måndag, januari 12, 2009

2001 Cascina Cucco Barolo Vigna Cucco



Det ska vara kul att handla vin! Och vem kan göra försäljningsmailen mer familjärt pratsamma och underhållande än Carlo Merolli? Han är en tvättäkta "old school italiener", för att citera en dansk läsare. Verksamheten har sin bas i Holte norr om Köpenhamn, där finns det charmigt överfulla hämtlagret och därifrån bombarderas vi också av en strid ström epost med fina bilder. Har ni någonsin undrat hur man orkar uppdatera en blogg flera gånger i veckan? Ja, även Carlo skriver något läsvärt och tar ett par bilder var tredje dag! Skillnaden är att han tjänar pengar på det ;-) La Mamma Merolli, hemma i Rom på femtiotalet, lärde sonen hur man prutar bananer på marknaden fem i två: det var La Mamma som bestämde vad bananerna skulle kosta. Nu för han den kontinentala konsten vidare till sina kunder. Det här är en vinhandel där du själv kan föreslå priset - även om handlaren förstås har rätt att nobba...

Bland många andra viner som intresserar oss i Merollis sortiment hittar vi olika baroli från Cascina Cucco i Serralunga: vingårdsvinerna Vigna Cucco och Cerrati, nu i årgång 2004 (165 DKK). Ikväll är det dags att smaka på en mognande årgång av Vigna Cucco, 2001 inköpt 2007. Matsällskapet blir strimlad ryggbiff och skogschampinjoner i gräddig dijonsås på tortiglioni.

2001 Barolo Vigna Cucco är medelljus, varmt rödbrun med tegelkant i glaset. Strax efter karafferingen får vi en mycket läcker doft mättad av hallon, kryddlåda, vanilj, rosor, diskret tjära och bränt socker. En pust typiskt grusdamm yr in i näsan och friskas upp av en puff Vicks Menthol. Det är mycket som klickar rätt här!

Ok, vi smakar. Här är det tillgänglighet som serveras: saftig, rödfruktig, kryddig med vanilj och mjuka, sandiga tanniner. Aromerna bjuder på massor av mosade, mörkröda, lite gammaldags hallon som tillsammans med grusdammet löser enkelbiljett till barndomen. En mjuk mittsmak med diskret men ärkeitaliensk bitterhet övergår i själva sväljet till en aningen gles och fadd känsla - här saknas det faktiskt lite bett. Eftersmaken är småeldig och kryddig med gott om retronasala fruktaromer, mogna tanniner och grusdamm.

Summa summarum: en ljuvlig, balanserad, förhållandevis lättdrucken, inte alltför ambitiös barolo som lämpar sig fint att konsumera nu. Att Serralunga brukar stå för tyngre doningar motsägs av detta. Vi gillar stilen och skulle gärna ha några nollfyror på lut, synd bara att det är så långt till Köpenhamn...

2001 Barolo Vigna Cucco (Cascina Cucco, Serralunga d'Alba, Piemonte)

19 kommentarer:

Ler sa...

Jomenvisst, det är synd att det är så långt till Köpenhamn, särskilt för mig, som bara kommer dit 2 - 3 ggr per år. Förr så lastade man ju rätt mycket från skattkammaren. Men det finns som ni säger en hel del "billiga" grejer, bland annat Barolo. Beror nog på att man där kan importera mer fritt o hitta mindre och billiga producenter. På beställningssortimentet finns det också en del billiga, som jag provat. Helt OK. Men för importörerna i Sverige så är det helt klart svårare att sälja genom beställningssortimentet då, tyvärr, alldeles för många inte köper via det. Men om ni kör ned med er Porsche-van så lägger jag in flera beställningar!Tack på förhand..
)k

Anonym sa...

Hej! Jag har letat på nätet efter vintips till min middag som jag ska hålla längre fram i vår, men hittar inget bra. Såg er fina och informativa sida och undrar om ni kan hjälpa mig med vintips för ca. 150-250 kr/flaskan.

Till förrätt hade jag tänkt servera lite tapasliknande med lufttorkad skinka (serrano eller parma),heta korvar, manchegoost, oliver, vitlöksbröd mm. Jag vill helst inte ha en "fino" eller annan sherry till utan ett "vanligt" vin.

Till huvudrätt: helstekt oxfilé med balsamicosås och därtill italiensk potatispuré med riven parmesanost i.

Efterrätt: Chokladmousse i tre lager, en vit choklad, en mellanmörk och en riktigt mörk. Till detta rårörda hjortron.

