onsdag, oktober 15, 2008

Bordeaux 2005


Imorse prick klockan 10.00 startade försäljningen av Bordeaux 2005 - och det blev faktiskt lite thrillerkänsla med millisekundkvaliteter. Det här är nämligen ett först till kvarn-lotteri. Vasaparkens butik hade redan vid niotiden dragit till sig en flock typiska vinnördar (dvs män i medelåldern). Lyckligtvis är det bara en kort resa över Västerbron till Hornstulls klassiska vattenhål. Inte en själ på plats. Ännu - för snart är vi en flock vinnördar även här. Strax innan 10 släpps vi in, alla slussas fram till sin egen croupier i spelet. På sex dataskärmar lyser knappen: Uppdatera. Uppdatera. Uppdatera. Sex personalpekfingrar klickar oupphörligen på knappen. Nu, nu, nu - och pang, där rasslar alla de kända slotten förbi. Nu gäller det. Mest åtråvärt ska in först! Skrolla, skrolla ner till P. Pontet-Canet, där satt den. Vidare ner... nej för långt... upp! Där är S, som i Smith-Haut-Lafitte. Och så fortsätter det, medan pulsen planar ut i ett behagligt adrenalinrus, lätt kollrigt av namnens magi. Clerc-Milon. La Tour Carnet. Haut-Bages-Libéral. Kirwan. Talbot. Zzzz...

Vem vet hur det går. Nåt ska vi väl få i alla fall....

53 kommentarer:

Anonym sa...

Är detta verkligen ett bra sätt att tilldela ranson?

Ett alternativ kanske hade kunnat vara att man får anmäla intresse och sedan fördelas flaskorna ut, antingen jämt fördelat eller genom lottning om det inte skulle räcka?

Finns säkert nackdelar med en sådan metod också men det känns spontant som om att de skulle vara färre.

Åsikter?

Yatzy sa...

Tycker detta funkar bättre än tidigare år. Nu får ju alla oavsett var man bor allafall chansen.

Själv begav jag mig till Olskrokens bolag i Göteborg. Klassiskt alkis-bolag. Anlände runt 9.52 och hade då en kvinna före mig. Runt 9.55 kom dom ut och tog in våra preparerade listor och nummrerade dom. Sen anslöt ett antal till och kl 10.00 fick vi som var först gå direkt till varsinn kassa.

En sak som dock är tråkig att att hela en primeur idén faller genom detta sätt. Att SB liksom köper på sig en primeur och att det sedan lanseras minskar både utbud och spänning.

Rättvisefrågan kan diskuteras, det är svårt att få det helt rättvist. Kör man på förslaget ovan kan man ju fundera på när man då kan börja anmäla intresse? Är det liksom kl 10.00 då också? Första gänget som anmäler intresse? Lottning vore ju som sagt ett alternativ men inte speciellt troligt i en organisation som SB. Ska dom ta in alla anmälningar och köra Tunnan på HK och sen meddela alla 470 butiker vilka personer som har "vunnit"?

Finare Vinare sa...

Johan - ditt upplägg låter klart bättre, om än mindre spännande;-) Teckna sig på en lista helt enkelt. Lugnt och metodiskt. Men förresten, var det inte just det vi precis gjorde allihop ;-) Skillnaden är väl att antalet flaskor på ditt vis skulle kunna justeras efter det totala antalet intresserade. Det stora problemet är väl att SB köpt in alldeles för få flaskor...

Sen KAN man ju göra som i Danmark...

Anonym sa...

Hur vet ni att ni fick vinerna? Jag fick då inget besked, utan han bara matade in dem och sedan var det färdigt...

Vintresserad sa...

Så här kan det också gå till, i en norrförort nära dig...
http://vintresserad.blogspot.com/2008/10/en-stokastisk-procedur-i-norrfrort.html

Yatzy sa...

Man vet inte om man fått det förrän i nästa vecka någongång. Nu när de första rapportena kommit in så börjar jag fundera på vad man fick, usch så spännande.

Filmfrommen sa...

Jag har tolkat systemet så att man får att man beställt, dvs att kan de knappa in vinet i datorn så får man det? Lagersaldona i beställningssystemet uppdaterades ju i realtid så det borde innebära att risken för dubbelbeställningar minimeras, själv fick jag exempelvis inte beställa Clos Fourtet när jag stod i kassan 10:07.

Anonym sa...

10.06 var Chevalier, Pontet-Canet, Gazin, Clerc Milon slut...

