fredag, januari 30, 2009

Alsacedag på Operaterrassen



Att tänka på Alsace är som att läsa om Hobbitton - man blir direkt på gott humör av det fryntliga gemytet, gästfriheten och matglädjen. Det nio mil långa pärlbandet av medeltidsbyar känns som en smått overklig enklav mitt i det moderna Europa. Tar vi bilen söderut så ser vi till att passera både på nervägen och på hemvägen, men den här gången är det istället producenterna i Alsace som har kommit upp till oss för att lindra vår abstinens. Vårt fokus på Operaterrassen blir att prova viner från mindre familjeproducenter som vi hittills inte besökt...



Byn Wolxheim ligger i norra ändan av Route des Vins och har en egen grand cru - Altenberg de Wolxheim. Jordmånen består av kalkrik märgel vilket gör den väl lämpad för för riesling. Domaine Laurent Vogt har satsat helhjärtat på vin sedan 1970 och drivs idag av sonen Thomas Vogt och hans hustru Sylvie, båda i trettioårsåldern och mycket sympatiska. Deras fyra rieslingviner har var och en sin tydligt definierade personlighet, gemensamt är den fjäderlätta, eleganta stilen med höga, slanka syror. Gården saknar importör i Sverige. Vinerna kostar mellan €5 och €8 på plats, förutom VT som kostar €17 i helflaska. Ta bilen till Alsace!

2006 Riesling de Wolxheim är ljust vitgul och bjuder redan på utveckling i doften. Den är utpräglat mineralisk med bergolja, musselskal, animaliska noter och diskret exotisk vit frukt (persika). Smaken är helt torr i en lätt kropp med mineralbeska.

2007 Riesling Rothstein de Wolxheim kommer från en lieu-dit, inte klassad som grand cru. Färgen är nästan vattenklar, doften ungfruktig och myskigt parfymerad. Smaken är helt torr, i en något mjukare stil med lite bitterhet i slutet.

2007 Riesling Grand Cru Altenberg de Wolxheim , likaså helt ljus, har en mycket ren, finstämd och elegant doft med vit blommighet, gröna äppelskal och en aning av honung. Smaken överraskar med rejäl mineralisk kraft, dock fortfarande i en helt slank och torr kropp.

2007 Riesling de Wolxheim Vendanges Tardives har en ungt blomparfymerad doft med salta havstoner av tång och musslor samt inslag av honung och botrytis. Smaken är smeksam och avrundat god med måttlig sötma och mjuk syra. Trots att alla druvor var botrytisangripna har vinet en fin fräschör. Bara 15 gram restsocker.




Byn Wihr-au-Val är belägen i Munsterdalen uppe i Vogeserna, en bra bit från vinvägen. Byns enda producent heter Domaine Schoenheitz. Möjligen är detta en avkrok, men den branta sydsluttningen där man odlar sitt vin har länge varit känd som ypperlig vinmark. Redan de medeltida adelsmännen Ribeaupierre från Ribeauvillé ägde och brukade detta läge, och fortfarande bär det namnet Herrenreben. På 70-talet väcktes marken till liv igen, nazisterna hade nämligen gjort ett grundligt arbete med att utradera både vingården och byn - det var hämnden för byns lojalitet med motståndsrörelsen! Men idag blommar verksamheten. Madame Schoenheitz är en förtjusande dam som tar sig god tid att ge oss båda en grundlig genomgång av gårdens viner. Hon berättar att byns klimat är mer semikontinentalt med kalla nätter och varma dagar. Jordmånen innehåller mycket granit, och odlingsmetoderna betecknas som "sustainable agriculture" med täckgrödor mellan raderna.
Den svenska importören heter Delighthouse. En blandat sexpack har BS-nr 500832 och kostar 798 kr. Lådans innehåll kan fiffigt nog skräddarsys efter önskemål.

2007 Riesling Linsenberg är mycker ung och renfruktig i både doft och smak. Bra, god frukt! Mineralerna märks inte än, men framträder med tiden, berättar Dominique Schoenheitz. PI/RS/130 kr.

2004 Riesling Herrenreben växer i en syd/sydvästsluttning på stockar i 35-årsåldern. Vinet har en vidöppen, utvecklad doft med härlig karaktär av mineraler, petroleum och lime. Vinet går på elegans i helt torr stil med slank, rätt återhållsam frukt, underbara syror och lakrits- eller anisliknande mineralitet i avslutningen. Det här vinet vill vi dricka igen. PI/RS/114 kr.

2005 Riesling Herrenreben speglar det varma året med en yppigare karaktär och mogna noter av tropisk frukt. Fortfarande pratar vi utmärkta syror, men med större kropp och fyllighet. Eftersmaken är lång med lakritsmineraler i avslutningen. PI/RS/120 kr.

