söndag, december 13, 2009

2005 Château La Grave Figeac


Det är söndagkväll och vi befinner oss någonstans i mitten av Gute Weines Probierpaket Bordeaux 2005, v. 2.0. Lådans innehåll är handplockat av geschäftsführer Heiner Lobenberg själv, uteslutande ur kategorierna cru bourgeois och saint-émilion grand cru i segmentet €15-€30. Prislapparna summerar till €285 men lådan kostar €229 - sånt gillar vi skarpt.

Hittills har vi varit glada att bekräfta försommarens goda intryck av Ch du Retout (Haut-Médoc), Ch Gaudin (Pauillac), Ch Clauzet (Saint-Estèphe), Ch Pontac-Monplaisir (Pessac-Léognan) och Ch d'Aurilhac (Haut-Médoc). De första tre presterade faktiskt bättre, fyran var lite vass och spretig liksom sist, och den sistnämnda möjligen inte lika spännande som i juni - men ändå en tillfredsställande, modern haut-médoc. Ikväll är det dags att ge sig ut på ännu oprövad mark i Saint-Emilion...

Jean-Pierre och Sabine Clauzel på Château La Grave Figeac stoltserar med ett läge mitt i krysset av Figeac, Cheval Blanc och La Conseillante. Egendomen omfattar 6,4 hektar, i en varm, grusig och sandig jordmån med 65% merlot och 35% cab franc. Det aktuella vinet kommer från den grusigare delen och mognar i hälften nya och hälften ettåriga fat. Trots rätt moderna metoder är målsättningen att göra en mer klassisk Saint-Emilion.

Det är lika bra att säga det med en gång: 2005 Château La Grave Figeac har en skitgod doft! Karaffen berätter det utan omsvep, och efter ett par timmar stämmer även glaset in lovsången. Rått kött, valnötter, nygarvat läder, mörk piptobak, syrener, mjölkchoklad, blomme i madeira, kryddor och mörkbittra körsbär med bläck- och likörtoner - samt aningar av välhållen bondgård. Snudd på Barral-vibbar i början och inalles ett riktigt skönt och komplext glas att sniffa på!

I munnen får exakt vi vad hoppats på: en klassisk, drygt medelfyllig merlot - stram, strukturerad, fruktig men osöt, med ett bestämt, mineraliskt avslut, och en hyfsat lång, endast försiktigt varm eftersmak. Tanninerna leder matchen mot syrorna och det stadiga vinbygget är helt klart ämnat för lagring. På egen hand är vinet fortfarande förvånansvärt småtufft, men det har riktigt bra lyft och en elegant kakaobitterhet som envisas med att mingla kvar. Ett skolexempel på en lyckad nollfem-merlot från högra stranden i lite mörkare stil, och vi kan absolut tänka oss några till i källaren. Om sisådär fyra år borde vinet gå i mål. (90)

Pris: €30/ Gute Weine. Den är väldigt lärorik, den här bordeaux-lådan...

25 kommentarer:

Anders Öhman sa...

Jäklar vad bra det där lät!
Skickar Gute Weines till Sverige tro?

Anonym sa...

anmäler ni till skatteverket och betalar in vinskatten när ni best genom gutewine?

/Johan

Anonym sa...

Jag skulle bli mycket tacksam om någon vänlig själ beskrev processen för hur man går tillväga för att få hem viner från Gute Weine till Sverige. Dvs kontakt med tullen etc.

Tack!
/Janne

Anonym sa...

Instämmer helt och fullt med föregående kommentar! Det kryllar ju av godis på den sidan...

/ME

Anonym sa...

innan best ska man fylla i en blankett som skall in till skatteverket med vilka varor du vill best samt alkoholhalt. Sen är det bara att betala in skatten och sedan best alkoholen. Du måste alltså ange vad du tänkt best och betala in skatten innan best görs. Skulle du tex betala in skatt för 10 flaskor vin och du bara köper 6 får du tillbaka pengarna av skatteverket. Det är dock viktigt att allt är betalat innan varorna skickas. För fastnar dom i tullen i blir det jäkligt dyrt att lösa ut varorna, svindyrt. Och skulle du inte göra det så blir inte butiken du best ifrån särskilt glad

Anonym sa...

skatten är ca 16 kr flaskan så det är inte några större summor för att få hem vinerna säkert

Anonym sa...