Anonym sa...

Inga problem i Helsingborg. Liten kö 3 personer.

Yatzy sa...

Oj, isåfall är det ett imponerande system som kan hålla 470 butikers saldon uppdaterade i realtid. En klar förbättring mot gamla Megadisc som det var fram tills jag jobbade på SB sist.

Betyder isåfall att man fick det man ville ha om dom inte sa något, intressant.

Anonym sa...

Satan !! Jag som ville ha Chevalier.

Anonym sa...

Yatzy!! Dom sa inte att jag fick vinerna, endast att beställningen
gick fram. Det som är intressant är däremot att kön i Hbg var betydligt stgörre när 2004 släpptes. Kan det bero på börsen?.

Anonym sa...

Jag ville ha Chevalier och La Tour Carnet. Man får väl idka byteshandel om man inte kan hitta dem på sina förestående resor till Danmark, Spanien och Frankrike de närmaste 3 månaderna. Tur att man sitter på 8st Pure 2006... ;-)
/Fredrik

Anonym sa...

Just nu så verkar det vara den vanliga röran, ingen vet och kan.
Det är ju inte fel att sitta på Pure 2006. Jag har ett antal Gammla Telegrammen från 1999 och Barberac 1998 inte helt fel heller.
1999 köpte jag på stället och fick dricka och prova utan något knussell. Mycket bra "potential" som dom sa på Telegrafen. "Minimum 6 --10 years.

Finare Vinare sa...

Ok, vilket var dagens mest åtråvärda vin?
Vi sätter själva en slant på Pontet-Canet. Clos Fourtet ligger månne också rätt bra till?

Vi är också lite nyfikna på om folk generellt höll igen på grund av högt prisläge eller bankkriser - och om det kommer att märkas bland vrakgodset måndagen 27 oktober...

Anonym sa...

Skrällde till och lyckades hamna först i kön i Marieberg.
Givetvis tog det ungefär 36 sekunder innan min man i kassan sa att: "Fan, nu blev något fel."
Men han löste det snabbt, så what the hey.
Mest attraktivt, förutom premier cru som ligger ute på ebay om två veckor?
Pontet-Canet, Clos Fourtet och och så gissar jag S-H Lafitte och garderar med Lynch-Bages. F&V-effekten ska inte underskattas, fråga Didier Barral ...
Själv hoppas jag på H-B-Liberal, Fleur Cardinale, Larosse, Clerc Milon och Beauregarde samt räknar med Doisy-Vedrines.
Om någon i sammahanget säger något om prisvärde hostar jag diskret.

Vinös sa...

Jag fick höra i morse varför ett lottningsförfarande inte användes. Finns på vår blogg.

Vi hade också Pontet-Canet överst på listan och jag skulle tippa på att det var det mest eftertraktade vinet. Clos Fourtet och Fleur-Cardinal var slut redan efter några minuter!

Anonym sa...

Varför alla dessa långlivade viner
på allas köplista. Hur länge tror ni att ni lever ?. Jag vet attt detta är mer än filosofisk fråga men trots allt, Latour,LeovilleLas Cases,etc.

Vintresserad sa...

Jag skulle säga att:
- Pontet Canet
- Dom Chevalier
- Clos Fourtet
- SHL
- Fleur Cardinale
- Gazin (eftersom den verkade vara slut rätt tidigt)
är de mest eftertraktade.

Cos d'E låg väl ganska bra till också med 98P både WS och RP om jag har rätt info, men 1782 SEK är väl lite avskräckande...

Har ngn fått ngt "bekräftelse-SMS" eller "You've got wine" SMS under dagen? Inte jag iallafall.

Finare Vinare sa...

Vi gillar förstås att Pessac-Léognan är lite snabbare i mål... och ser fram emot att börja dricka Smith-Haut-Lafitte om sådär sex-sju år...

Vintresserad sa...

Glömde Haut-Bages-Liberal!

Dvs ungefär F&Vs beställning :-)

Anonym sa...

Du får i bästa fall din vin beställning klar inom en vecka. Detta till svar till "vintreeserad"men jag har fortfarande inte fått något svar hur ni har tänkt er att överleva era nya viner. Jag gillar vinerna många gånger som nya medans andra i "vinklubben" tycker att dom skall mogna. Visst "bäst före 2040"

Finare Vinare sa...

