onsdag, december 16, 2009

2005 Château de la Cour


Unge Hugues Delacour övertog gården Château La Rouchonne 1994. Tidigare hade man sålt skörden till kooperativet, men Hugues döpte om egendomen och lät bygga en ny källare - eller snarare tillbyggnad - 1995 och buteljerade sin första årgång samma höst. Stockarna växer i en jordmån av grus och sand på en alv av lera. Metoderna i vingården följer modern standard med beskärning av lövverket, grönskörd och sen skörd av druvorna. Vinet blandar 85% merlot med 15% cab franc, och det hela får mogna under ett år på fransk ek. Totalt 5,6 hektar i appellationen Saint-Emilion Grand Cru ger 30 000 flaskor - alltså ett uttag om 37 hl/ha.

2005 Château de la Cour, Saint-Émilion Grand Cru har en tät, mörk, blåröd färg. Doften ger mörkbitter körsbärsfrukt med karaktär av 85-procentig choklad. Vi noterar en del nya fat, vanilj och örtig menthol med inslag av jägermeister. Mörk tobak kommer efterhand, med inslag av lagerblad och en aning kaffe/stall.

Smaken är modern och rätt tufft extraherad. Här dominerar de mörka körsbären, med assistans av svarta vinbär och kokkaffe. Syran är lite väl uppmjukad, tanninerna fylliga och lena men något bittra hela vägen ut. Det är den mörka chokladen som stannar i eftersmaken, med en nypa kryddor.

Vinet är modernt, proffsigt framställt - mörkfruktigt och stadigt. Onekligen njutbart, men kanske inte direkt ett charmtroll. Vänner av bitter choklad bör få sitt lystmäte, och det passar fint till brie de meaux. Respektingivande Saint-Emilion, men inte med samma fascinerande terroirkänsla som Cadet-Piola. (88)

€20/Gute Weine. Ingår i "Probierpaket Bordeaux 2005 v.2.0".

Inga kommentarer: