
Under 2009 har vi smakat fler storartade viner än någonsin tidigare. Men sammanhanget runtomkring har ändrats en hel del. Förr om åren har våra största vinupplevelser uteslutande varit flaskor vi följt hemma i lugn och ro under en kväll eller flera. I år domineras cellartracker-noteringarnas Topp 40 av provningsviner som delats i sällskap med andra vingalningar. Och några glas fick faktiskt tiden att stanna.
När tretton ärrade vinälskare flämtar och tappar andan i ett och samma ögonblick vet man att det skrivs vinhistoria. Det här vinet har allt. En fascinerande backstory. Sublim doft. Laserfokus i munnen. Sirlig skönhet. Eruptiv kraft. Evighetslång smak. Perfekt mognad. Vi skäms att ha delat ut 97 poäng, för ingen siffra i världen kan göra rättvisa åt butelj nummer 5588.
Årets vinupplevelse alla kategorier: 1971 Giovannini Moresco Barbaresco Podere del Pajoré

När vinadvokaten från Baltimore ger 100 poäng till en châteauneuf kan man misstänka att det bjuds rejäla skvättar tung alkohol. Ångande kirsch, diverse söta likörer och mullrande lavahet vintage port brukar finnas med bland markörerna. Döm om vår förvåning när Janasses toppcuvée visar sig vara ett under av finess! "Burgundiskt" var det enda ord vi provare förmådde stöna fram, trots sexton förmodade alkoholprocent. Visst fanns det lite crème de cassis i glaset, men bara av den allra bästa sorten.
Årets maximalt magiska châteauneuf: 2007 Domaine de la Janasse Vieilles Vignes

Någon gång i mars damp ett mejl ner i boxen där vi fick veta att det var "Dags att välja sida. Parker eller Jancis!" Sedan följde en lagom försynt fråga om inte vi möjligtvis hade lust att prova samtliga hittills producerade årgångar av Château Pavie. Så galet storslagen var planen att vi inte kunde hålla oss för skratt. Med en beundransvärd envishet raggade Niklas J upp de utlovade buteljerna, och i slutet av september var det dags. Gérard Perse dängde belackarna på fingrarna med besked och vår Topp 40 bestod plötsligt till 12,5% av Château Pavie.
Årets mest magnifikt monumentala bordeaux: 2000 Château Pavie

Inget går ändå upp mot röd bourgogne när den är som bäst. Ej heller priset, tyvärr. Lilla entusiastfirman Vinitor har gett sig attan på att plocka de allra godaste russinen ur kakan och säljer vinerna till internationellt sett schyssta priser - påslagen är små. Det är väldigt lätt hänt att tankarna i en obevakad stund flyger iväg till Chambolle-Musigny 1er Cru La Combe d'Orveau eller Chambertin Grand Cru. Visst vore det ännu roligare att kunna dricka Domaine Perrot-Minots viner bara sådär lite då och då, men att drömma om dem funkar hyfsat det också. Stilen är modernt fruktig och redan häpnadsväckande tillgänglig, åtminstone på by- och premier cru-nivå.
Årets sexigaste silkesunderklädes-bourgogner: Domaine Perrot-Minot

Efter ganska så livliga nätdiskussioner kring den mystiska och kontroversiella 2004 Barolo Vigna Rionda lyckades Luca Roagna till slut övertyga om att det är säkrast att hålla sig kvar under traditionalisternas parasoll - inte minst när värmeböljan slår till. Roagnas 2003 Barbaresco Pajé är - med någon konkurrens från Bruno Giacosa och Giacomo Conterno - den mest eleganta piemonte-nolltrea vi smakat. Och nollfyrorna härifrån är förstås ännu ett par snäpp bättre. Har man bara tillräckligt med tålamod och lagringsutrymme kan man tryggt förvänta sig stordåd.
Årets mest lovande piemonte-nollfyra: 2004 Roagna Barbaresco Asili

