fredag, december 11, 2009

2005 Domaine Alain Chabanon Les BoissièresVisst får man respekt för producenter som ligger på vinerna tills de är färdiga! Och Alain Chabanon väntar längre än de flesta med att buteljera sina toppcuvéer...

2005 Domaine Alain Chabanon Les Boissières Coteaux du Languedoc blandar 90% grenache, 5% mourvèdre och 5% carignan. Vinet mognade under 36 månader, enbart på ståltankar! Först nyligen släpptes 4500 standardbuteljer och 200 magnum av nollfemman. Vinets uppenbarelse är transparent och brunröd - det ser närmast ut som en barolo! Doften bjuder på läder, fikon, torkad frukt, rönnbär, sandelträ, orientalisk kryddlåda samt animaliska och smått brända toner.

Smaken är på samma gång stram, kryddig, hedonistisk, angenämt eldig - och helt utan upplevd restsötma. Strålande syror och lagom potent alkohol (14,5%) samverkar till att dra ett knivskarpt fokus. Här njuter vi av suveränt goda aromer som rönnbärsgelé, bränt socker, tallbark, läder, ljus choklad och lakrits. Munkänslan är varmt viskös - och samtidigt förvånansvärt läskande. Vi imponeras av en anmärkningsvärd mineralitet - en elegant, torr sälta minglar kvar i den långa avslutningen - och trots ganska ansenlig kraft summerar vi ett raktigenom burgundiskt intryck. Inte ett lika rödfruktigt vin som nollfyran, mer av brända toner, och tack vare den stora årgången blir det en häftigare helhetsupplevelse. Lagras ett par år för maximal utdelning. (93)

ps. Som referens smakar vi ett glas av den välbekanta, förtjusande friska, grenachebaserade 2007 Domaine Lacroix-Vanel Fine Amor. Och mycket riktigt halkar vi ner ett par pinnar på betygsstegen. Men även detta är ju ett enastående gott vin, när vi hunnit ställa om smaklökarna efter kvällens huvudnummer.

Vinik importerar och priset är 270 kr (nik@vinik.se)

3 kommentarer:

Anonym sa...

..och så blir du ju hundra spänn mindre fattig varje gång du väljer Fine Amor?
Men visst verkar det ju intressant, "Le Boissières".

/Martin W

Anonym sa...

Fine Amor är sannerligen ett prisvärt och otroligt gott vin!

P.

Finare Vinare sa...

Sannerligen! Vi kan inte få nog.