2006 Riesling Herrenreben kommer från ett svårt år, men genom en hård gallring och ett skördeuttag på endast 25 hl/ha lyckades man hålla upp kvaliteten på ett beundransvärt sätt. Doften är mycket lovande med vita blommor, mineraler och citrus. Smaken är förvånansvärt rik med relativt fyllig kropp och grapefruktskal, mycket bra slutsyror och mineraler i svansen. PI/RS/132 kr.

2007 Pinot Blanc Val Saint Grégoire är gjord på pinot auxerrois som är lite stadigare än pinot blanc. Frisk och vitblommig i doften. God frukt, bra kropp och lena syror i den torra smaken där vi också noterar likheter med chablis och chardonnay. Ej listad.

2007 Pinot Noir Herrenreben - Elevé en fut de chêne är ljusrött i färgen och har en finfin, ungbusig pinotdoft med jordgubbar, hallon och röda vinbär, kryddor och lite fatvanilj. Fruktigt och charmerande sommarvin som inte saknar ryggrad! Drick eller spara flera år. PI/RS/157 kr.

2005 Gewurztraminer Holder har en fint definierad doft med toner av litchee, kryddlåda och rosor. Smaken är ovanligt elegant för druvsorten, relativt lätt, balanserad och kryddig med anis och lakrits i eftersmaken. 10-11 g restsötma. Bra! PI/RS/120 kr.

1998 Riesling Holder Vendanges Tardives är ett fantastiskt vin, det tar inte lång tid att fatta. Doften ger honung, botrytis, lim och kanderade citrusfrukter. Smaken är ett under av elegans med rysligt fina syror, mogen frukt och enorm smakintensitet. Eftersmaken är ren och utdragen njutning! PI/RS/281 kr.

2005 Gewurztraminer Holder Sélections de Grains Nobles bjuder på ännu mer av botrytis, honung och oljiga toner där man bland annat kan hitta menthol. Smaken har en enorm glycerolfetma men lyckas på något konstigt sätt ändå vara fräsch och mintig. PI/RS/396 kr/50 cl.

7 kommentarer:

Kayaker sa...

Att skräddarsy innehållet låter onekligen intressant men hur funkar det när man beställer egentligen?
Jag antar att det finns vissa begränsningar också då jag anar att man inte får välja t.ex. bara VT...

Finare Vinare sa...

Kontakta marie at delighthouse punkt se och gör upp om lådans innehåll. Hon menade att alla viner (utom VT och SGN) kostar ungefär detsamma, så det var inte så kinkigt. Troligen kan du klämma in en VT (finns även som 50 cl för 212 spänn) om de andra fem flaskorna kostar runt hundringen. Lycka till!

Rackarns god filmsmak du har förresten, Kayaker.

Swedish sa...

Snabb fråga efter denna alsace-orgie: Fick ni någon glimt om hur riesling 2002 mår för tillfället? Funderar på att knäcka en Domaine Ostertag GC "Muenchberg" 2002 ikväll. Lyckas ni svara innan 17.00 idag söndag så har ni hjälpt en man lösa en del av dagens i-lands problem... :-)

Finare Vinare sa...

Det blev bara någon enstaka 02:a på Alsacedagen, men årgången är generellt väldigt trevlig att dricka nu med lagom utveckling - förutom de långsammaste rieslingvinerna som behöver mer tid (typ Trimbach CFE).

Så poppa Muenchbergen och låt vinet spendera 30-60 minuter i karaffen innan ni dricker. Får vi sen höra hur det smakade vore det ju toppen. Ni har troligen en storartad upplevelse framför er...

Swedish sa...

Snabbare och mer precist än 118 118 här...:-) Tack för det! Vinet kommer att drickas under tre kvällar (då jag åter är den enda drickande i familjen) så det borde vara lungt när det gäller utvecklingen... Hoppas bara man känner något efter 10-dagars envis förkylning.

Om jag har förstått det rätt så ska Ostertag vara burgundiskt influerad med större fat påverkan, får se om man märker något...

Finare Vinare sa...

Du lär inte hitta inte någon eksmak i rieslingen - i pinotgrisen däremot...

Swedish sa...

Förkylning och psykologi i kombination är kanske inte ypperliga förutsättningar för en bedömning... Kan ju direkt säga att jag inte kände speciellt mycket. Första intrycket var jäst... Borta efter någon minut dock. I några ord blir det: djup fruktighet, åt det gula hållet, bra syra, helt klart ett kvalitets och elegant vin... och så den där rostade tonen... Finns den där eller inbillar jag mig bara? Ju mer jag dricker av det desto mer känns det som om jag befinner mig framför en bättre bourgogne... Men är det smaklökarna eller sinnet som spökar? Who am I to tell?

Slutsats: Riktigt bra, not your everyday type of riesling, antagligen kul att få/servera blint (även om jag inte är någon fantast av vinprovningar, je suis un buveur!), 50 cl kvar...