onsdag, januari 07, 2009

2006 Domaine Santa Duc Gigondas Tradition


Vi hugger på ett tips från läsaren Laffen om ny årgång av Gigondas Tradition från fantastiskt belägna Domaine Santa Duc. Hjärtat klappar för den söta lilla byn Gigondas, på västsluttningen av Les Dentelles de Montmirail - inte minst de saftiga och balanserade varianterna därifrån - men när det gäller de mer rustika och alkoholstarka rackarna har vi intrycket att det krävs längre lagring för att de ska sätta sig. 2004 Tradition från Yves Gras kändes barsk och grovhuggen som ung, medan 2005 gav ett betydligt trevligare och mer harmoniskt intryck, om än knuten vid första påseendet - men överraskande öppen nästa gång. Enligt hörsägen har dock nollfemman stängt ner fullständigt vid det här laget!

2006 Domaine Santa Duc Gigondas Tradition har en knuten doft som ändå lyckas med konststycket att vara burdus. Här bjuds en ungfruktig karaktär av bittermandel, körsbärskärna, kirschwasser, likörkörsbär och kompletterande toner av grillat, läder, örter och kryddor.

Det händer betydligt mer i smaken än i doften - den är sötfruktig, tanninrik, eldig och potent med stor kropp. Här handlar det om mörk grenachekaraktär och en tydligt alkoholvass munkänsla med alkoholsötma i den långa, parfymiga avslutningen. Karaktären är grövre och mer rustik än i granndistriktet Châteauneuf-du-Pape, alkoholen både smakar och känns. Man kommer osökt att tänka på hur det skulle kännas att dricka parfym, ingen rolig tanke. Det blir lite too much, och vinet kräver lika rustik mat: gryträtter (som ikväll), varför inte marockanska influenser - så länge kryddsättningen är mild. Vi tror också på hårda ostar, särskilt om vinet fått mogna ett antal år. Men jämför vi med exempelvis Julien Barrots förföriska (likaledes alkoholstarka) viner så är balansen inte tillnärmelsevis lika bra - det här är i sötaste, vassaste och eldigaste laget. Därför blir det pass i år igen när det gäller Santa Duc Tradition. Däremot brukar vi alltid falla för gårdens Gigondas Prestige des Hautes Garrigues.

ps. Vi vill slå ett slag för den vanligtvis balanserade och goda Domaine Saint Gayan Gigondas, nu i årgång 2004. Brukar bli finfin med kortare lagring.

pps. Är det händelsevis någon som minns 1999 Santa Duc Selections Côtes du Rhône, som släpptes i ett mindre parti för sådär fem år sedan? Fullmoget, brettigt och helt underbart för ynka 99 kr. Krångligare än så behöver det faktiskt inte vara. Men varför dök det bara upp en gång? Snälla Mr. Lidby, kan du inte göra om tricket...

2006 Gigondas Tradition (Yves Gras, Domaine Santa Duc, Les Hautes Garrigues, Gigondas, Rhône)

9 kommentarer:

MMM sa...

Jag tycker mej ana en Tua Rita i bakgrunden... Jag tänkte för länge och missade rean i Malmö - men det finns några kvar i Stockholm. Skall ni prova?

Finare Vinare sa...

Of course, Mmm, of course! Efter 2002 Redigaffi vore allt annat tjänstefel. Vi återkommer i ärendet...

Anonym sa...

Det gick snabbt. Hängde ni på låset i förmiddags, eller? ;-)

/Fredrik

Finare Vinare sa...

En snabb raid på lunchen. Inklusive trevligt samtal med representant från Drucket-crewet...

MMM sa...

Lutsigt, först fanns 27 flaskor di Notri på Regeringsgatan och inga i Malmö - nu är det plötsligt flaskor på plats igen. Kanske kanske det finns kvar någon efter jobbet imorgon.

Jag råkade träffa på Saint Gayan på restaurang nyligen - och jag håller med. Jättebra vin!

Vintresserad sa...

Och sedan verkar det stå en Geyserville bredvid... även där är vi förstås nyfikna på era intryck? Ni brukar ju tåla hög (balanserad) alkohol, men inte syltighet... hur är läget m Geyservillen? Vi är nyfikna!

PS. Vi fick ju ett smakprov på Santa Duc Tradition 2006 på Franska Vindagarna och det smakade bra, inte så "grovhugget" utan rätt fin balans. Kanske flaskvariation, eller bara att det unga vinet håller på att "sätta sig"?

PPS. Santa Duc CdR Selection - är det samma vin som numer kallas Quatre Terres? Vi har druckit 2002 och 2003 av det vinet med behållning, även om 2003an kanske var lite "over the top" pga värmen. Tror att 2006 finns i BS för ca 120 SEK. DS

Finare Vinare sa...

Jodå, Geyserville är på gång inom kort!

Det tråkigaste med 2006 SDT var det alkoholvassa draget. Tveksamt om det går bort med tiden. Laffens lagringsprognos stämmer nog bra, 5-15 år. Det är så vi har tänkt kring de senaste åren också. Vi gillade 2005 bättre.

Santa Duc Selections CdR Vieilles Vignes är gjort på druvor som Yves Gras köpt av vänner i området. Det är inte samma vin som Les Quatre Terres, de är dessutom rätt olika i stilen. Nu har vi hittat årgång 2005 i RS för 89 kr ex. moms. Det bör vara ett bra köp. Vi ska kolla om det gär att få tag på.

http://www.johanlidbyvinhandel.se/product.php?action=view&showid=69&site=2

Anonym sa...

(A): >>>MMM

De 27 var inte di Notri utan Redigaffi väl? Dessa fanns bara i Sthlm och Gbg när rean började och nästan allt är ju fortfarande kvar...

di Notri var det ja, får väl bli att testa den till helgen då (inköpt och klart...)

Anonym sa...

När jag skrev att jag blev förtjust i det här vinet så var det egentligen inte i det skick det är i nu (även om jag tycker det är rätt häftigt sin ungdomliga vresighet), däremot tror jag det har en fantastisk potential att utvecklas till något alldeles extra. Det är rätt intressant hur fundamentalt olikt årgång 2005 det här vinet är - 2005:an är betydligt lenare och mindre tanninrik och har redan nu en viss elegans, även om jag måste säga att jag störs mer av den höga alkoholprocenten här än hos 2006:an. Era körsbärsreferenser i doften är klockrena, men jag hittar också de typiska lite "småskitiga" drag som man ofta hittar i sydrhonare. Vad gäller smaken så var den betydligt elegantare dag 2 (i karaff över natten), och jag tyckte mig då hitta mer av mörka bär, läder, lakrits och bränd jord. Är helt klart benägen att hålla med mr Parker att 2006:an är ett större vin än 2005:an - men, det här är ju en typ av vin som man antingen älskar eller hatar. Som jag skrev tror jag 2006:an kommer bli en höjdare med 10-15 års lagring, och min erfarenhet när det gäller CdP och Gigondas är att störande eldighet ofta försvinner med lagring. Only time will tell!

/Laffen

PS Provade CdP Ch de Beaucastel '96 vs '97 under julen, och det var elegans på flaska! Speciellt '97 som var en sammetslen, komplex och superelegant upplevelse med en surrealistiskt lång eftersmak! Fantastiskt vad källarlagring kan ge ibland....