FV, tyckte ni Janasse 2007 var lika eldig som Quet? Ser sällan att ni skriver ut eldig men många du-paper som ni druckit tycker jag smakar rena raketbränslet,
men inget som stör er?

/Jonte

Niklas Jörgensen sa...

Hej alla,

Informationen finner ni här:
http://www.skatteverket.se/skatter/punktskatter/alkohol/privatpersonerskopavbeskattadalkohol.4.436232221132e42ec478000448.html

Värt att tänka på är att alltid göra en förskottsinbetalning av skatten. 16,185 kr/flaska under 15%. 194 kr för en tolva m a o.

Och tänk även på att förutom att skatten ska vara betald i förskott innan varorna kommer till Sverige, så ska de även kunna identifieras. Alltså måste du ange försändelsens ref nummer/tracking no på blanketten du skickar in. Finns inte denna och stickprov sker av tullen blir det inte kul...

Värt att tänka på när ni handlar är vartifrån ni köper. Tyskland är numero uno tack vare att de inte har vinskatt, och med 85 miljoner invånare, gränser mot övriga potentiella marknader, så är detta guldgruvan i Europa. Priserna är bäst är och likaså utbudet. Frakten för oss svenskar exempelvis är också den mest förmånliga. Jag beställer en el del av Wein Weber och denne tar EUR 6 om du handlar för mer än 150 EUR. Leverans med UPS hem till dörren. Jo, jag tackar...varför ens stå och frysa häcken av sig när man kan köpa vad man vill och få det hemskickat!

På min blogg finns en länk över seriösa tyska vinhandlare...

NB. Tänk på att oftast är det billigare fraktmässigt ju mer du köper. Så gå samman ett gäng när ni köper. De flesta tyska handlare ligger runt EUR 15-35 för en låda vin till Sverige.

Anonym sa...

" skolexempel på en lyckad nollfem-merlot från vänstra stranden i lite mörkare stil"

Saint-Émilion ligger på högra stranden..

Anonym sa...

Tack Niklas för all inf.

Men hur ska man kunna ange ett tracking nr innan man gjort best?

Niklas Jörgensen sa...

Hej ,

När du gjort förskottsbetalning, lagt din order hos en internethandlare inom EU, så skriver du ut blanketten från Skatteverkets hemsida och fyller i. Du kan i princip fylla i allt utom just försändelsenummer för det får du inte förrän det skeppas.

Jag brukar göra som så, och de jag handlar av vet numer drillen, att jag ber dem mejla mig försändelse-nummer när transportföretaget hämtat upp paketet. Då får nämligen handlaren detta. De mejlar mig, jag skriver in och skickar till skatteverket som har det nästa dag.

Även om många transportörer är snabba så tar det ändå några dagar få hit paketet och det viktigaste är att Skatteverket har tracking numret att identifiera paketet, om tullen ringer...

Visst kan man strunta i hela skattgrejen men faktum är att då EU inte har någon gemensam skattepolitik så är det upp till vart och ett medlemsland driva in skatt om så önskas, och då tycker i vart fall jag det känns extra bra handla från Tyskland, där de inte har vinskatt, och således hålla nere kostnaden lite till.

Jag kikade runt bland handlares fraktpriser och det slog mig att det faktiskt skiljer en hel del i fraktpolicy/priser i Tyskland. Huruvida det beror på taskig uppdatering, bra deals eller om man viktar in fraktpriset i vinpriserna vågar jag inte säga, men att som exempelvis Wein Bastion erbjuda frakt för EUR 15,70 för 6-31 kg (upp till 18 flaskor) till Sverige, medan andra landar på EUR 32-36 för tolv flaskor, är stiligt.