Till mitten av nästa decennium ska vi väl klara av att hänga med i alla fall! Då har vi ju fortfarande över tio år till normal pensionsålder... och tioårsregeln som ett minimum av lagring får vi nog leva med när det gäller bättre médocviner från stora årgångar...

Den som är sugen på att korka upp nu börjar kanske med Lynch-Bages, Bahans-Haut-Brion, Larrivet-Haut-Brion eller nåt från högra stranden...

Vilken kork ska dras för att fira flaskornas ankomst?

Rhônarna-Micke sa...

Vi försökte oss på Pontet-Canet men misslyckades. I ren besvikelse hoppade vi över andrahandsalternativet Lynch-Bages....

Anonym sa...

Kan bara säga att det var bara 27 av vinerna som var slut kl 1500 så det fanns en massa kvar. Alla 1 cru!! mén det klart populäraste vinet var Pontet Canet där jag jobbar iaf.den försvann först.
Sen önskar man att man hade ett stress tillägg på lönen för det var inte kul att lägga in beställningarna när det står en man framför en och stressar och undrar hela tiden om han fick vinerna!!! TA det lungt!!! det kommer dröja ca en vecka innan de har kollat vilka som får sina viner, och vi har fått de till butiken.
Men det såg ut som att det kommer att finnas en massa viner kvar iaf.

Finare Vinare sa...

Kul att få en inside-rapport! Precis vad vi tänkte, den 27e kommer det nog finnas en del att plocka bland...

En Lynch-Bages hade inte varit fel att få dra upp. Det måste ha varit en rejäl besvikelse, Micke ;-)

Anonym sa...

Det är inte svårt att hålla koll på saldot i realtid och varför det ska ta en vecka att sammanställa det hela är minst sagt märkligt.
Visserligen säger "insidern" ovan att de ska ha flaskorna i butik om en vecka.
Alla mina beställningar gick iaf igenom så det är bara att hålla tummarna, men det är en synnerligen nervös väntan...

konjären sa...

Som nummer tre i kön i Täby hade jag inge problem att få in min beställning som - liksom av en slump - toppades av Pontet-Canet. Läser vi samma tester, eller?

Smith-Haut-Lafitte, Larrivet-Haut-Brion, Haut-Bages-Liberal och halvor av Talbot blev beställningen i övrigt. Jämfört med 2004 höll jag igen och beställde för mellan 8-9000:-. Får se vad som trillar in!

Frankofilen sa...

Håller med Johan. Är det rimligt att kvotera ett vin säljer slut på någon minut till 6 flaskor per person? Då kan man väl göra likadant på Regeringsgatan - först i kön tar två lådor och sedan är det slut. Å andra sidan går det ju inte att ändra nu - folk som var intresserade kunde ju inte ens lägga sina orderar. Hur monopolet än gör så får de skäll ;-)

Anonym sa...

>>Finare vinare
Om man lät folk skriva upp sig på listan en längre tid i förväg kanske SB skulle kunna köpa mer (om det finns att uppbringa). I annat fall får man väl tillämpa lottning. Alla har ju inte möjlighet att hänga på låset för att ha chans att få igenom en beställning. Om det sen är så som vissa rapporter verkar göra gällande att flinkheten i kassörens fingrar också påverkar ev. tilldelning blir saken inte bättre...

Hur gör de i Danmark?

>>Frankofilen

Hänger inte riktigt med, förespråkar du kvotering eller inte?

Varför skulle det inte gå att ändra? (Inte i år då det tåget redan gått så att säga men till nästa släpp)

Frankofilen sa...

Johan, jag var ovanligt otydlig. Jag tycker det är rimligt med kvotering när det är stor efterfrågan, precis som SB tillämpar vid tillfälliga nyheter etc. Jag tycker det är rimligt att låta fler personer få möjlighet att köpa flaskor än att första personen i kön tar alla 2005 Deus Ex Machina tex. På Regeringsgatan går ju personalen runt i förväg för att känna av vilka viner som är mest eftertraktade och justerar kvoterna efter det. Just därför undrar jag varför man haft så "stora" tilldelningar av tex Pontet Canet. 12 flaskor per person innebär att ransonen bara räcker till femtio personer om alla tar sin kvot. Och mycket riktigt var vinet slut efter bara några minuter, medan andra viner fortfarande finns kvar. Om man tog upp intressenanmälningar kunde man bättre se efterfrågan och därmed justera kvoterna. Kanske 3 eller 6 flaskor Pontet per person vore mer lämpligt?

