fredag, januari 30, 2009

Fyrtornet och släpvagnen


Ja, så ser de faktiskt ut tillsammans: den högresta pfalzaren och den feta bocksbeuteln. Åttaåringen har lovat att laga sushi ikväll. De pinfärska råvarorna kommer från Melanders i Söderhallen: laxrygg, tonfisk och pilgrimsmussla. Vi provar vinerna innan maten, åtföljda av nyfriterad tigerräka och små handgjorda vårrullar.

2007 Juliusspital Würzburger Stein Riesling Kabinett Trocken har en ljust gyllene färg och en mycket lovande doft. Här hittar vi honungstoner och solmogen, läcker frukt med tydliga aromer av ananas och passion. Ett ungt grönt stråk kan följas ut mot salvia och barrskog. Mineraltonerna är tydliga, med musselskal och en aning av unknad som för tankarna till våt kofta och våt jord.

I munnen vankas det solsken på flaska från fina 2007. Smaken är yppig och rik med utmärkt syrabalans. De unggröna tonerna behöver väl något år för att tonas ner, sen borde vinet bli perfekt i sin stil. Då lär mineralerna ha klivit fram ett par snäpp och frukten ha fått en skön avrundning. Vinet behöver helt enkelt lite tid att sätta sig. Vad är det då som skiljer kabinetten från Grosses Gewächs från samma vingård, kan man fråga sig? Förmodligen rör det sig om nedklassad frukt från yngre stockar och de minst ypperliga lägena. Noteras bör att denna kabinett har både mer kropp, alkohol och restsötma än nästa vin (13% alkohol, 6 gram restsötma) Hur rik ska då spätlesen vara? Få flaskor finns kvar, bör inhandlas skyndsamt.

2004 J. L. Wolf Forster Jesuitengarten Spätlese Trocken framkallar ett stort wow när vi byter glas. Utvecklingen mot finaste petroleum gör att vi nästan smäller av! Det osar... av skoputslåda och garage. Parallellt med oset får vi enormt finessiga toner av mandelblom, mandel, melon, grönt äpple, vit persika och... den gamla pastillklassikern Tulo! Oj, vad gott det här vinet doftar, Tulo och diesel passar faktiskt perfekt ihop. En kittlande ljus honungston kommer till.

Smaken är sirlig, ren, nästan helt torr och verkligen elegant. Syrorna är mjuka och behagliga, med en angenäm liten jordbeska och äppelskal av granny smith i eftersmaken. Långa slutsyror kappas med de andra beståndsdelarna på ett utmärkt sätt. Mycket gott och aptitretande! Det ska bli spännande att följa vinet framöver. 12,5% alkohol, restsötma uppskattningsvis 5 gram.


Nå, vilket vin passade bäst till sonens sushi? Utan tvekan var det Jesuitengarten, med sin finess och sin milt nedtonade frukt. Men till avocado och nori klev det unga, mer sötfruktiga vinet fram som favorit. Kombinationen av sötma och syra i riset hade annars varit kul att matcha med en balanserad kabinettsriesling från Mosel, men det finstämda pfalzvinet är bra nära mitt i prick. Så sent som i somras gav det fortfarande mer av grönt äpple, men här har det skett en imponerande utveckling under halvåret som gått. Och det finns fortfarande i BS!

2007 Würzburger Stein Riesling Kabinett Trocken (Weingut Juliusspital, Würzburg, Franken)

2004 Forster Jesuitengarten Spätlese Trocken (Weingut J. L. Wolf, Wachenheim/Weinstrasse, Pfalz)

6 kommentarer:

Vintresserad sa...

You're on a GREAT roll! Keep it a rollin'!

Niklas J sa...

Juliusspital väcker ljuva minnen! Särskilt en av de bästa Muskateller jag provat; en Würzburger Abtsleite Kabinett. Stöter ni på den så köp och låt er förföras!

Finare Vinare sa...

Vi är på en stor rulle och den ska rulla på. Absolutely!

Tack för tipset, Niklas. Av muskateller är vår erfarenhet noll och ingen, så det lägger vi på minnet.
Tittar man in på Juliusspitals webshop så slås man av hur pass bra våra svenska priser faktiskt är. GG-vinerna kostar inte mer än i Würzburg. Fast just den här kabinetten hittar vi inte...

Niklas J sa...

I mars släpps en Grosses Gewächs på SB; från toppläget Escherndorfer Lump. Priset i S-e är identiskt med priset i Tyskland. Så ja, vad gälle Franken har vi fantastiska priser här hemma!

Juiusspital har en egen restaurang där bara deras viner serveras. På era resor är det värt ett besök; en lååång sväng inom Würzburg. Inte bara för Juliusspital men även för att staden är otroligt vacker och vinbyarna runtom en fröjd besöka, särskilt Iphofen.

Finare Vinare sa...

Vår första resa in i Franken var söderifrån längs med floden Tauber. Attans vad fint att cruisa i 70 km/h och njuta av det underbara landskapet med stopp vid valfri weingut...

Gör man en avstickare upp längs Main så hittar man den högklassiga producenten Fürst, missa inte när ni är i krokarna. Och Würzburg är precis som du säger extremt lämpad att strosa i och dyka in på Bürgerspital, Juliusspital och Staatlicher Hofkeller.

Niklas J sa...

Staatlicher Hofkeller ja; vi dök upp där och lyckades få en praktikant från Saint Emilion till att visa oss runt! Hur otroligt det än låter så är det sant :-)

Tror han hette Olivier och var från ett familjeägt slott; Chateau Brun. Han visade oss runt i dryga timmen och alla skrymslen av den mäktigaste, men framförallt vackraste källare jag sett!

Rudolf Fürst ja; Spätburgunder som jag lurat Bourgognefantaster med! Underbara viner och jag drack faktiskt en under förra året; Burgstadter Centgraffenberg. Kul ni varit där också! Inte många som gett Franken en chans...