För att jag ska börja fundera på fraktpriser som går uppåt EUR 40 för en tolva så måste det vara en kanondeal i övrigt.

Vissa skickar med Ups, andra med DHL och vissa kör Deutsche Post. Alla försändelser jag mottagit har varit väl förpackade och blott en gång läckte en flaska. Den krediterades utan att ens de bad mig skicka den, ta bilder!

Likadant har jag haft med min portugisiska pusher, Garrafeira Nacional. När det varit problem med flaskor, vilket skett en-två gånger, har de alltid varit tillmötesgående. GN är en fantastisk skatkammare för gamla portugiser men dyrt skicka. Försök, om ni faller för sortimentet att komma upp i en större mängd för då kan de skicka med transportfirma till bra pris.

MVH

Niklas J

andersuw sa...

Niklas,

Om jag fattat lagen rätt (med utgångspunkt från vad som sägs på bl.a. den sida du länkar till) gäller följande ifråga om alkoholförsäljning inom EU:

Om du själv ordnar med transporten gäller lagen om "distansköp". Du är då som köpare ansvarig för att betala den svenska alkoholskatten. Säljaren är momsskyldig i det land där han/hon bedriver sin verksamhet.

Om däremot säljaren svarar för transporten, såsom är fallet i de exempel du ger, gäller istället lagen om "distansförsäljning". För punktskattebelagda varor såsom alkohol skall då både moms och punktskatt (alkoholskatt) erläggas av säljaren till mottagarlandet, d.v.s. säljaren (i exempelvis Tyskland) skall betala svensk moms och svensk alkoholskatt till Sverige.

Det stämmer ju inte riktigt med den beskrivning du ger. Eller har jag missförstått något?

När det gäller det här med att EU inte har någon gemensam skattepolitik så är det både rätt och fel. Visst, medlemsländerna bestämmer själva vilka skattesatser de vill tillämpa och är själva i huvudsak ansvariga för att driva in sin skatt (även om det finns samarbete mellan länderna i det avseendet). Men det finns också exempel på skatteregler som är gemensamma för EU, exempelvis de båda lagar vi här diskuterar.

Med hjälp av de lagarna förhindras exempelvis dubbelbeskattning av moms och/eller punktskatt. Från strikt juridisk utgångspunkt är det således ingen poäng för en köpare i Sverige att Tyskland saknar vinskatt. Även om det fanns en sådan skatt skulle den enligt lagen inte behöva betalas av någon som köper härifrån.

Att Tyskland av andra skäl ändå i normala fall är det mest intressanta landet att handla vin i är vi helt överens om.

Niklas Jörgensen sa...

Hej Anders,

Tack för kommentarer! Det här är ju hur intressant som helst! I min kontakt med Skatteverket; när jag frågat hur göra, har jag fått veta processen varit som jag nämner. jag antar att det likställs med att det är jag som anordnar transporten genom att köpa tjänsten.

Tror jag ska fråga igen...

MVH

Niklas J

andersuw sa...

Hej igen Niklas,

Intressant? Ja för vin- och faktanördar som vi kanske. ;-)

Fråga gärna skatteverket om var gränsen egentligen går mellan att du själv respektive säljaren "svarar för" transporten. Det skulle vara intressant att veta vad de säger. Men jag kan svårligen föreställa mig annat än att det måste handla om vem som i sista hand betalar transportörens räkning (du själv eller säljaren) och således har att utkräva ansvar av vederbörande om något går snett.

Sedan är frågan hur marknaden i praktiken fungerar. Såvitt jag kan se finns det åtminstone tre olika "lösningar" bland säljarna:

1. Man gör precis som man skall göra vid distansförsäljning, d.v.s. betalar moms och alkoholskatt till Sverige. Jag har sett åtminstone något exempel på detta men då handlar det om butiker som primärt vänder sig till den svenska marknaden. Och det är sannolikt inte dem som intresserar dig och mig i första hand.

