söndag, december 06, 2009

2007 Domaine Michel Fonné Riesling Tradition


När Bristly släpper sin första alsaceriesling - från en bra årgång, och sympatiskt nog av ekologiskt odlade druvor - är det inte utan att förväntningarna är på plats. Skulle inte det räcka får vi veta att "enligt insatta källor på Systembolagets inköpsavdelning så sopade den här rieslingen fullständigt banan med de andra vinerna i offert-provningen". Minsann!

Domaine Michel Fonné är belägen i Bennwihr och omfattar 12 hektar. Michel Fonné själv är oenolog med examen från Dijon och praktiska erfarenheter från både Champagne och Alexander Valley i Californien. För att ytterligare befästa cv:t är han vice ordförande i Alsace vinodlarsällskap och styrelseledamot i Confrèrie St.Etienne. Fonné tog över ansvaret efter sin morbror 1989, men egendomen bytte namn först nyligen. Tidigare hette den Domaine René Barth.

2007 Domaine Michel Fonné Riesling Tradition har en aromatisk och fruktig rieslingdoft med inslag av av päron, gult äpple, efterhand kommer persika och en rätt fin mandelblommighet. Mer av parfymerade övertoner frigör sig med längre luftning. Mineralerna tar ett par dagar på sig att komma ut på banan ordentligt - en gnutta petroleum, visst, men kanske mest i form av gummi - och det övergripande doftintrycket är snarare fruktigt än finessrikt. Mest intresseväckande är det på tredje dagen. So far, so good!

Det är i munnen vi inte kommer överens med det här vinet. Syrorna saknar tyvärr önskvärd spets och fokus - och istället bjuds en jordbeska som lockar till ful grimas. Ryggrad och kropp är klent byggda med antydan till vattnighet, och eftersmaken snöpligt kort. Nej, detta är inte vidare kul och det är inte vad vi önskar oss i vår riesling. Trots trägna försök i dagarna tre lyckas vinet inte få våra mungipor att peka uppåt. Även i den aktuella prisklassen finns det gott om sköna viner från småodlare i Alsace, men det här är inte ett av dem. (79)

ps. Exempel på en billig, ekologiskt odlad riesling som överpresterar finns här.

pps. Det tycks dock som att Michel Fonné har en del att komma med i högre kvalitetsklasser. Vi hoppas att chansen uppenbarar sig att prova de vinerna framöver.

6 kommentarer:

Jörgen Andersson sa...

Plikten framför allt!

Niklas Jörgensen sa...

Synd...hade hoppats mycket på denna. Nu ska jag ändå ta och prova men blott för att avfärda tanken om en off-bottle; var det något som dök upp i skallen? Eller var 'allt i sin ordning'?

MVH

Niklas

Ulrik sa...

I see a turbotutte coming.

Finare Vinare sa...

Jörgen - visst är det trist att dissa ett vin som tas in av någon i bekantskapskretsen. Men de andra alternativen är inte bara tråkiga utan riktigt usla...

Niklas - allt verkade vara i sin ordning, till och med skruvkorken. Bara ett fruktigt, ospännande vin från förmodat enklare växtplats.

Ulrik - T ska faktiskt iväg och handla hockeyskydd idag. S har beställt en plåtbehå av Madonna.

Per W sa...

Uj vad synd att viner var så trist. Jag känner Michel Fonné som en varm och vänlig person med ett väldigt bra handlag. Hans Riesling Rebgarten är pålitlig och Muscat GC Marckrain helt underbar. Kan det vara så att hagelstormarna över Bennwihr den 20 juni knäckte kvalitén i hans viner 2007?

Niklas Jörgensen sa...

Har på sistone haft otur med ett par skruvkorksviner så även där går man ju inte säker....nå, provas ska det i alla fall!