fredag, januari 16, 2009

Breuer 2005: Rottland & Schlossberg


Ja, vi älskar ju riesling, och kanske allra mest älskar vi riesling från Rheingau. Det är spännande att glänta på dörren och dricka de här vinerna unga, långt innan de ens nått början till mognad. Vi har tidigare hällt några olika parkonstellationer av Georg Breuers nollfemmor. Ikväll är det dags för första mötet med Berg Schlossberg...

2005 Berg Rottland Riesling har en fin, ljust gröngul lyster med silverglans. Doften bjuder på mängder av mineraler och en tydlig ton av färsk sparris och citronskal (minns ni dragen från Zind Z004?). Omoget gråpäron kommer till, gröna örter och vita toner av mandel/jasmin. Den nyskurna ananasen från våra tidigare smakprov har nästan gått och gömt sig...

Vi smakar innan maten. Ooh, ljuva plåga! De här citrussyrorna är riktigt envetna - de bara ringer och ringer, men ingen har en tanke på att svara. Balansen är utmärkt mellan frukt och mineraler, med fördel till mineralerna. Vi noterar en viss potens i alkoholen (13%) och hög intensitet när syror och alkohol krokar arm - men kroppen är ändå alldeles slank. Subtila aromer av ananas, persika, grönt äpple och örter leder ut i kompromisslösa slutsyror och härlig längd.

2005 Berg Schlossberg Riesling presenterar sig i en rikare gröngul kostym med guldreflex. Det finns förstås många likheter med föregående vin, men här får vi också rikare honungstoner och inslag av tropisk frukt (särskilt passionsfrukt). En barrskogig talldoft känns bekant från några tidigare år, och begynnande toner av bergolja är riktigt lovande. Dofterna går in i varandra på ett sätt som gör det svårt att säga var det ena slutar och det andra börjar...

Smaken är jämförelsevis mer avrundad, med högre solmognad i frukten, lenare struktur och högre viskositet. Harmoniska aromer av passionsfrukt leder ut i en intressant avslutning där vi kommer att tänka på pinotchampagne: rödäpplig, jordig, jästig, med känsla av bikarbonat och en storslagen energi långt bak i gommen. Trots mer av fylliga, fruktiga drag är det fortfarande ett mycket ungt och tufft vin.

I denna unga fas är vinerna suveräna i funktionen som apéritif. Det är återigen spännande att få en titt bakom kulisserna på fina 2005. Men till kvällens gratinerade rödspätta i vitvinssås blir det ändå inte mer än drygt godkänt. Det var nog lättare med stekta, panerade fiskar och pressad citron! Direkt efter mat tar det stopp. Vi får intrycket av att Rottland är mer knutet nu än vid våra smakprov från förra året, och Schlossberg är ännu mest bara råmaterial till något stort. 2005 Nonnenberg är det av vinerna som hittills gjort allra störst intryck. Nu är det dags att samla ihop all den karaktär vi kan uppbåda, hädanefter blir det locket på i åratal framöver. Medan man väntar kan man roa sig med snabbmognande, lättgillade 2005 Terra Montosa...

2005 Rüdesheimer Berg Rottland Riesling (Georg Breuer, Rüdesheim, Rheingau)

2005 Rüdesheimer Berg Schlossberg Riesling (Georg Breuer, Rüdesheim, Rheingau)

1 kommentar:

Niklas J sa...

Rieslingälskarna bör spara ett par slantar till marssläppet. Då trillar det in en och annan goding från 2007 :-)