lördag, januari 24, 2009

Gambero Rosso Top Italian Wines Roadshow


Tänk att det bara dröjde ett drygt år innan det var dags igen - här har vi nog en tradition att se fram emot. Röda Räkans resande cirkus är alltså på turné med 57 utvalda storföretagare från den italienska vinvärlden. Här är det på sin plats att påpeka hur många andra bra producenter det finns i Italien, inte minst de mindre, som gör lika fantastiska viner men inte är med på den här resan. Vi sparkar igång smaklökarna med en snygg bekanting från Argiolasprovningen häromdagen. 2007 Is Argiolas Vermentino di Sardegna DOC . Snälla Enjoy, lägg upp den här i BS.


BIONDI-SANTI

2004 Villa Poggio Salvi Brunello di Montalcino DOCG har en vacker ljusare brunröd sammetston som utlovar tidig drickbarhet. Doften är verkligt elegant, komplex och utvecklad, med parfymerade rosentoner, läder och ljusa surkörsbär. Det här skulle man vilja sniffa på i timmar! Smaken är medelfyllig och måttligt extraktrik, sätter elegans före kraft med utmärkt matvänliga syror och lämpar sig redan att konsumera med adekvat luftning. Samt förstås, att lagra. Mycket stilfull och urtypisk brunello!

2004 Tenuta Greppo Biondi-Santi Brunello di Montalcino DOCG har unga, blå reflexer i den rödbruna färgen och är betydligt mer knuten på näsan. Mörkare, dovare, hemligare toner av tjära och läder, balsamico, mint, örter och en eterisk nebbiololik karaktär. Det är väl den långa tiden på stora fat som spökar. Smaken bjuder på slank struktur och senig frukt med kompromisslösa syror, stentuffa druvtanniner och viss bitterhet. Vinet bör absolut lagras, länge. Suveränt råmaterial till en klassisk gammelbrunello att dricka med början runt 2020.

2006 Villa Poggio Salvi Tosco Toscana Rosso IGT är en ren sangiovese från området runt Monteriggioni, alltså en bra bit norr om Montalcino, rakt väster om Chianti Classico. Vinet mognade i 12 månader i stora botti om 100 hektoliter. Vi får tydligt kryddiga, ungdomliga toner med frukt åt det fylligare björnbärshållet. Smaken är stor, tuff och generöst god i en stil som känns bekant från Rosso di Montalcino. Vinerna importeras av Hjo Grosshandel.


CASTELLARE DI CASTELLINA

2004 Chianti Classico Riserva DOCG är sangiovese till 100%, vilket numera är tillåtet inom appellationen. Doften är mycket fin, diskret och traditionell med blommor, örter, stall, jord och mörkare frukt liknande viol, körsbär och cassis. Smaken har god bitterhet, utmärkta syror och jordiga mineraler i en ursprungstypisk stil som passar perfekt till toscansk mat. Applåder för den kompromisslösa stilen, nuförtiden är det lättare att hitta internationellt orienterad chianti än sånt här. PI/RS/Savino Wine/kolli om 6/ca 300 kr.2003 I Sodi di San Niccolo Toscana IGT är egendomens toppvin, en supertuscan på ren sangiovese. Nosen är öppen och mycket attraktiv, med cassis, lavendel mint, eucalyptus och vissa syltiga drag som lär ha med året att göra. Smaken är stor och rejält tanninrik, med något torrsträva tanniner - hettan igen! Det är ändå ett mycket välgjort vin från den svåra årgången. Riktigt gott, att dricka nu och inom några år. PI/RS/Savino Wine/kolli om 6/ca 500 kr


2005 Le Sughere di Frasinello Toscana IGT är andravinet till La Rocca di Frassinello, supersatsningen från Castellare och Lafite. Vinerna blandar 50% sangiovese med 25/25 cab/merlot. Här doftar det bordeaux: fina stall, blyertspenna, mint, örter, blommor och cassis. Smaken är elegant för varma Maremma, inte för mycket rostad ek, inte för hårt extraherad. Balanserat vin för bordeauxlovers på italiensemester.