Har ni några vinförslag till min middag skulle jag vara oerhört tacksam. Just nu vet jag varken ut eller in och min egen vinkunskap är väldigt begränsad. När man ska ordna med god mat känns det lika viktigt att ha goda viner som passar till.

Tack på förhand!
Hälsningar
Ulrica

Finare Vinare sa...

Det där låter väldigt gott, Ulrika! Vi ska säga vad vi själva skulle välja, och medan vi funderar på det så släpper vi frågan fri...

Vad väljer ni, låt höra!

Anonym sa...

Sånt här kan ju inte jag hålla mig ifrån, så, here goes.
Till förrätten är inte valet alldeles enkelt. Men, i min bok kan man inte gå fel med riesling från Rheingau till den här blandningen.
Eftersom det är längre fram i vår vågar jag också gå till beställningssortimentet och tar Robert Weil Riesling Kabinett 2005 82602, 169 kronor. En torr riesling från bra år som har börjat mogna en aning, men har frisk och aptitretande syra kvar.
Till huvudrätten: Fonterutoli Chianti Classico 2006, 149 kronor. Var inte rädd för att det är en krona billigare än ditt tänkta intervall. Det här är ett klassvin som matchar såväl oxfilé som tuff balsamicosås och är en dröm till allt som smakar parmesan.
Efterrätten är värre. Just kombon med choklad och bär är knivig. Man behöver rejält med syra för att tåla hjortronens syra (ja, syrorna matchar) och skära igenom den mäktiga chokladen.
Jag skulle ta antingen Moulin Touchais, sött vitt vin från Frankrike på chenin blanc, eller en italiensk recioto, sött rött vin från Valpolicella, t ex Luigi Righettis Recioto della Valpolicella, varunummer 87886 i beställningssortimentet, för 149 kronor (finns annars flera alternativ om man vill gå upp i pris, men Righettis är den enda jag prövat själv).

Vintresserad sa...

Hej Ulrika o F&V,
Varken förrätt eller efterrätt är helt enkelt, men här är iaf förslag:
Till förrätten - Graham Beck Blanc de Blanc, Cap Classique (2002/2003/2004) 149 SEK. Vi tycker detta "bubbel" är så bra det blir utan att lägga uppåt 300 SEK på riktig Champagne. Serrano o manchego är vinvänligt och mkt passar till; oliverna och de starka korvarna är värre... kanske en riktigt bra vit Österrikisk Riesling kan funka?

Till varmrätten - Les Hauts de Granget 2005, St Emilion, 149 SEK. Eller kanske ngt från Italien, tex SB: 97277 Barbaresco Basarin 2004, 226 SEK. Båda vinerna bör luftas 1-2 timmar.

Till efterrätten - inget passar riktigt bra. Hjortron är svårt och den mörka chokladen (både lite bitter och syrarik)... hmm...
kanske kan en Muscat Beaume de Venise funka? Tex SB: 8181 Muscat de Beaumes de Venise för 149 SEK, den enda som finns i ord.sortiment, finns några fler i best.sortimentet.

Lycka till! Maten låter mycket god!

Anonym sa...

Spännande att läsa olika förslag till vin-lösningar till en färdig meny. Också skönt att äntligen få priser på vinerna. Kan ni inte lägga in priserna även i recensionerna. Även om vinet inte finns att köpa i Sverige kan ni väl berätta var ni köpt det och vad ni betalat? Vore kul att lära sig mer om prisbilderna också. Ni tycks vara så duktiga att priser inte är det väsentliga.

Anonym sa...

Hej Ulrika

Tapas är ju spanskt och varför då inte sippa lite iberiska viner...

83235 Pazo Señorans Albariño 2007 164:-
och
80543 Soalheiro Alvarinho 2007 174:-

Bägge finns på BS (låt monopolet jobba för dig). Det intressanta är att det första är spanskt och det andra portugisiskt. Samma druvsort men ändå annorlunda. Som gjort för en schysst jämförelse. Och en skön diskussion.

Balsamico skriker Sangioivese och du har redan fått ett bra förslag (Fonterutoli CC) och här kommer ett till...

88734 La Prima Riserva 2004 216:-
Även detta från BS...

Till desserten blir det tuffare.
Traditionellt är Tokaji från Ungern som gjort för hjortron. Den lite 'tunga'/komplexa karaktären på bären 'behöver' botrytis som komplement. Men nu kom ju inte bären ensamma utan med choklad...Choklad och botrytis...njae utan här krävs något annat. Jag hade dragit till med en Madeira, men eftersom du var tveksam till sherry är risken stor att du inte går igång på en söt Madeira. Madeiran fixar chokladen samt (tror jag) gör ett gott jobb med hjortronen.
Denna hade jag satsat på...
87819 Cossart Gordon Malmsey
5 Years Old 225:-
Som alternativ hade jag kört med ...
71040 Domingos Soares Franco Coleccão Privada Moscatel de Setubal 2000 239:-

Hoppas förslagen kan väcka nyfikenhet...

