måndag, januari 26, 2009

Glimtar från Alsacedagen 2009


Jean-Marie och Myriam Haag: mycket var bra, allra bäst var 2007 Gewurztraminer Zinnkoepfle


Seppi Landmann förförde oss med fullt mogen bouquet i 2001 Riesling Vallée Noble Cuvée Hospices.


En riktig gentleman bjuder på det bästa han har: Hubert Trimbach med Gewurztraminer Vendanges Tardives och Séléction de Grains Nobles.


Etienne Loew tappar upp mineralerna rätt ur jorden i glaset - Soil to Glass Transfer kallas det visst. Fin sylvaner och muscat!


Den sympatiska Dominique Schoenheitz gav oss en koncentrerad stund med alla hennes viner från Wihr au Val. Hög kvalitet, inte minst på riesling!


Sylvie Vogt från Domaine Laurent Vogt bjöd på fjäderlätta rieslingsyror och mineraler från Wolxheim i norra Alsace.


Catherine Faller och alla hennes viner från Domaine Weinbach: ett ord räcker - elegans!

10 kommentarer:

Gustav.K sa...

Den stora överraskningen tyckte jag personligen var Domaine Seilly. Genomgående väldigt bra viner, och den godaste Séléction de Grains Nobles jag har smakat. Att de inte redan har en importör i Sverige är ett mysterium.

Det är också en av de trevligaste mässorna jag har varit på, med väldigt många representanter från alsace istället för överentusiastiska säljare från Sverige är ett plus. :)

Finare Vinare sa...

Hej Gustav! Vi hade ställt in oss på att hinna testa Domaine de Seilly, men det blev tyvärr inte så. Kul att höra att de levererade - fick du smaka på deras "Vin du Pistolet"? Bra story bakom det vinet...

Instämmer fullständigt i att det är människorna och familjerna bakom vinerna man vill träffa om det är möjligt. Och det var det ju igår! Alsaceborna är ett väldigt trevligt folk ...

Joakim sa...

Tjena Gustav. Första gången ajg läser denna bloggen. hoppasdes på att få åka till alsace dagen men så blev det inte. har däremot varit nere och besökt Weinbach på plats i Alsace. En av Alsace bästa om inte de bästa vinerna! Förresten var jobbar du med, för denna informationen kan ju inte alla få tag på!//Jocke

Gustav.K sa...

Finare vinare, jo den prövade jag och den var riktigt trevlig, föredrog dock deras Pinot Gris som inte är sådär knastertorr (tyckte jag väll iofs inte att någon av deras viner var, men rieslingarna hade nog ganska lite socker i sig), men hade väldigt bra balans mellan fruktsötma och syra. Ganska egensinniga viner rakt igenom.

Var som en parantes en av de trevligaste fransoserna vid det bordet. :)

AÖ sa...

Hej!

Jag har följt er blogg med stort intresse en kortare tid. Den är minst sagt imponerande! Bravo!

Jag är själv nybörjare men jag bor i Frankrike sedan ganska manga ar och kan bara instämma i hur trevligt och befriande ansprakslöst det är att prova viner tillsammans med producenterna (som ju ofta är familjer med en enastaende entusiasm för sin produktion och sin terroir - hur man nu ska översätta det).

Jag är lite nyfiken pa om ni provade, och i sadana fall vad ni tyckte om, nagra röda pinot noir viner fran Alsace? Jag plockar själv gärna fram dessa till lättare pastarätter, charkuterier eller fetare fiskrätter typ lax mm.

Finare Vinare sa...

Jodå, visst provade vi några pinot noir. Precis som du uppskattar vi charmen i dessa lätta syrligt saftiga viner, inte minst sommartid... även en lätt poulsard från Jura är trevligt emellanåt. Kan du få tag på såna hemmavid? Och var i Frankrike bor du förresten?

AÖ sa...

Hmmm - varma sommarkvällar, sist jag drack ett var i december. Men jag har ocksa en förkärlek för lättare viner - inte minst viner fran Loire och Sarthe.

Pulsard vet jag inte med mig att jag provat, det later spännande. O jag är mycket tacksam för tips om ni har nagot ni kan rekommendera.

Jag bor i Paris XVIIe sa visst finns det möjlighet att fa tag pa dem hos nagon lokal caviste - jag har ett antal bra sadana i näromradet. Även min mataffär har ofta pinot noir fran Alsace sa väl som fran Savoie.

Jag brukar ocksa köpa alldeles för manga när Vignerons Independants intar nagon av mässhallarna. Det är ju svart att motsta att förköpa sig... Sist jag var där träffade jag ett tappert och glatt gäng landsmän som hade införskaffat säkert mer än 100 lador vin som skulle fraktas hem med en personbil, visserligen en stor, men ända - min gissning är att vissa i gänget fick ta flyget hem. I jämförelse med dem kände jag mig riktigt mattlig.

AÖ sa...

Tänkte prova en nämnd poulsard i går men min lokala vinhandlare tittade på mig som om jag var galen - "en poulsard i januari?!"

I vilket fall som helst så köpte jag bl.a. en låda Gewurztraminer på ovan nämnda salong: Domaine Pierre Adam - Kaefferkopf 2007 som jag vet fick bra omdöme i RVF och som hade en spännande säregen karaktär - inte riktigt så sött, blommigt o fruktig som ibland är fallet. Har ni provat detta vin? Och vet ni i sådana fall något om dess lagringspotential?

Finare Vinare sa...

Hehe, vi kan förstå din vinhandlare...
Men som ett spännande alternativ till rosé eller lätt pinot blir det toppen i sommar...

Vi har inte testat Pierre Adam, men Kaefferkopf är ju lite kul iom att det till rätt stor del handlar om druvblandade viner, de rika 97orna minns vi med välbehag...

Vi testade flera gewurz i måndags som överraskade med stor elegans och fräschör. Inte alls den svulstiga, platta, överparfymerade typen...

2007 sägs vara en utmärkt årgång i Alsace, vi testade många fina 07:or.
Öppna en flaska och berätta vad du tyckte! Troligen är vinet redan gott och lär nog sitt bästa redan inom ett par år...

AÖ sa...

Tack för svaret. Jag återkommer absolut då jag provat det. Blir dock tyvärr inte i kväll.