GAJA

2006 Sito Moresco Langhe Rosso serverar som brukligt en mixad fruktkorg från de tre ingående druvorna: nebbiolo, merlot och cabernet. Det är ljusa och mörka stråk om vartannat: slånbär, viol, fruktkaka, cassis, sötfrukt. Dessutom läder, tjära och tobak. Smaken startar lättsamt, slankt och saftigt men tuffar till sig i avslutningen med intensitet, liten eldighet och rejäla nebba-tanniner. 2006 är en utmärkt årgång av det här användbara och trevligt prissatta vinet. Det brukar alltid kosta ungefär 286 kr, likaså i år. Köprekommendation är härmed utfärdad. Finns även på fiffig halvflaska i RS.


2004 Langhe Sperss har en tydligt knuten men ändå komplex doft där man med lite lock och pock hittar noter av sandelträ, tryffel, läder, tobak, lakrits och örter. Smaken är väldigt slank, förvånansvärt för ett modernistiskt toppvin av den här kalibern. Det lilla som visas av aromerna smakar utsökt, tanninerna känns högklassiga och avslutningen är lång. Vi hade nog ändå förväntat oss mer av blixtar, dunder och magiska under. Minst tio års lagring är alltså imperativ. Hur man kan hitta fram till just betygssiffran 99 får ni fråga James Suckling om, men prima råmaterial till ett stort vin är det utan tvekan. Vingruppen/Vinunic/1395 kr.TENUTA FRIGGIALI e PIETRANERA

2004 Tenuta Friggiali Brunello di Montalcino DOCG har vuxit i en jordmån av galestro, alltså mager kalksten/märgel/skiffer, i sydvästläge. Vinet presenterar en lättsam, fruktig brunellostil med aromer av pastill, vingummi, körsbär, slånbär och plommon. Smaken är åt det lättare hållet och slutar lite kort. Rekommenderad drickstart: 2011. RS/PI.


2003 Pietranera Brunello di Montalcino DOCG har vuxit i en mörk vulkanisk jordmån och har en vidöppen, lustfylld doft med massor av ljus virginiatobak och ljuvlig sötmogen rödfrukt samt assist av plommon. Vi får en tät, kraftfull och mycket god smak där vi inte störs av torra, hårda tanniner. En lyckad nolltrea, förmodligen en av de bättre brunelli från det heta året. Går bra att konsumera nu. SB 96241/369 kr.

2004 Pietranera Brunello di Montalcino DOCG är förstås inte helt olikt föregående, men har en betydligt mer knuten nos, och är mycket tajtare i smaken. Här är det lagring som behövs och 2012 kan vara ett bra år att korka upp första flaskan. Utmärkt vin med god potential. PI/RS. Lansering framöver?


2004 Donna Olga Brunello di Montalcino DOCG är en blandning av två single vineyards. Vinet har en mycket snygg och komplex, men knuten doft: bland annat visar sig blommor, cassis, tobak och läder. Smaken bjuder på fantastiskt stora, tuggbara och finmaskiga sammetstanniner. Avslutningen är påtagligt lång. Direkt efter smakprovet vänder vi oss till egendomens försäljningschef Luca Saladini och säger: "now THIS is what we want in a brunello". Han smäller av ett leende som hittills suttit rätt långt inne, och instämmer förstås. Ett av dagens allra bästa viner, i vår smak. Excellent källarvin som det vore synd att börja tafsa på före 2014. PI/RS/Quid Vis Vin.


IL MOLINO DI GRACE

2005 Chianti Classico DOCG har en liten körsbärsdoft med inslag av stall och kola. Smaken är mjuk och vänlig med sötsura körsbär och lägre tannininnehåll. Småtrevligt, kanske inte något att skriva hem om, men förstås helt rätt till pizza eller krämig pasta. Försvarar inte riktigt sitt pris. PI/RS 159 kr.

2003 Il Margone Chianti Classico Riserva DOCG är ett kärt återseende från förra året. Doften är enormt utåtriktad och smaskig med mintchoklad och rostade fat. Smaken är stor och fruktig, med god syra och måttliga, mjuka tanniner. Därigenom är vinet inte det minsta hårt eller torrt. Bra gjort, 2003. Mycket generöst och läckert vin att dricka nu. Tyvärr tycks det inte gå att få tag på, ens via PI/RS.