Hela listan ner till 94p, rakt av ur Cellartracker:
2000 Château Pavie, Saint-Émilion Grand Cru (98)
2007 Domaine de la Janasse Châteauneuf-du-Pape Vieilles Vignes (98)
2007 Clos des Papes Châteauneuf-du-Pape (97)
1971 Giovannini Moresco Barbaresco Pajoré (97)
2007 Domaine Perrot-Minot Chambertin Grand Cru Vieilles Vignes (96)
1999 Paolo Scavino Barolo Riserva Rocche dell'Annunziata (96)
2005 Château Pavie, Saint-Émilion Grand Cru (96)
2005 Domaine la Barroche Châteauneuf-du-Pape Cuvée Pure (96)
1971 Marcarini Barolo Brunate (95)
2001 Domenico Clerico Barolo Percristina (95)
2001 Conterno Fantino Barolo Sorì Ginestra (95)
2001 Château Pavie, Saint-Émilion Grand Cru (95)
2001 Clos des Papes Châteauneuf-du-Pape (95)
1996 Moët & Chandon Champagne Cuvée Dom Pérignon (95)
2003 Château Pavie, Saint-Émilion Grand Cru (95)
2000 Paolo Scavino Barolo Bric dël Fiasc (95)
2007 Domaine la Barroche Châteauneuf-du-Pape Cuvée Pure (95)
2004 Roagna Barbaresco Asili (95)
2000 Roagna Barbaresco Crichet Pajé (94,5)
2004 Roagna Barbaresco Montefico (94)
2007 Olivier Bernstein Mazis-Chambertin Grand Cru (94)
2007 Domaine du Pégaü Châteauneuf-du-Pape Cuvée Réservée (94)
2007 Domaine de la Janasse Châteauneuf-du-Pape Tradition (94)
2005 Gérard Bertrand Coteaux du Languedoc La Clape L'Hospitalitas (94)
2007 Domaine la Barroche Châteauneuf-du-Pape Signature (94)
2007 Domaine Perrot-Minot Chambolle-Musigny 1er Cru La Combe d'Orveau Vieilles Vignes (94)
2006 Domaine de la Mordorée Châteauneuf-du-Pape Cuvée La Reine des Bois (94)
2006 Gros Frere et Sœur Clos Vougeot Grand Cru "Musigni" (94)
2002 La Pousse d'Or Volnay 1er Cru Clos des 60 Ouvrées (94)
2006 Domaine Bonneau du Martray Corton-Charlemagne Grand Cru (94)
2007 Diatom Chardonnay Huber Vineyard Santa Rita Hills (94)
2005 Domaine Léon Barral Faugères Valinière (94)
2007 Franz Hirtzberger Riesling Smaragd Singerriedel (94)
2003 Clos des Papes Châteauneuf-du-Pape (94)
1997 Paolo Scavino Barolo Carobric (94)
1999 Villa Cafaggio San Martino Toscana IGT (94)
1996 Joh. Jos. Prüm Graacher Himmelreich Riesling Auslese (94)
1997 Conterno Fantino Barolo Sorì Ginestra (94)
1998 Château Pavie, Saint-Émilion Grand Cru (94)
1998 Domaine du Pégaü Châteauneuf-du-Pape Cuvée Réservée (94)
1971 Pio Cesare Barolo (94)
2005 Dr. Bürklin-Wolf Forster Pechstein Riesling GC (94)
.. och med viss sannolikhet lär väl Jacques Selosse Brut Initiale och 1988 Veuve Clicquot Rare Vintage slinka in i paradiset på självaste nyårsafton, likt de sista dagarnas heliga.
Man skulle kunna dricka enbart viner från Vinik och inte ha tråkigt en endaste sekund. I den här portföljen tycks alla behov vara uppfyllda: seriösa bubblor, krispiga vitviner, vita fetingar, fenomenalt drickvänliga rödtjut från de lättaste till de fylligaste, och så några vins doux naturels i slutet. Samtliga viner kommer från originella franska konsthantverkare, samtliga är ekologiskt odlade - och bäst av allt, det finns det i stort sett inga minor! Vinik är som en rolig David mot alla tråkiga Goliat i vinbranschen. Tack gode Bacchus för att ni finns!
Årets drickvinsleverantör: Vinik
Om man inte tillhör de ekonomiskt oberoendes solbelysta skara och ändå vill fylla sina garderober och källare med lagringsviner av toppklass så är det till Bristly man först ska vända sig. Ingen annan svensk importör har under året levererat så höga USA-poäng till så rimliga priser. Några exempel för att friska upp minnet: 2007 Domaine La Barroche Cuvée Pure, 2007 Mas de Boislauzon Cuvée de Quet, 2006 La Pèira, 2004 Domenico Clerico Ciabot Mentin Ginestra och ovannämnda Roagna-viner. Älskar man södra rhône och piemonte kan det knappast bli bättre. Gratis medlemskap i Bristlys vinklubb kan vara första hållplatsen på resan mot ett bättre vinliv.
Årets källarleverantör: Bristly
Hur kul är det egentligen att köa? Att shoppa under stress? Utan att ha hunnit prova först? När kvantiteterna är så små att varorna är väck innan man hinner säga barolo tjugohundrafyra? På en dag och vid en tidpunkt som bestämts av pappa staten? När systembolaget bestämt sig för att dra ner på intressanta viner 2010 och brödköerna ringlar evighetslånga i kylan på Regeringsgatan, då behövs det faktiskt andra sätt att handla: Gute Weine, Barolobrunello, Vivinum, Superiore, Wein-Plus, Wein-Weber, Weinpiemont - listan kan göras hur lång som helst. Har man en gång insett vilket ymnighetshorn som flödar på den tyska marknaden, då finns ingen återvändo. Vi är ju faktiskt medlemmar i ett EU där det är meningen att varor och tjänster ska passera över gränserna.
Årets frihandel: Tyska nätvinhandlare
Årets "börjar vi inte tröttna nu?": Alla viner med för mycket hårdrostad ekplanka, inte minst de italienska.
Årets nyårslöfte: 2010 ska vi dricka mer röd bourgogne och jobba på att öka andelen i källaren av dessa världens mest eleganta rödviner.

Så har det blivit dags för årets bildgåta. Frågorna vi vill ha svar på är:
Vilket är vindistriktet?
Vad heter kommunen?
Vilken by är vi i?
Vad heter byns högst rankade appellation?
Vilken druvsort är den mest odlade?
Den som först levererar rätt svar på samtliga frågor blir rikligen belönad. Men svara i kommentarstråden, inte via mejl.
Och alla ni 71 560 unika besökare som tittat in under året, kommentera gärna mer. Det är det som gör bloggosfären till ett ställe man gärna vill hänga på...
Gott Nytt Vin 2010!
ps. Jovisst är det Schweiz, Vinosapien! Distriktet heter Lavaux (kantonen/regionen är Vaud). I dessa hisnande vackra vingårdar odlar man mest chasselas. Den bildsköna byn, tillika kommunen, är mycket riktigt Rivaz. Samtliga vingårdar ligger inom appellationen Saint-Saphorin, vilket därmed är den högst rankade. Dezaley Grand Cru rankas förstås högre, men ligger helt och hållet i grannkommunen Puidoux. Lurigt!

