torsdag, december 24, 2009

2001 Château La Casenove Rivesaltes


Det är visserligen julafton och både ni och vi har annat för oss. Men ibland träffar ett vin mitt i prick och då förtjänar det att bloggas omgående. Bordsvinerna från den forne pressfotografen Etienne Montès i Roussillon har vi kunnat bekanta oss med under året som gått. Men den här omgången är annorlunda, nu gäller det Kalle Anka och Saint-Agur med pepparkakor. Etiennes vin doux naturel får ta över ansvaret från långt mer namnkunniga portviner. Och det ska visa sig att han klarar uppgiften med bravur...

2001 Château La Casenove Rivesaltes skulle till sitt mörkt rubinröda utseende kunna förväxlas med en mognande vintage. Vi träffas av en underbart mättad, mognande doft av ekfat, orientalisk kryddlåda, torkade fikon, anis, lakrits, chokladdoppade jordgubbar, blommor, plommon, russin och portvin. De dominanta fikontonerna går igen i smaken som är silkeslent fyllig och superharmonisk, med bra syror och en suveränt rik avslutning, lång och lustfylld utan spretande sprit (17%). Ett fenomenalt uttryck för grenache, och dessutom ett perfekt julaftonsvin. (93-94)

ps. Vinik importerade Casenove ett tag, men gav upp dem för att egendomen inte hade för avsikt att skaffa ekologisk certifiering. Det är hur som helst schyssta grejor, vi har blivit väldigt förtjusta över allt vi provat därifrån. Låt oss hoppas att någon annan importör nappar tag i Montes' viner framöver...

pps. Ha en fortsatt God Jul, kära läsare! Och tack Niklas J för julebrygden. Den var grymt fin!

9 kommentarer:

Tryggve sa...

Ah, jag saknar vinerna från Casenove, de få vi han inhandla via vinik är sedan länge slut. Ingen lagring där inte..Casanove Rivesaltes låter som en höjdare. Vi öppnar Singlas dito (2002) om någon timme, det ser vi fram mot. God Jul till er Finare Vinare och ett gott Nytt År!

Ezra sa...

Tänk vad fattigt ens vinliv skulle bli om man bara drack ekologiskt odlade viner.

Finare Vinare sa...

Tryggve, det vore kul att veta vad du tyckte om Singlas 2002 Rivesaltes. Det är väl en "ambré" alltså mer bärnstensfärgad och nötigt oxiderad historia?

Ezra, å andra sidan: om någon (kanske Nik?) tvingade oss att enbart dricka ekologiskt odlade viner från Vinik skulle vi ändå ha kul ganska så länge. Utan att bli fattiga... ;-)

Frankofilen sa...

Leve onaturligt vin...

De naturliga smakar ju likadant allihop oavsett var de kommer ifrån, samma röda äpplen och skitiga funk. Snacka om terroirdödare ;-)

Skämt åsido - en riktigt god jul på er!

elina sa...

Vill bara önska God JUl och ännu bättre Nytt År!

Finare Vinare sa...

Tack detsamma, Elina! Med tanke på hur bra det här vinåret varit känns det nästan förmätet att önska sig ett ännu bättre. Men varför inte, det är värt ett försök...

Hmm, visst är det konstigt det där med äpplen, Franko... hade det inte varit för de där röda äpplena hade det nog varit knepigare att spika den ekologiska/ biodynamiska Barricadieron i lördags...

Jaja, det är ju inte precis någon brist på onaturligt vin därute. Inte minst italienarna gillar att spruta ordentligt... död åt alla äckliga småkryp... men ät för all del inte druvorna!

Apropå eko/bioviner och Italien var Roagnas 2003 Barbaresco Pajé ett under av drickbarhet senare på julaftonskvällen (noterat i CT). Och inte ett rött äpple i sikte. Fy fan vad gott!

Dansk i 08 sa...

Hvornår er en Tuborg bedst ? - Hver gang, men måske allerbedst på selve J-dagen....

Finare Vinare sa...

Hold nu ferie vad den var god!

Dansk i 08 sa...

Storm P rules....;-)

PS undvik CPH när det är J-dag