2004 Gratius Toscana IGT är en supertuscan på 100% sangiovese från 70-åriga stockar. Den maffiga doften bjuder på rik mogen frukt, en snygg stallton, tobak och fina bordeauxlika fat. Fruktaromerna drar åt det rödare hållet på körsbärsskalan. Smaken är elegant, inte alls överjobbad, med slankhet och ungsträva, goda tanniner, typiska sura drag och en dosis bitterhet. Utmärkt vin att spara i källaren i några år. Importeras av Sigva. PI/RS 335 kr.MARCHESI DI BAROLO

2006 Barbera d'Alba Paiagal DOC är en vingårdsbetecknad barbera från barolozonen. Färgen är härligt framfusig, lysande blåröd. Doften ger fin smörkola och lagom doser rostad ek. Vinet har en förhållandevis lätt kropp, med härlig intensitet, kryddighet och charm. €14 på plats.

2004 Barolo Cannubi DOCG är gjort i en mjuk och fruktig stil där vi hittar aromer av vingummi, slånbär, hallon och vinbär. Smaken är lättsam men intensiv, rentav en gnutta eldig, med betoning på frukt för tidigare konsumtion. €35 på plats.

2004 Barolo Sarmassa DOCG har en doft som först tycks sluten, men snart öppnar upp till något fantastiskt, komplext och komplett som håller oss kvar i glaset i tio minuter - omväxlande med lyckliga suckar om vilket fantastiskt vin detta är. Bland aromerna kan nämnas ljus tobak, sandelträ, kanel, tjära, vildhallon, ja till och med jordgubbar, cassis, körsbär och tydligt animaliska drag. Smaken avslöjar ett stort men slankt vin, med fantastisk struktur och förstklassiga tanniner som tapetserar upp gommen ordentligt. €35 på plats. Importör saknas.

2007 Gavi di Gavi DOCG görs av den gröna druvan cortese. Smaken är god, mjukt avrundad, mineralisk, neutralt äpplig med lite för låg syra för våra preferenser.


PIO CESARE

2004 Barbaresco DOCG har en fantastiskt tilltalande, öppen och hustypisk doft av kryddlåda, läder, tjära och menthol. Därtill patenterad Pio-smörkola, hallon och nypon. Alla dessa aromer går igen i smaken som är överraskande spelbar redan nu. Mycket bra, utvecklat och genomluftat. Första flaskan lever ett farligt liv.

2004 Barolo DOCG har en ypperlig komplexitet i doften, som dock är mindre öppen och utvecklad än i föregående vin. Samma kryddlåda och aromer bland annat av ljusa körsbär, slånbär och nypon. I smaken noterar vi en fantastiskt livlig, sprittande syra och fastare struktur än i föregående vin - men iklädd de lenaste av silkesvantar och försedd med massor av vänlig lekfullhet. Strålande vin som bör lagras ett tag. Släpps 15 februari, men tyvärr endast 120 flaskor. Varför inte boka tältplats redan nu...

2006 Barbera d'Alba Fides DOC är bjussigt och utåtriktat med mörk sötsaftig frukt som nästan känns kladdig eller syltig, med intressanta örter, tjära och lakrits samt insvept i mörkrostade, kryddiga fat. Smaken är tätfruktig, rättfram och rätt så eksträv. Vinerna importeras av Miguel Torres Sverige.


RUFFINO

2006 Lodola Nuova Vino Nobile di Montepulciano DOCG har en busig, glad, modern och fruktig doft. Toscana är ofta härligt i sin ungdom! Smaken är mjuk och medelfyllig, med lättare tanniner och behagliga syror. En Vino Nobile utan tuffa, rustika drag. BS 85797, 145 kr.


2004 Ducale Oro Chianti Classico Riserva DOCG har en finessig, nyanserad och klart komplex doft där man kan hitta toner av bittermandel, körsbärskärna, brända mandlar, kryddbod i Marrakech, saftig cassisfrukt, råbiff, ljusa varma balsamtoner och finstämd tobak i slutet av glaset. Smaken är elegant, mjukt avrundad och medelfyllig med lena, lättsamma tanniner och ren, saftig bärfrukt. Burgundisk stil, får man säga, den finstämda sidan av chianti riserva. Inte det mest ursprungstypiska vinet, och kanske saknar man lite motstånd och tryck. Men snyggt gjort är det utan tvekan, och drickvänligt. Detta intressanta vin väger in i ungefär samma viktklass som Villa Cafaggios standardchianti, med mindre typicitet men större komplexitet. Priset är helt ok, men Gallonis 91 poäng är kanske ett par för många. SB 2321, 199 kr.


