tisdag, januari 06, 2009

Andrasortering från Saint-Julien 2001


Ett år har gått sedan Stockholms Munskänkar radade upp sin provning av Bordeaux 2001. Sarget de Gruaud-Larose gjorde inte alls bra ifrån sig och skickades omedelbart i fängelse utan att passera gå. Nu har vi i vår stora välvilja beviljat förnyad prövning av fallet. För att få en rättvis dom ställer vi upp en värdig konkurrent från samma appellation. Vi vill betona situationens allvar, domen kan bli hård. Därför är anteckningarna stenografiskt korta.

2001 La Réserve de Leoville-Barton.

Färg: ljusare varm rubin. Lätt fällning.

Doft: stall, cassis, gräddvanilj, kryddor, tobak, kaffe, fruktkaka. Elegans, finess, fint parfymerade övertoner. Mer ek efterhand.

Smak: torr, stram, slank, ren hallon/cassis frukt, ljus kaffe/tobak, intensiv och rejält lång. Mycket bra och elegant. Växer dock inte under kvällen. Tvärtom stummare efter några timmar.

2001 Sarget de Gruaud-Larose

Färg: mörkare rubin, oxblod, plommon. Kraftig fällning.

Doft: stall, cassis, jord, järn, grispiss, rotsaker, paprika, lakrits. Frän och rustik. Utvecklas dock mot bättre harmoni med tid i luft. Mer fokus på järn och mörkare frukt av cassis och plommon. Kryddor tillkommer på slutet.

Smak: rejäl, rustik med beska och gröna tanniner. Inledningsvis svårt att gilla. Efterhand svullnar frukten och blir blodfull och rik. Slutligen bjuds uppmjukad kraft. Givande att dricka.

Det är ingen tvekan om att Anthony Bartons västerninspirerade etikett sitter på det stiligare vinet. Men samtidigt bjuds vi inte på nämnvärd utveckling i glaset under de timmar vi umgås. Det är vad det är, helt enkelt. Nämligen gott, och förmodligen med en rätt stor dos merlot. Vinet ger fortfarande ett ungt, lagringsbart intryck. Flera års ryggläge kan ta det här till nästa nivå.

Andravinet från Gruaud-Larose har länge snaran om halsen (tänk Jack Sparrow), men klarar sig oväntat från avrättningen genom ett förvandlingstrick och ett fräckt leende som avslöjar en vildare frukt och charm. Har ni flaskor kvar, glöm för allt i världen inte att lufta ordentligt!

1 kommentar:

Vintresserad sa...

Man tackar för (som alltid) intressant rapport! Har ett par Sarget 2001 kvar, och tänkte nog öppna en under våren. Ska komma ihåg att lufta.