Anonym sa...

Oj, vad roligt att få så många förslag! Och vad duktiga ni är! Nu ska jag läsa på lite om vinerna ni tipsat om, druvsorter osv. och se vad jag kommer fram till. Jätteroligt och jättesnällt! Varma tackkramar till er alla! // Ulrica

Finare Vinare sa...

Vad kul att läsa de utmärkta förslagen! Vi instämmer helt i tankegångarna, det vattnas i munnen...

Vi älskar riesling och det smakar ju underbart till charkuterier (fast vi skulle nog hoppat över den heta korven).
Detta är vad vi skulle tagit själva i första hand:

98209 2005 Schloss Vollrads Riesling Erstes Gewächs - 219 kr

Men för att få pengar över till ett helt suveränt rödvin nöjer vi oss med det nästan lika goda lillasyskonet:

5846 2007 Schloss Vollrads Riesling Trocken - 99 kr

Pengarna vi sparade behövs till det här mognande toppenvinet från toscanas hjärtland. Sangiovesedruvan är given när det vankas balsamico och parmesan:

81523 2001 Castello di Brolio - 329 kr

Chokladdesserten, varför inte pröva en god rom? Kanske vill någon ha kaffe bredvid. Vi har en sparad peng över till den här:

10310 Rum Plantation Grande Reserve Barbados - 263 kr

Lycka till, Ulrica!

ps. Angående priser: vi brukar alltid länka till inköpsstället om vinet finns kvar att köpa.

Anonym sa...

Vad är adressen till bloggen som ni nämner ovan ?

Finare Vinare sa...

Hej TF, menar du Carlo Merollis nyhetsbrev? Det är bara att gå på hemsidan och anmäla sig för att få dem. Alla äldre nyhetsbrev går också att läsa här:

http://www.carlomerolli.dk/index.php?option=com_content&task=section&id=7&Itemid=93

Anonym sa...

Tack igen för alla fina tips!
En liten fråga...hur viktigt är det att det är samma vin i balsamicosåsen som det vi dricker till? I receptet står det att det ska vara rödvin i såsen...ganska korkat eftersom det ju finns en hel del att välja på...// Ulrica

Finare Vinare sa...

Periquita brukar bli bra, det har ganska lite tanniner och ger en mjuk smak åt såsen. Pellerins Côtes-du Rhône är inte heller alls dumt, det ger lite mer extraktrik sås om man önskar det...

Lite synd att offra bästa toscanaren;-)

Anonym sa...

Mille grazie....:-)
// Ulrica

Anonym sa...

Vilka guldtips!

Många hälsningar från fröken Dill

Anonym sa...

Hej vinvänner! Eftersom jag fick så många olika förslag till min efterätt, så besluade jag mig för att ändra den till en hjortronpannacotta med knäckflarn. (för att göra det enklare för mig och slippa tänka så mycket;-)) Passar det bra med tipset jag fick av "Vinosapien" om Tokaji från Ungern. Men det verkar ju finnas en del sorter att välja på...vilken passar bäst? En annan kanske dum fråga från en novis vindrickare...hur mycket vin ca häller man upp i glasen till en efterrätt som denna? Vinterkramar från ett kallt Hälsingland // Ulrica

Anonym sa...

Ulrica: Allt beror på hur gott man tycker att vinet är ...
Men jag skulle säga att man kan dela en helflaska, 75 cl, på 8-10 personer och då är man fortfarande rätt generös.

Anonym sa...

Hej Ulrica

Tokaji och din modifierade dessert blir ju hur gott som helst...med tanke på alla tips du fått kan du räkna med en busslast gäster från hela landet;)

Denna Tokaji skulle jag satsa på:
81727 Oremus Tokaji Aszú 5 puttonyos 2000 315:-. Även denna på BS.

Antalet puttonyos anger 'söthetsgraden', ju fler 'puttar' desto sötare och komplexare vin.

Lycka till!!

Anonym sa...

Tack igen för att ni så generöst delar med er av era kunskaper. Hur blir man så duktig på viner som ni är? Var på biblioteket i går och lånade ett gäng med vinböcker och insåg snabbt att det här inte blir lätt;-)! Herregud vad druvsorter, vinregioner mm det finns!Trevlig helg på er och må så gott! // Ulrica