2003 Greppone Mazzi Brunello di Montalcino DOCG har en liten doft av körsbär och tobak. Smaken är frisk och mjuk med bra syra. Oväntat fräsch för årgången utan torra eller hårda tanniner. Trevligt men inte stort. Philipson & Söderberg/BS 82293, 350 kr.


MARCHESI ANTINORI

2007 Bramito del Cervo Umbria IGT är en ren chardonnay och lillasyster till Cervaro della Sala. Doften är ung och jästaromatisk med melon och citrus. Smaken är fruktig, kalljäst, fräsch och somrig. SB 12882, 129 kr.

2006 Peppoli Chianti Classico DOCG doftar toscana rakt av: körsbär, viol, örter, tomatkvist och te. Den friska ursprungstypiska smaken har en bitterhet som ropar efter hemlagad pizza. SB 32231, 124 kr.

2004 Marchese Antinori Chianti Classico Riserva DOCG har en ruggigt fin nos! Härlig utveckling med piptobak, bark, ceder, stall, viol, örter, blueprint toscana-körsbär, kärnor, cassis och söt mandelmassa som ligger och kittlar undertill. Strålande fokus i smaken med mogna mörkchokladiga tanniner, körsbärskärna och örtbittert bett. I denna klassiska årgång presterar Antinori en extremt bra riserva som vi lär återkomma till flera gånger. Tänk att Antinori skeppar ut hela 360 000 flaskor - skönt att vinet finns tillgängligt för en bred allmänhet. Och applåder för prissättningen! Importeras av Hjo Grosshandel. SB 22382, 169 kr.


SAIAGRICOLA

2006 Fattoria del Cerro Vino Nobile di Montepulciano DOCG har en ung, busig, härlig doft med hudkräm och sötmogna körsbär. Smaken är fruktig, något eldig och tät för en standard-Vino Nobile.


2004 La Poderina Brunello di Montalcino DOCG har en mycket tilltalande nos med fina hallon och röda körsbär. Smaken är saftigt rödfruktig och omedelbar i stilen med bra intensitet och fruktkärna. Tillgängliga tanniner och alkoholdriven eftersmak, mycket gott och mindre tufft än väntat. Tanninerna springer dock ikapp i avslutningen, knackar på axeln och påminner om att viss lagring behövs. Det här brukar vara ett bra köp - så även i 2004. Vi hänger på när det är dags, men vinet är inte listat än.


2005 Còlpetrone Sagrantino di Montefalco DOCG bjuder på täta kryddiga björnbär i både doft och smak. Gott vin med civiliserade tanniner för en Sagrantino. Importeras av Red & White.


SAN FELICE

2005 Il Grigio Chianti Classico Riserva DOCG har en utvecklad doft, god och tilltalande med balsamico, blommiga övertoner, fina surkörsbär och traditionell, lite träig fatkaraktär. Smaken är mjuk och harmonisk, med mogna snarare än gröna tanniner och värme i avslutningen. Helt drickfärdigt nu.


2004 Campogiovanni Brunello di Montalcino DOCG har en frisk, elegant och mintig nos -ung förstås - med svettiga fattoner, saftiga hallon, blommor och örter. Ljusare frukt i en mjuk, elegant och mineralisk helhet, samtidigt slank och stram. Tanninerna är inte de tuffaste och stilen är lite skönt old school från södra Montalcino. Gott! Släpps ut på marknaden i mars 2009. PI/RS/344 kr.


2004 Vigorello Toscana IGT är blåröd och färgrik. Doften avslöjar det 45-procentiga cabernetinslaget med fina cassistoner. Smaken är varm, rik och fin med tobak i avslutningen. Bra frukt, harmoni, kryddig längd med en gnutta eldighet. Behöver tid för att vinna i komplexitet och slipa av den unga fruktigheten. Släpps först i oktober 2009. Importeras av Winehouse Bilberg.