2. Man säljer inte till utlandet överhuvudtaget eller undantar vissa länder (t.ex. Sverige) som man vet är särskilt "trassliga". Jag har stött på flera butiker som inte säljer utomlands och åtminstone en som (även under senare tid, sedan EG-domstolen fattat sitt beslut) inte vill sälja till just Sverige.

3. Man känner inte till reglerna (eller känner till dem men bortser från dem) och säljer därför gladeligen till utlandet på precis samma villkor som hemmavid (fraktkostnaden undantagen). Min gissning är att detta gäller nästan alla butiker som du och jag är intresserade av att handla av.

Själv har jag förmånen att ha en god vän i Tyskland som är snäll nog att ta hand om det vin jag köper där tills jag själv har möjlighet att hämta upp det (en gång om året, när jag passerar med bil). Så jag har än så länge obefintlig praktisk erfarenhet av att få vin skickat till mig över gränsen.

Men jag har ändå börjat intressera mig för den möjligheten på sistone. Ett skäl är att fraktkostnaden inte längre alltid är så oöverkomlig som den tidigare var. Du gav ju själv en rad exempel på fullt rimliga fraktkostnader. Ett annat skäl är att min nuvarande lösning innebär att jag inte omedelbart kan prova vad jag köpt. I vissa fall gör det mig ingenting. Men i andra fall, där det gäller att vara snabb i vändningarna samtidigt som man helst vill prova innan man beställer mer, kan det vara lite knepigt.

Anonym sa...

Anders, det du säger angående vem som beställer transporten stämmer.

Jag har pratat med skatteverket och de säger att best du tex vin från tys och nätbutiken ordnar transport,
du betalar för vinerna och transporten så är det upp till säljaren att betala in skatten vilket ingen gör enligt henne.

Jag frågade då vad som händer om tullen tar mina viner och säljaren inte betalat in svensk alkoholskatt, blir det då jag som straffas?

Enligt henne på skatteverket händer ingenting, Fick som svar att den som skall betala in den svenska skatten kommer att ändras efter årsskiftet. Som jag förstod det så kommer det att bli så att köpare
Ska betala in skatten, oavsett transport.

Så man behöver inte betala skatt då? Enligt skatteverket nej, men hon tyckte att jag skulle göra det endå för det skulle kanske kännas bättre

/Johan

Italienska viner sa...

Johan - Jag fick samma svar som du när jag kontaktade SV i höstas, luddigt så det förslår.

/Patrik

andersuw sa...

Tack för informationen Johan och för bekräftelsen Patrik.

Stämmer helt med den bild jag har. Just nu behöver man som köpare inte betala in någon skatt om säljaren står för transporten. Det är säljarens ansvar men flertalet av dem (i alla fall bland de butiker vi intresserar oss för här) gör det inte, antingen därför att de inte känner till regelverket eller struntar i det.

Intressant att man tänker sig att ändra reglerna inom kort. Det visste jag inte. Men det kommer inte oväntat. Det nuvarande regelverket är i praktiken rätt ohållbart. Distansköp (eget ansvar för transporten) torde vara en ytterst ovanlig företeelse. Distansförsäljning håller på att bli ganska vanligt men innebär en massa byråkrati för den säljare som vill följa lagen. Tror inte heller Skatteverket är så himla intresserat av att jaga alla de "skattesmitare" runt om i Europa som blir resultatet av nuvarande ordning.

Jag tippar att de nya reglerna kommer att innebära att distansköp och distansförsäljning i praktiken kommer att bli samma sak, d.v.s. att punktskatten i båda fallen skall erläggas av köparen i Sverige och momsen av säljaren i dennes hemland.

När det gäller varor som inte är belagda med punktskatt har det redan tidigare varit så att säljaren svarar för momsen i sitt hemland oavsett om det är distansköp eller distansförsäljning. Det är bara vid distansförsäljning i stor skala till ett visst land som moms skall betalas i mottagarlandet.

Niklas Jörgensen sa...

Jaha, snyggt jobbat Skatteverket ;-)
Har jag gått här och bidragit till den svenska kassakistan utan att behöva så?

