fredag, januari 09, 2009

2002 Tua Rita Giusto di Notri


Tua Ritas 2002 Giusto di Notri finns (fanns?) med bland systemets reaviner i veckan. Druvmixen är 60% cabernet sauvignon, 20% merlot, 15% cabernet franc, 5% petit verdot. 100% nya franska ekfat.

Färg: Tät, extraktrik, mycket färg ända ut i kanten. Gott om fällning.

Doft: Oj, vilken myriad av intryck! Stall, järn, mörka körsbär, cassis, typisk cabernetdruva, lagerblad, grön paprika, cederträ, nya fat, mandel, smörkola, muskötnöt, lakrits.

Smak: Stor, explosiv med imponerande tryck. Sura moreller, svarta vinbär, lakrits, örter, mineral. Gott om mörkchokladiga tanniner. Rejält med extrakt, syra och kärnbitterhet. Märkbar eldighet. Både svalt och hett. Och långt.

Ambitiöst vin, skvallrar inte om den dåliga årgången. För tankarna till modern Bordeaux eller rent av till Sydafrika pga hyfsat framträdande alkohol. Surkörsbären förankrar dock vinet i Toscana. Ger fortfarande ett ungt intryck, behöver egentligen mer tid. Ett riktigt köttvin, särskilt lämpat för entrecôte med bearnaise. Haffa en flaska om möjligheten dyker upp.

2002 Giusto di Notri Rosso di Toscana IGT (Tua Rita, Suvereto, Toscana)

13 kommentarer:

MMM sa...

Ni verkar inte helt charmade? Eller är det bara mer tid som behövs? 1999:an var bara i början av drickfas så förvånad är jag inte.

Finare Vinare sa...

MMM - 2002 är ännu ett imponerande vin för årgången! Mycket gott var det förstås - men helt charmade, nej det är väl inte alldeles rätt beskrivning. Vinet bör särskilt tilltala vänner av modern bordeaux, och ytterligare lagring är med största sannolikhet av godo...

Anonym sa...

(A): ... och jag som hade tänkt prova imorgon. Låter som det får bli något annat från källaren... eller inte... eller?

Låter som mer tid i källaren, men det är ju alltid kul att prova samtidigt som andra och jämföra intryck. Ambivalent. Får se vad morgonkvällen har att bjuda på. Var just inne hos "Rånarna". CdB 01 kan oxå ligga illa/bra till för korkskruven imorgon....

Mikael sa...

Hej F&V,

Vi provade den också ikväll till en rejäl bit Oxfilé med Ruccolasallad o vitlökssmör - god matchning. Håller till stor del med om dina intryck men skulle vilja tillägga en ton av grön paprika o blåbär i början som efter en timme eller så klingade av. Gott potentvin som skulle klara av 2-3 år till i flaskan. Förvånande med 100% nya fat i den årgången, kändes inte riktigt som det.

/Micke

Niklas J sa...

Va, hörde jag modern Bordeaux??

Företsen, någon erfarenhet av Rosso dei Notri? Trillade nämligen in ett erbjudande på mail idag, EUR 12,50 för 2006 eller 2007. Samma firma hade btw Giusto di Notri 2006 för EUR 49 (96 RP-pinnar om man tänder på sådana!)
Redigaffi 2006 låg på EUR 139 (RP 97)...

/Niklas J

Finare Vinare sa...

(A) - prova, vi vill ju veta vad du tyckte! Med rätt köttbit ska det inte vara några problem.

Micke - vi ska inte svära på att det var 100% nya fat i 2002. Uppgiften kommer från den aktuella årgången, 2006. S noterade också grön paprika, vi missade att skriva det....

Niklas - vi har aldrig druckit Rosso di Notri. €12,50 var ett trevligt pris. Vilken firma var det förresten? För övrigt finns 2006 GDN för privatimport, i kolli om sex flaskor. Kostar gör det - 650 kr.

JW sa...

Spännande att läsa era intryck om det här vinet. När jag tittar i mina noteringar (provat 2 flaskor under året) stämmer de till stor del med era noteringar och jag håller med om att det är ett utmärkt köttvin. Jag hittade även en del bränt (Muscovado?) socker och tobak i doften. Båda flaskorna var nog lite bättre dag 2 .Hur länge luftade ni?
Hur som helst gillar jag det här skarpt men jag kanske är lite extra välvilligt inställd pga den dåliga årgången?

PS Skall vi avvakta med 2006:orna?

Anonym sa...

Lustigt. Satt igår och funderade på att beställa Rosso dei Nostri från http://www.superiore.de/. 9,90 € styck. Brukar leverera (via posten) inom en vecka, lite knappt. Bra och jätteseriös (mitt intryck!) italientörstsläckarsida! En hel del rariteter och en del till bra pris som vi aldrig hittar i svedala. Vissa regioner (Friuli t ex) är inte direkt överrepresenterade hos Monopolet.

/Martin

Niklas J sa...

Firman ifråga är Gute Weine. Mycket seiös och pålitlig. Men Martin tycks ha funnit ett än bättre pris!

Fredrik sa...

Martin och Niklas, hur sköts det rent praktiskt att handla för de två ställena? Erbjuder de service direkt till dörren eller får man sköta transport "själv"? Tull/straffskatt/annat?

Anonym sa...

Så här är det väl(?), EGENTLIGEN ska det betalas någon form av införselskatt på detta (undantag för just alkoholhaltiga drycker som handlas på detta vis - egentligen en artefakt som är till för näringsidkare/importörer som handlar i näringssyfte och annan skala men som detta ändå faller in under. Lång parantes).
Men nu är det väl såhär (lite förenklat) att tullen drar ned och deras prioritering knappast gäller vin (om man nu vill se det som en drog..) utan tyngre droger. Och då kanske framförallt det som sänds från icke eu-länder.
Sannolikheten att detta stannar i tullen är väl därför inte, sammanfattnignsvis, inte sådär jättestor. Om man nu inte köper jättelika kvantiteter på en gång. Dvs.

Detta levererades via DHL inom tyskland, men via posten (som dhl tyskland har avtal med här, vad jag förstår) inom Sverige. Jag beställde sista gången (6. flaskor) nyårsdagen. Ordern hämtade jag ut i går. Och då tar det väl någon dag för posten att hantera avin till brevlådan.

Allt levereras i kartong med flaskfack. Större ordrar (över 100€, tror jag) ger rabatt. Ännu större beställning - än större rabatt. Dock en bisak i sammanhanget.

F.ö. vill jag från denna leverantör rekommendera Maculans (Breganze) IGT Brentino (Cab/Merlot) för facila ~90 spänn.

/Martin

Anonym sa...

(A): Med en krasslig och sängliggande bättre hälft fanns inte inspirationen för att prova något särskilt igår....

Återkommer med vad jag tycker om Notri om någon vecka eller två.

Anonym sa...

Följde tipset och upptäckte att
Giustu di Notri 2002 (nr 32122) är prissänkt till 346:-. Lagrar ett tag till innan dekantering.