TENUTA SAN GUIDO

2005 Barrua Isola dei Nuraghi IGT blandar 85% carignano med 15% cabernet franc.
Resultatet blir en eldig saft (14,5%). Carignan behöver gamla stockar och fina lägen för att bli intressant.

2005 Montessu Isola dei Nuraghi IGT utgörs av 60% carignano och resten cab/merlot/syrah. Smaken är saftigt fruktig, alkoholdriven men med bättre struktur än föregående. Aromer av hallon och cassis. Till slut slår alkoholen igenom, återigen är detta ett vin från yngre stockar.

2005 Sassicaia Bolgheri DOC har eleganta, komplexa aromer av tobak, ceder och cassis i en prydlig och medelfyllig kropp. Vinet lever inte upp till sitt renommé, det skulle inte falla oss in att handla den här årgången för 895 kr. Importeras av Vinunic.


UMANI RONCHI

2005 Pelago Marche Rosso IGT var spännande i mitten av nittiotalet, Marches svar på en supertuscan. Tyvärr doftar och smakar det mest ek om det här vinet. Pass, liksom flera gånger förr. Importeras av Enjoy.


MICHELE CHIARLO

2008 Nivole Moscato d'Asti DOCG provades utan en enda notering, men minnet av charmen i den söta, spritsiga moscatofrukten ringer ännu kvar. Drick i vackraste sommarkvällen till jordgubbar och glass. Kan bli magiskt om X-faktorn är den rätta. Njutning till vrakpris. Premium Wines/SB 7787, 61 kr.


CAVIT

NV Altemasi Trento Metodo Classico DOC är en ren chardonnay som växer på 250-450 meters höjd. Doften är läckert nötig och mineralisk. Smaken uppfriskande, elegant och lång.


1997 Arele Vino Santo Trentino DOC är smäckfull med mogna aromer av honung, nötter, torkad frukt, aprikoser och ljus choklad. Smaken avslöjar mer botrytis än doften, med toner av mandelmassa, lim och honung. Fantastiskt sötvin - kanske saknas lite höjd i doften - men smaken är enormt givande. Importeras av Premium Wines.


BERLUCCHI

NV Cuvée Storica Franciacorta Brut DOCG blandar 95% chardonnay med 5% fatlagrad pinot noir. Vinet har legat 2 år på jästfällningen och dosagen ligger på 7g. Detta högkvalitetsbubbel har en mycket intressant, utvecklad, elegant och god näsa med nötter, röda äpplen, jordgubbar och choklad. Smaken är rund och chokladig, en riktig charmör som det vore kul att få dricka igen. €20-25 på plats.

NV Cuvée Imperiale Max Rosé är gjort på 65% chardonnaydruvor och 35% pinot noir. Här ligger dosagen på hela 16 g men vinet tippar inte över eftersom frukten är så pass rik och samtidigt syrlig, med betoning på röda vinbär. Moussen är dock kanske lite i hårdaste laget. €20-25 på plats.

2004 Cellarius Rosé ingår i husets mest ambitiösa produktlinje. 50/50 PN/CH lagrades på barriques och har legat 2,5 år på fällningen. Detta är en strukturerad, torr matrosé med klass och elegans. Moussen är snyggt och behagligt genomförd. Ettan och trean är nog de bästa bubblor vi smakat från Italien. €30. Importeras av Otto Suenson.

25 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, herregud - jag ÄR imponerad.
Hur kan ett gomsegel orka med allt detta av italienska-maffiospräglade garvsyror?
Antagligen skulle inte ens en inkvisationsdomstol accepterat allt detta ni beskriver som toryrmetod?
Rast och vila anbefalles, härmed!
Pronto!
Men skriva får ni!
Fortsatt trevlig kväll önskas Martin

Finare Vinare sa...

Ja, faktum är att smaklökarna var nästan utslagna ett tag efter seminarieprovningen, men de gjorde en oväntad comeback och kunde hänga med ett tag till. TIll sist accepterade gommen endast mousserande viner. 11.00 till 18.30 blir en dryg arbetsdag....