Med för sent nu menar jag årets släpp. Även om de minskar kvoten så vet de ju inte vilka som är intresserade av vinet. Jag kunde tex inte lägga någon beställning strax efter kl tio.

Att flinkheten i kassörskans fingrar påverkar är nog den bistra sanningen. På mitt bolag klagade den ena kassörskan över att hon inte hittade vinerna eftersom det inte gick att söka på nummer, den andra kassörskan hade problem med att få musen att fungera och kunde inte scrolla ned till en början. Vissa butiker hade sex kassor öppna för beställning, andra bara en. Under dessa förutsättningar känns det lite konstigt att tillämpa den milliskeundrättvisa som nu sker när de går igenom ordrarna. Däremot tror jag säkert att alla som verkligen var på plats och intresserade av vinerna hade lagt sina ordrar inom 30-60 minuter. Kanske kunde man låta folk teckna sig under någon timme och därefter fördela vinerna utifrån efterfrågan.

Grundproblemet kvarstår förstås - löjligt små kvantiteter till en svältfödd marknad som vet att detta praktiskt taget är enda chansen på hela året man kan köpa bordeaux cru classé. Alla kan inte bli nöjda, så hur monopolet än gör så blir det gnäll. Vilket de gott kan ha, eftersom problemet känns ganska självförvållat.

Anonym sa...

Å andra sidan blir det inte mer vin oavsett utdelningsmetod...

Hur är det med tillgången, skulle SB kunna köpa in mer om de ville?

Finare Vinare sa...

Johan - nu är vi nere vid själva kärnfrågan. Med Danmark menade vi bara att en fri marknad brukar klara av att förse sina kunder med tillräckliga mängder om behovet och betalningsviljan finns. Är det någon som har insyn i eller kännedom om de mekanismer på SB:s inköpsavdelning som styr antalet förhandsbeställda flaskor?

Vore det bättre om SB återgick till det gamla sättet att hantera primörerna?

Anonym sa...

Nu är jag lite dåligt insatt i tillgång och efterfrågan när det gäller Bordeaux.

Hur är det prismässigt t.ex. kan man misstänka att en fri marknad skulle ha högre priser och därmed lägre efterfrågan vilket skulle leda till att alla som vill och kan betala kan få det de vill ha?

I så fall finns det ju uppenbara nackdelar med den modellen också eftersom man då stänger ute ett antal som helt enkelt måste prioritera annat. Sen om det är rätt eller fel kan vi väl överlåta till poilitikerna att debattera...

Är det någon som vet hur SBs möjligheter att utöka sin ranson ser ut?

Anonym sa...

Jag har ingen insikt i hur SB:s möjligheter att utöka sin andel Bordeaux ser ut.
Men det jag undrar över är hur kontakten med Bordeaux ser ut. SB? Vin & sprit aka Pernod Ricard? Enskilda importörer?
Jag inbillar mig, eftersom man envisas med att kalla det för "primörer" att det handlar om att SB äger rätten, inte enskilda importörer, till all Bordeaux som släpptes 15/10.
Om det var enskilda importörer borde de väl rimligen kunna släppa ut det man vill när man vill? Varför vänta på ett "primörsläpp"?Säger SB:s inköparavdelning/panel nej? Det låter helt orimligt.
Det måste vara att SB bedömer att det häör är den Bordeaux vi får in, då gör vi så här, av "rättviseskäl". Bryssel kanske har någon synpunkt, who knows?
Just det att man kallar det primörsläpp och hanterar det så här, får mig att tro att SB har små chanser att köpa mer av de klassificerade slotten. Andra marknader, marknader där efterfråga och utbud påverkar priserna mer antar jag får/har skaffat sig förtur.
Däremot, varför varken SB eller någon vaken importör dammsuger Bordeaux i jakten på vettiga cru bourgeois i prisläget 100 till 250 pix fattar jag bara inte.

Frankofilen sa...

Det där med att en fri marknad skulle driva upp priser i skyn är ju som hämtat från monopolets egna propaganda. En del viner har absolut väldigt konkurrenskraftiga priser i Sverige, men när det gäller Bordeaux får man ofta betala för en Mercedes när man i själva verket köper en Trabant.

