts och nådde hela (89) pinnar, ett betyg som står fast efter maten.
2009 Clos des Briords Cuvée Vielles Vignes
Här finns inget av de blommiga dragen från basversionen - istället betydligt mer av mineraler. Vi förnimmer en sval havsbris som tagit vägen via skaldjursdisken, och aromer av vit persika, plus en vag aning av oxidation i gula äppelskal - ungefär som i en chablis premier cru från Chablisienne. Doften avslöjar en högre fruktmognad än i basversionen, men samtidigt presenterad på ett stramare sätt. I munnen måste detta beskrivas som perfekt balanserat. Strukturen är fastare än i basversionen, frukten mognare, och de klockrena syrorna sitter precis mitt i smaken. Avslutningen blir lång, med stenar, hav och en tydlig mineralsälta i eftersmaken. En imponerande vingårdsmuscadet med brett användningsområde, och bevisad kapacitet för lång lagring. (90+)
2009 Les Gras Moutons
I en redan ren kvartett är detta kanske den allra renaste doften. Det första intrycket är dammande kalksten - närmast tavelkrita - med tydliga stråk av lime och vit blommighet. Detta är också jästigast hittills - något som tillsammans med hav, svamp och fårfett ger associationer till autolysen i en ung zero dosage champagne. Syran tävlar med svalkande kalksten i munkänslan, medan melonfrukten är slank och återhållsam, för att släppa fram nästan mineralvattenslika sensationer. Eftersmaken är överraskande lång och intensiv, stenig i slutet. Vinet tycks perfekt avpassat till sushi och ostron. Sistnämnda kombon testade vi både igår och idag med stor framgång. Ännu en stor favorit. (90)
2005 Clos Cormerais Cuvée Vielles Vignes Fûts de Chene
Detta skiljer ut sig från de andra vinerna genom en ekfatslagrad mognad som drar mot arrak, gummi, smör och honungsmelon, med blommighet och fin liten oxidton. En verkligt originell doft som påminner om Moulin Touchais, fast med saltare fläktar från västerhavet. Vinet erbjuder en suverän drickbarhet på egen hand med rensande stenig fräschör och givande melonaromer utan sötma eller den minsta bitterhet från eken. Några kräft- eller hummerskal minglar kvar i eftersmaken. Ett supergott, raffinerat vin som vi vill njuta under samtal på sena kvällen till gruyère eller comté. Även här finns stor potential inför framtiden. (91+)
Gamlingarna sprattlade ganska bra de också. Det var en unik erfarenhet att få prova:
1994 Muscadet Sèvre et Maine sur Lie
1992 Clos des Briords Cuvée Vielles Vignes
1995 Clos Cormerais Cuvée Vielles Vignes Fûts de Chene
1996 Clos Cormerais Cuvée Vielles Vignes Fûts de Chene
Provningens allra bästa vin var nittiotvåan, fantastiskt vitalt för sin ålder! Så vi lägger undan vingårdsvinerna inför framtiden, men dricker dem också redan i höst till skaldjuren. Priserna är satta med kärlek till konsumenten, och inför hösten planeras en blandad sexa i BS med leverans över hela landet. Äntligen!
2009 Foliette Muscadet Sèvre et Maine sur Lie - 100 kr
2009 Pepière Muscadet Sèvre et Maine sur Lie - 110 kr
2009 Pepière Clos des Briords Cuvée Vielles Vignes - 130 kr
2009 Pepière Les Gras Moutons - 130 kr
2005 Pepière Clos Cormerais Cuvée Vielles Vignes Fûts de Chene - 150 kr
ps. Förresten, kolla även in Guy Bossards 2009 Cuvée Boss'Art.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
10 kommentarer:
Äntligen! När jag talade med Vinik i juni lät det inte som om han skulle få agenturen för Pepiere. Då lovade i och för sig Niklas att han inte skulle ge sig förrän han fått agenturen. Well, vi får väl se tänkte jag. Vad kul det var att ha fel!
Detta är vad jag skulle behövt till mina havskräftor på Käringön för tre veckor sedan. Nå, beställning kommer det att bli ändå. Sverige behöver mer bra Muscadet! Jag behöver mer bra Muscadet!
Kunde inte komma häromdagen tyvärr! Men jag ska fan göra en beställning. Nik vet vad han håller på med...!
Gammalt djungelordspråk: skriv ett inlägg om dussin-nebba och du får massor av respons på inlägget, skriv ett inlägg om ett nischat, men klassiskt vin, och du får noll reaktion.
@Mowgli: Tycker du det är märkligt? För min del är det helt självklart.
P.
PS: Fick en dålig start av erfarenheten med Atomwine. Beställde 27 Juli men har ännu inte fått min leverans.
@anonym -> klart att det är märkligt! I min värld står vinets kvaliteter i centrum, oavsett typ och stil. Och jag uppfattar också att det är detta tänk som FV representerar, även om de förenar detta synsätt med tydliga smakpreferenser.
Utifrån detta perspektiv är en tokkvalitativ Vin Jeune, en sekelgammal Secial eller en rapport med den senaste utvecklingen från rödvinsodling i Ahr bra mycket mer spännande än ytterligare en recenserad vardags-Nebba för 120 kronor. Sådana övningar är - med risk för att trampa på en tå eller två - inget annat än den övre medelklassens egna, och något mer utförliga, läsning av Allt om mats recensioner av Aussie-Caberneter för 78 kronor. But hey, this is just one mans opinion!
Hoppas att din Atom-leverans hittar hem. Berätta annars gärna hur det gick. Saker som betalts men som inte kommer är ett oskick.
@Mowgli: Jo fast man får nog leva med att det är så här och personligen ser jag inte ett problem med det. Volym oavsett om det är vin, musik, borrmaskiner eller HM-kjolar kommer alltid generera mer diskussion just pg.a att fler människor kan relatera till det och folk älskar att kunna bli delaktiga i diskussioner och ha en röst. Själv tillhör jag dom som tycker FV gör helt rätt i att blanda hej vilt. Han får på det sättet med sig folk med nyvunnet intresse för vin och även de som kommer en bit på vägen. En bred publik som kan bidra med instressanta åsikter från olika läger. Jag tycker inte man ska se ner på folk för de inte har kunskapen. De kanske inte har den just nu, men just dessa diskussioner kan vara just det som utlöser ett nytt intresse. Jag är säker på du inte föddes med en vinylla bredvid barnsängen och hade ett atlas inbygd ryggmärgen utan själv har varit den kategorin du just nu klagar på. Fördomar tar en ingenstans mer än bakåt :)
De verkar ha slarvat bort min beställning. De verkar inte veta om den skickats eller vad som hänt. Betald är det iallafall så vi får se vad som sker. Lovats uppdatering idag.
P.
Jag föddes med anständiga smaklökar och förkärlek till all ek - men helst spansk sådan och då gärna Rioja! Anser mig ha kommit en bit sedan dess. Jag gillar att du tror gott om folks vilja att bilda sig och gå vidare. Att döma av diskussionerna här och Systembolagets strömlinjeformning av sortimentet så kanske jag inte riktigt ser samma sak, tyvärr.
Fick aldrig något besked idag heller från Atom Wine. Nu har de försökt tagit reda på info om min leverans i två dagar. Mycket märkligt beteende.
P.
Paketet verkar ha kommit bort. De skickar ett nytt. DHL it is..
P.
Genial post and this post helped me alot in my college assignement. Thank you as your information.
Skicka en kommentar