Niklas J - barmhärtighetssamariten

Anonym sa...

Tack för genomgången, vilken kunskapsbank det finns i bloggosfären! Tyckte också det var luddigt, när jag tidigare läst reglerna ang. vem som ska stå för frakten. Så det är bara beställa utan att blanda in Skatteverket då?

/Janne

Anonym sa...

Menade naturligtvis att det var luddigt med skattereglerna beroende vem som står för frakten.

/Janne

ASi sa...

Min erfarenhet av Garrafeira var klart negativ! Av sex viner

a) en 1980 jag beställde hade nivån "low shoulder" vilket faktiskt var det klart sämsta jag sett efter att ha konsumerat hyfsat många viner från trettiotalet och framåt.

b) istället för en 1974 levererades 2005 av samma vin. Värre än beställningssortimentet!

Kostnaden för frakt var mycket riktigt häpnadsväckande, 12 E per flaska.

När jag klagade på a) och b) fick jag svaret "a) det är ju en gammal flaska" samt "b) om du skickar in din flaska kan vi skicka rätt" (fast jag skulle få betala min transport själv).

Jag tänker undvika dem i framtiden trots det magnifika sortimentet! Niklas, jag antar att du är en guldkund som får specialbehandling.

andersuw sa...

Ja du Niklas. Det verkar inte bättre. Men vi andra sätter stort värde på din generositet. ;-)

Just nu (men inte länge till) verkar det rent juridiskt faktiskt vara fritt fram att handla utan att själv betala alkoholskatt så länge säljaren svarar för transporten. Skatteansvaret faller helt på säljaren.

Sedan är naturligtvis frågan om man medvetet vill utnyttja detta mot en säljare som är i god tro. Det kanske inte skulle vara så kul att behöva upplysa säljaren om dennes egentliga förpliktelser vad beträffar svensk moms och svensk alkoholskatt först sedan det gått snett med någon transport.

Din kontaktperson på Skatteverket var uppenbarligen välunderrättad Johan. För beslut om de nya regler du beskriver fattades faktiskt bara för en knapp vecka sedan. Se här:

http://www.riksdagen.se/webbnav/?nid=3322&dokid=GX01SkU18

Som jag förstår det träder beslutet i kraft den 1 januari men börjar tillämpas först den 1 april. Det innebär möjligen att vi just nu befinner oss i en lucka på några månader där det tidigare regelverket fortfarande tillämpas men där ingen kommer att vara särskilt intresserad av att jaga dem som bryter mot det. Men jag lämnar inga garantier på att så är fallet. ;-)

Niklas Jörgensen sa...

Asi; stå på dig! Du ska inte betala för för deras fel. Be dem kreditera dig utgifterna i sådana fall.

Vad gäller gamla viner så köper jag dem aldrig innan jag fått bilder. Ber alltid om två-tre bilder på varje flaska - om de är modell äldre...

Och ja, frakten är våldsam om man köper några pavor. Jag försöker komma upp i större mängder så jag kan få det med fraktfirma istället. Helt annat pris.

Ändå trist läsa din upplevelse...

Finare Vinare sa...

Fantastiskt, här sköter sig diskussionen på egen hand medan vi har annat för oss. Posta gärna kommentarer om probierpaket-vinerna i denna eller kommande poster. Vi är som vanligt nyfikna!

Ordförande sa...

Man tackar för all information! Nu när systemet tyvärr har gått från att vara en lågprissäljare av champagne till att ta överpriser (och trots det tydligen ha svårt med marginalerna - det var någonting med valutafluktuationer) så är det dags att börja med egen import. Någon som bor i Stockholms innerstad som vill gå samman till större försändelser?

Att betala in dryga 16 kr flaskan känns överkomligt när prisskillnaden är på 100-lappar. Men har inte förstått från de ändrade reglerna om jag måste betala även momsen i Sverige? Skulle förstöra hela grejen...

Tack!!
/Erica (Vinklubben Ambrosia)