Så himla bra är väl inte monopolets prisbild för nollfemmorna? Man måste förstås till en början jämföra med de priser som gällde när de handlade in vinerna för flera år sedan. Bordeaux har ju en tendens att ofta stiga i pris med tiden. Men även om vi jämför med nuvarande priser så ligger de ofta över marknadspriset. Ta till exempel d'Armailhac för 399 SEK. Jag kunde inte låta bli att smeka några flaskor på K&L Wines förra veckan, med en prislapp på ca 370 kr. Och en snabb sökning på gratisversionen av wine-searcher visar fyra butiker i Europa som säljer vinet för under €36. Alltså riktiga, profithungriga, kapitalister till vinhandlare. Visst finnes en del bra priser i monopolets primörsläpp, men den allmänna känslan jag hade när priserna kom upp på hemsidan var att man blivit uppskörtad. Och ändå - den bistra sanningen är att så här bra priser ser vi aldrig annars här hemma.

Anonym sa...

I Danmark är det lite lurigt. Det första "släppet" kan vara ett bra köp men tex Cantemerle var ca 30 kr billigare i Danmark men då är det krav på 12 flaskor och du skall upp med pengarna långt innan flaskorna är tappade och klara. Men visst ibland kan man hitta fynd
men man måste ha bra koll.

konjären sa...

Mina prisjämförelser landade i att det inte var några jättestora skillnader på SB:s priser och priser på andra håll i Europa. Skall man handla i England måste an ju också ha koll på om det är "in bond" dvs om det måste både tullas och skattas, och sedan fraktas hem.

Jag kan helt enkelt acceptera att betala 399 kr för en flaska som kanske går att få för 370 eller t o m 350 någon annanstans för den relativa bekvämlighet och trygghet på proveniens det ändå innebär att få det via SB.

Beträffande importen till Sverige hävdade Vinmannen vid en diskussion att det är en mindre privat firma som står för en mycket stor del av det hela. Jag kommer inte i håg vilken, dock.

Anonym sa...

Inga jätteskilnader mellan SB och
Europa? Vem i Europa tog 12 ribbor för Latour när det begav sig vid
primörsläppen?

Vintresserad sa...

Vore mycket intressant att veta mer just om:
- Process-frågan - vem är det egentligen som avgör vilka viner, antal och pris? Är det SB? eller den privata importörsfirman som konjären antyder ovan?

- Varför SB inte köper in fler flaskor? I ngt fall (Petrus tex) kan man förstå pga begränsad tillgång, men flera av de stora slotten i Medoc producerar ju ganska stora mängder vin (10-20 000 lådor är inte ovanligt); så det borde gå att köpa betydligt större mängder än de 20-60 lådor som SB nu köper. Någon från SB som vill kommentera? Någon från importörsledet?

Anonym sa...

Någon driftig person som är lite mer insatt än jag kanske kan sammanställa ett frågebatteri i samråd med panelen här och skicka det till SB? Det värsta som kan hända är att man inte får några svar men chansen finns ju att man får det...

Anonym sa...

Men systembolaget måste vi ju bara behålla! Som systembolaget själv så smidigt konstaterar på sin hemsida. I vilket annat sammanhang som helst skulle man nog nästan kunna anta att detta var nästintill väldigt vinklad - ja närmast! - reklam... :/

Anonym sa...

Genom det moderna grapevine som är SMS fick jag i dag besked att I've struck Bordeaux in the grape-mine. En anställd på sa också att det tydligen finns rätt gott om flaskor som inte beställts. Och allt ska ut i vinkällarbutikerna vilket tydligen lär ställa till det en del för dem som jobbar där. Och tydligen är det rätt körigt att sortera även på de bolag som tar emot beställningar. Kan dröja tillss slutet på veckan innan alla har fått besked ...

Finare Vinare sa...

Henrik - du är för underbar, en dubbel metafor med inbyggt groove! Goda nyheter för alla som hoppats kunna påta runt lite bland kadavren efter förra veckans lejonmatning...

Anonym sa...

Själv får jag mitt, eftersom jag ingår i Henriks beställning. Efter det finns inte ekonomi för någon vrakplundring.

Men vill ni kolla kadavren finns de faktiskt upplagda på Systembolaget.se nu. Alla värstingarna finns kvar (medan det mesta vi beställde faktiskt tycks ha gått åt).

http://www.systembolaget.se/NR/rdonlyres/E68E6CC3-3A4A-468B-8031-400027AACEBE/0/Bordeaux_2005.pdf

Anonym sa...