Ikväll matchade vi "pollo alla diavolo" (mycket måttligt djävulsk) med 2004 Ruffino Ducale Oro. Igår fick 2004 Marchesi Antinori Riserva sällskapa med köttfondue på oxfilet. Noteringarna om de här båda vinerna är alltså uppbiffade med alldeles färska intryck, lite orättvist men så är det. Tack till Frankofilen som påminde om att konkurrenterna borde testas...

Frankofilen sa...

Puh, vilken genomgång.
Och vilket bra tillfälle för en kortkort notering av 2004 Antinori Riserva som våra gäster bjöds på ikväll. Blåviolett, sval sangiovese med fin aromatisk intensitet. Rejäla doser ceder och tobak, men inte så mycket stall som senast. Hur mycket vi än lät den luftas kändes flaskan ung, men ack så drickbar. Härlig! Här blir det fler flaskor innan nollfemmorna ersätter. Se där, så sparade man in en post...

Finare Vinare sa...

Puh är väl en bra sammanfattning.

Den där Antinori-riservan bör läggas ner - därom råder ingen tvekan. Och vi uppgraderade intrycken av Ducale Oro ikväll, finessen är det vinets raison d'être. Mycket gott till kycklingen...

Frankofilen sa...

Bör eller kan läggas ner? Jag tycker man får fin utdelning redan nu. Ni har väl sett Sucklings drickfönster? ;-)

Finare Vinare sa...

Nej det kommer vi inte ihåg. Vad sa han? Så fort man hunnit testa vinet själv ett par gånger känns kritikerna ointressanta. Och WS drickfönster är ju ett kapitel för sig. Det finns mycket konstigheter där...

Kan läggas ner, så klart. Vinet är ju redan busgott :-)

MSVin sa...

Vilken provning! Bra jobbat! Förresten är denna tillställning öppen för allmänheten eller?

Ducale Oro, en an mina favoriter under fjolåret, och precis som ni skrivder så påminner den mycket om Villa Cafaggio.

Antinori Riserva är också mycket bra båda vineran bör köpas i flertal.

Och jag tror att Ducale Oro är det vin som utvecklas bäst med lagring.

Finare Vinare sa...

Jodå, biljetter såldes till allmänheten via Ticnet. Tyvärr gällde det endast två timmar, 16.30-18.30. Det är alldeles för lite tid för att göra en sån här uppställning rättvisa. Dessutom var många intressanta viner slut så dags, representanterna hade tappat lite av glimten i ögat och dessutom blev det rätt trångt.

2004 Ducale Oro är intressant just för att den är så finessig, och så pass diskret fatad. Är vinet i mjukaste laget med sin polerade stil? Hur man uppfattar det beror nog mycket på maten, det här blir användbart till lite elegantare rätter, inte minst av fågel..

Det känns som att Antinori dragit ner på både plyschiga, svulstiga likörtoner och juldoftande fatkryddor. Intrycket blir friskare och löper nog mindre risk att utvecklas till julmust...

Du kan ha rätt om lagringen. Ducale Oro kan nog bli lite som en mogen bourgogne med tiden. Det är lätt att göra vurpan att mer kropp och stadigare tanniner automatiskt är bättre för lagring. Det blir intressant att följa bägge vinerna under de kommande åren. Om man kan hålla fingrarna borta vill säga, de är ju redan så förbaskat drickbara...

Anonym sa...

Hur står sig Antinoris Riserva mot, t ex, Mazzeis standard-Chianti vilken jag brukar fastna för i denna prisklass)?

Har inga minnesintryck av den förstnämnda, men jag blev nu väldigt intresserad..

/Martin

(Gårdagens andra nedslag i ´98-träsket i BDX gav ett bättre intryck än förra helgens (defekta?) Pagados. Denna gång CH Fonroque. Komplex och ädel, men på nedåtgående - och rätt kort smak. Lanseras nu i månadssläpp. Mitt tips är "pass" - och lägg stålarna på Carles istället. )

Finare Vinare sa...

Martin - nu var det ett tag sen vi smakade 2006 Fonterutoli sist, men i tanken är det en härligt primär käftsmäll medan 2004 Marchesi Antinori är mer komplex och utvecklad. Varför inte ställa upp dem i bredd i jämföra? Mer generellt, visst är det mumma att ha de här båda årgångarna att plocka ur för tillfället, alla producenter i området verkar ha presterat sitt allra bästa...

