tisdag, december 01, 2009

2007 Luigi Pira Langhe Nebbiolo


Livet har blivit lättare för oss nebbioloälskare på senare tid, måste man säga. Tänk tillbaka på vad SB hade att erbjuda för sådär fem-sex år sedan - nästan ingenting - och nu har vi dessutom den tyska marknaden inom räckhåll...

Idag släpptes en imponerande drös viner från Piemonte, i huvudsak tack vare Origo (Luigi Pira, Mario Marengo och Conterno Fantino) - och dessutom en handfull som tagits in av Red & White, Moestue, Bristly med flera. Lejonparten är nollfemmor - en årgång där vi dragit slutsatsen att det är absolut nödvändigt att prova först, i och med att resultaten är ojämna till följd av både torka och regn. Synpunkter på de nysläppta nollfemmorna är varmt välkomna!

2007 Luigi Pira Langhe Nebbiolo har en intresseväckande, mättad och god doft med kryddiga toner av muskot och kardemumma, jästa körsbär, röda vinteräpplen, grillat lammkött, nagellack och mandel. Ett sympatiskt och lite pinotlikt intryck, med dragningar åt biovin i doftprofilen.

Smaken är lättsamt kryddig med mjuk munkänsla, hyfsat intensiva aromer samt snälla tanniner och syror. Ett slankt och läskande vin med kryddvarm, småeldig avslutning (14%). Strukturen är väl inget att skriva hem om, men det smakar gott ikväll och är redan färdigt för konsumtion. Det ska bli trevligt att öppna några av SB:s 240 flaskor under den närmaste framtiden. (87)

ps. Vad gjorde man utan sina grannbloggare? Förlåt, här var vi inte på hugget - och alltför hyggliga i vår bedömning. Vi drar upp ytterligare en flaska och störs nu av en obalans mellan tydlig eldighet och alltför slappa syror och tanniner. Det finns också, precis som Vinös konstaterar, ett orent drag, och priset är dessutom i högsta laget - det hela kokar ner till retur av resterande flaskor. (84) Tack för väckarklockan!

10 kommentarer:

Italienska viner sa...

Sannerligen mycket Piemonte och Italien.

Har ni koll på Radici Taurasi Riservan från 2003? Köpte D´Angelo Caselle Riserva 2004 av Carlo men är lite spänd på hur Mastroberardino klarade årgången - troligen drickfärdigt i alla fall.

/Patrik

Gabriel sa...

Jag fattar inte riktigt, är det det här vinet: http://systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=96092&Butik=0&SokStrangar=

?

Har Systembolaget lyckats ge fel appellationsnamn?

Schysst, bra prissatt nebbiolo kan man aldrig ha för lite av.

Gabriel sa...

"Schysst, bra prissatt nebbiolo kan man aldrig ha för lite av."

För mycket, skulle det stå. :-)

andersuw sa...

Det är inte bara DOC-beteckningen på SB:s hemsida som får en att lyfta på ögonbrynet utan även alkoholhalten. Om det nu inte är fel på den uppgiften också förstås. ;-)

Anonym sa...

Vad gör man mol allena hemma en fredagkväll efter en vecka av massivt jobb? Drar en Pira Dolcetto -07? Visst!
Och lika illa var denna som er andra Nebba från samma producent. Inte bara retur - reklamation!

/Martin

Anonym sa...

(A): Här talar vi tydligen om rejäl flaskvariation. Jag öppnade en flaska i går med gott resultat...

Tryggve sa...

Och jag som"plussade" för dessa i kön i Måndags..
De flaskor som inhandlades på plats hos Pira i somras var alla helt OK, jag har någon kvar och kommer ställa dem mot någon av de från SB släppet. Är de så illa som de låter så åker de tillbaka. Tack för varningen!

Jag flaggar rätt även för de CdR Lises som jag köpte. Vi älskade 2006, men den första flaskan 2007 bjöd oss bara på speedad krutig lingondricka, massor av spretig syra utan frukten att matcha med. Har någon annan testat?

Tryggve sa...

Flaggar rött skall det förstås vara, för att bli rätt....

Finare Vinare sa...

Flaskvariation eller transportskada... hmm, det är inte sånt man vill fundera över innan man drar korken...

Tryggve - tror faktiskt vi pratade om det i kön, men har du vägarna förbi Köpenhamn så kolla efter Pelissero LN på SuperBest.

Tack för varningen om Maxime Graillots crozes. Precis som du gillade vi nollsexan skarpt, men det verkar som att 2007 är en årgång att undvika generellt. Vi var inte precis imponerade av farsans nollsjua, och gillade absolut inte Delas version. Undrar om man ska byta in även Maximes Saint-Joseph Equis, det är nog säkrast...

Tryggve sa...

Köpte 3 st Saint-Joseph, tror jag offrar en för test innan de går tillbaka, men förhoppningarna känns inte så stora... Tack för tipset på Pelissero LN, skall kolla upp det.