94 av 120 Latour kvar. 95 av 120 Las Cases. 94 M Rotschild. Finanskris någon?
På annats sätt kan man väl inte tolka det, ingen tycks tro på ebay och andrahandsmarknaden. Nånstans finner jag det lite uppmuntrade. Om ett år kanske m,an får Latour till 45% rea - bara 6 000 ...
Men, bara 30 Margaux kvar - jag trodde att det var Pauillac, relativt sett, som hade lyckats bäst 2005?

Anonym sa...

Och jo, jag inser att det här inte är direkt bra för en som ville se ett större utbud av Bordeaux på SB.
Så, glädjens Riedelglas innehåller en del smolk som inte kunde dekanteras bort ...

Frankofilen sa...

Det intressanta blir hur monopolet tänker behandla alla beställda, ej uthämtade flaskor. Gissar att det kan bli en och annan sådan nu när dammet lagt sig och allt skall betalas. Tre veckor har man på sig - varför inte ha uppsamlingssläppet i vinkällarbutkerna då när man verkligen vet hur mycket som finns kvar?

Anonym sa...

Franko: Det kan man fråga sig. Outgrundliga äro SB:s vägar. Men det är väl inte otänkbart att SB tycker att folk får hämta ut sitt beställda först och sedan se om det finns t ex någon outhämtad Pontet-Canet.
Enligt en anställd på "mitt" SB ska allt outhämtat tillbaka - för vidarbefodran till vinkällarbutikerna, som jag fattade det. Den som vill beställa till annat bolag måste rimligen kunna göra det, precis som vanligt.
Oavsett vilket, ska bli intressant tat se vad SB och importörerna drar för slutsats av det här.
Räknar man med mindre efterfrågan framgent, i alla fall till de här priserna? Tänker man att "primörsläpp" är fel väg att gå? Tillbaka till en äkta primörhandel?
Om jag var importör och hade en Bordeaux - i alla fall om den var till vettigt pris - skulle jag hellre låta den ta kampen med vanliga tillfälliga nyheter snarare än all annan Bordeaux.

Finare Vinare sa...

Kanske 2006 blir det sista året med den här typen av "primörsläpp"... och förresten, varför ska alla tillfälliga produkter ha så snabb genomströmning? De kan väl få stå och nöta hyllorna ett tag så att kunderna kan handla i sin egen takt istället för inom en ynka månad. Allt som inte säljer slut direkt verkar betraktas som obekväma "svansar". SB har för lite hyllplats helt enkelt! Det ryktas om betydande nedskärningar av de tillfälliga släppen nästa år. Så det lär bli mer av beställning och privatimport framöver...

Anonym sa...

Henrik: Såvitt jag kunnat förstå av allt jag läst så är det Château Margaux som lyckats allra bäst 2005. De har fått lika högt eller högre betyg än polarna (1er Cru) i Pauillac i princip överallt. Dessutom så har flera av dem från Pauillac legat på relativt höga priser.
Själv lurar jag på att köpa på mig en Cos d'Estournel men jag kan inte låta bli att förundras äver den ganska mäktiga tilldelningen på 960 helflskor...
/Fredrik

Anonym sa...

Hur man än vänder sig har man problem. Kom hem i dag med en liten laddning Bordeaux 05 från SB. Det här är flaskor som direkt kvalar in i toppskiktet hemma hos mig. Jag förvarar vin i två garerober, den ena ganska bra och liten, den andra lite sämre och större. Bordeaux 05 ska alltså in i fingarderoben, det är inte så mycket att resonera om.
Men vad säger de flaskor som legat i fingarderoben och plötsligt finner sig degraderade?
"Va, ska jag flytta bara för att det kommer en Haut-Bages-Liberal som tror att den är nåt? Den där Henrik ska få lära sig ett och annat, det blir korkskada som hämnd" ...
Jag blev aningen kall och kände mig tvungen att upplysa den stackars ensamma, men stolta 2003 Tignanellon att den inte behöver oroa sig, den är uppgraderad till drick riktigt snart-status.

/Henrik

Anonym sa...

Finare vinare undrade över vilka flaskor som det skulle firas med.
Petit Village, Bahans H.B Chasse Sp.Petit Village var bäst enligt många med Chasse Sp. på en god andra plats. Tidagare har smakat Ch
Batailley, Figeac och Clerc Milon 2005. De 3 senaste från Danmark. Av dessa var Figeac den som var "godast idag" medans konstigt nog var Clerc Milon tuffare än Batailley. Hur har ni andra där ute "firat" eller dränkt sorgerna över primörsläppet?
För övrigt tack för en riktigt bra
vinsida