Tack för tipset om Fonroque!

MMM sa...

Vi har ju som bekant druckit en hel del av Marchesi Antinori genom åren - och det är en rejäl kursändring som vinet har gjort under 2004. Nu är det mer åt den lättare eleganta Castello di Ama-stilen. Jag tror också det kan hända en hel del med ett par års lagring (och gå alltså inte på Sucklings "drink now"). Och priset i Sverige är enastående - jag tror inte det går att få vinet billgare någon annanstans i hela världen...

Anonym sa...

Tack för en strålande genomgång av vinerna ni fick prova! Jag måste bara ställa mig i hyllningskören för Marchesi Antinori 2004 - själv har jag bunkrat upp av det i källaren och har det som "husvin" eftersom det matchar ett så brett spekrum av italiensk mat. Har ju redan en massa komplixitet och mognadstoner, men jag tror det kommer visa fin form i flera år framöver - ska bli kul att följa utvecklingskurvan. Och ett tack till MMM, vars bloggrecention faktiskt gjorde att jag fick tummen ur och köpte hem och provade den första pavan...
/Laffen

Anders sa...

Imponerande detaljerade noter från denna maratonprovning. Vad som också fascinerar mig är att vi båda var där hela dagen och provade allt vi hann - ändå är det förvånandsvärt många av vinerna du skriver om som inte jag provade och möjligen vice versa... Provade du mycket mer än vad du skrivit om? Vore i så fall kul att höra vad du tyckte om Gulfi? Delvis beroende på den härligt nördige vinmakaren, men också på grund av vinerna, var de nog min roligaste och mest spännande upptäckt under den här mässan. Ingen importör stod det för dem, men jag vet att de fanns för c:a ett år sedan på Regeringsgatan.
AK

Finare Vinare sa...

Hej Anders, visst hade vi kul - har du lagt ut dina noteringar någonstans, det vore spännande att läsa dem! Och precis som du säger, trots att det provades vin för allt vad tygen höll så var det fortfarande 34 av 57 bord som inte hanns med. Gränsen för vad man pallar brukar gå någonstans vid 70 viner.... och då finns det ju ändå stunder när man fattar nada ;-)

Nej, inget från Gulfi. Men namnen på deras viner är ju färgstarka: Rossojbleo, Nerobufaleffj och Neromaccarj låter som nånting från Gullivers resor.
Berätta, hur smakade de?

Och förresten Dejan (om du läser detta), du som besökte det syditalienska seminariet - det vore otroligt kul att få ta del av några noteringar därifrån. "Opulent" var tydligen ett vanligt förekommande ord i beskrivningarna ;-)

Vintresserad sa...

Hej F&V och tack för finfina och informativa noteringar. Våra intryck blev ju betydligt kortare beskriva, men stämmer i flera fall bra (tex Biondi-Santis Tenuta Greppo är vi 100% med er), i andra fall har vi lite olika intryck (San Felice Vigorello, Pelago) och i många fall har vi inte provat samma viner... Visst är det en mycket imponerande samling viner de får ihop. Vi var med från kl 16.30 till 18.30 (drygt...) och det blir allt lite stressigt och trångt, så hur ni får ihop så pass fina noteringar är ett smärre mirakel. Vi kommer absolut att komma tillbaka nästa år om möjlighet ges!

Holger sa...

Jag måste nog ge Antinoris Riserva 2004 en chans till efter dessa kommentarer. Drack den på julafton i samband med att ca 1000 julklappar öppnades, och i sällskap med julmat, inte de bästa förutsättningar. Jag gillade verkligen doften, sen minns jag inte mer...
Och man blir svårt sugen på Brunello när man läser era fantastiska noteringar. Är lite sur på mig själv att jag missat 2001-tåget nästan helt. Kanske får prova en 2003 Pietranera snart!?

Anonym sa...

Tackar för en rejäl genomgång och nu vet att jag kan hoppa över Sassiblaja denna gång

Anonym sa...

Ja söte Jesus vilket arbete. Man bugar! Jag valde bort årets räkfrossa för lite familjemys i Västergötland, men nu känns det ju som att jag jag var där.

Jag hade mina föraningar om att Pios barbaresco skulle kunna vara hyggligt drickbar. Den noteringen tackar vi särskilt för.

Finare Vinare sa...

En lätt känsla av kejsarens nya kläder infann sig i munnen med Sassicaia. Eftersom det var ungefär det sextionde vinet som provades kanske det berodde på trötta smaklökar, dessutom bör ju Sassicaia ha tio år i ryggläge. Men det gav inte precis intryck av att ha massor av oförlöst potential under huven...

Holger, testa 2003 Pietranera, det är ett bra vin att dricka nu även om det kan få den fina pälsen i din silkesgom att krulla sig. En bistecca fiorentina fixar till tanninerna...

Alla BdM nollfyror behöver mycket mer tid.

Finare Vinare sa...

Anders - lite oväntat kom det ändå, alla signaler slog liksom om från rött till grönt på en gång och en stor spronkstjärna med "Drickfärdigt" skjöt upp framför ögonen. Här kommer det nog att ploppa ut flera söta små bloggposter snart...

Vinprovning sa...

Imponerande genomgång. Jag köpte några Sassicaia 04 förra året, och blev ockås lite besviken. Kändes inte som om de levde upp till ryktet, eller priset. Och nu har de blivit dyrare, och tveksamt om det är bättre. Så jag passade iår, och er kommentar gör att jag känner mig trygg i det.

Tack för en bra post

Anonym sa...

Lyfter på hatten för denna fantastiska genomgång. Den kommer jag säkerligen att gå tillbaka till åtskilliga gånger framöver för att jämföra med räkans egen vinid’italia. RP och WS har blivit ointressanta.

Några små kommentarer om två av producenterna.

Il Molino di Grace har jag funnit vara påfallande ojämna. Ofta är deras viner tämligen ordinära och slätstrukna, men då och då får man in en fullträff. Något som blev tydligt vid en provning på egendomen våren 07. Vi hade provat hela spektrat upp till riservan Il Margone 03 och inte jublat vid något tillfälle. Efter lite pock fick vi så prova Gratius 04, och upp åkte både mungipor och plånbok. Enligt Gambero Rosso 2009 så är aktuell Gratius 06 inte i närheten av samma kvalitet medan Il Margone 05 är ett Tre Bicchieri.

Ruffinos Riserva Ducale Oro har jag ingen erfarenhet av från 2000-talet. Beskrivningen - Smaken är elegant, mjukt avrundad och medelfyllig med lena, lättsamma tanniner och ren, saftig bärfrukt. Burgundisk stil, får man säga, den finstämda sidan av chianti riserva - antyder att vinet helt ändrat stil sedan dess storhetstid för två decennier sedan. Jag lyckades i mitten av 90-talet i Italien komma över ett antal flaskor av årgång 90. Det var ett kraftfullt och koncentrerat vin som fortfarande efter 10 år behövde ett dygns luftning för att komma till sin rätt. Jag har en flaska kvar. Den kommer dock säkerligen att drickas upp under första kvällen.

Tack igen för en makalös genomgång.
Lascases.

Finare Vinare sa...

Lascases - tack för dina iakttagelser om Il Molino di Grace. Deras viner var en ny bekantskap för oss på förra Gambero Rosso. Man hällde samma viner även då och det var de två som var minnesvärda: 2003 Il Margone och 2004 Gratius. 2004 CC Riserva var märkligt nog inte alls lika bra...

http://vinare.blogspot.com/2007/11/gambero-rosso-top-italian-wines.html

Angående förändringen av Riserva Ducale Oro - trenden i Toscana går hand i hand med den i Bordeaux: ett vin som produceras i 480 000 flaskor årligen måste vara tillgängligt omedelbart. Marknaden kräver det helt enkelt...

Nej, nu är det dags att knacka ihop en sågning av 2005 Tignanello... vi hörs!

Vinprovning sa...

Är den Sito Morescon du provade den som kommer i februarisläppet? För 295:-

Jag är sugen på att köpa några och lägga på rygg.

Finare Vinare sa...

Japp, det är det.

Vi med!