tisdag, december 29, 2009

Årsbästalistan 2009 - Our Wines of the Year


Under 2009 har vi smakat fler storartade viner än någonsin tidigare. Men sammanhanget runtomkring har ändrats en hel del. Förr om åren har våra största vinupplevelser uteslutande varit flaskor vi följt hemma i lugn och ro under en kväll eller flera. I år domineras cellartracker-noteringarnas Topp 40 av provningsviner som delats i sällskap med andra vingalningar. Och några glas fick faktiskt tiden att stanna.

När tretton ärrade vinälskare flämtar och tappar andan i ett och samma ögonblick vet man att det skrivs vinhistoria. Det här vinet har allt. En fascinerande backstory. Sublim doft. Laserfokus i munnen. Sirlig skönhet. Eruptiv kraft. Evighetslång smak. Perfekt mognad. Vi skäms att ha delat ut 97 poäng, för ingen siffra i världen kan göra rättvisa åt butelj nummer 5588.

Årets vinupplevelse alla kategorier: 1971 Giovannini Moresco Barbaresco Podere del PajoréNär vinadvokaten från Baltimore ger 100 poäng till en châteauneuf kan man misstänka att det bjuds rejäla skvättar tung alkohol. Ångande kirsch, diverse söta likörer och mullrande lavahet vintage port brukar finnas med bland markörerna. Döm om vår förvåning när Janasses toppcuvée visar sig vara ett under av finess! "Burgundiskt" var det enda ord vi provare förmådde stöna fram, trots sexton förmodade alkoholprocent. Visst fanns det lite crème de cassis i glaset, men bara av den allra bästa sorten.

Årets maximalt magiska châteauneuf: 2007 Domaine de la Janasse Vieilles VignesNågon gång i mars damp ett mejl ner i boxen där vi fick veta att det var "Dags att välja sida. Parker eller Jancis!" Sedan följde en lagom försynt fråga om inte vi möjligtvis hade lust att prova samtliga hittills producerade årgångar av Château Pavie. Så galet storslagen var planen att vi inte kunde hålla oss för skratt. Med en beundransvärd envishet raggade Niklas J upp de utlovade buteljerna, och i slutet av september var det dags. Gérard Perse dängde belackarna på fingrarna med besked och vår Topp 40 bestod plötsligt till 12,5% av Château Pavie.

Årets mest magnifikt monumentala bordeaux: 2000 Château PavieInget går ändå upp mot röd bourgogne när den är som bäst. Ej heller priset, tyvärr. Lilla entusiastfirman Vinitor har gett sig attan på att plocka de allra godaste russinen ur kakan och säljer vinerna till internationellt sett schyssta priser - påslagen är små. Det är väldigt lätt hänt att tankarna i en obevakad stund flyger iväg till Chambolle-Musigny 1er Cru La Combe d'Orveau eller Chambertin Grand Cru. Visst vore det ännu roligare att kunna dricka Domaine Perrot-Minots viner bara sådär lite då och då, men att drömma om dem funkar hyfsat det också. Stilen är modernt fruktig och redan häpnadsväckande tillgänglig, åtminstone på by- och premier cru-nivå.

Årets sexigaste silkesunderklädes-bourgogner: Domaine Perrot-MinotEfter ganska så livliga nätdiskussioner kring den mystiska och kontroversiella 2004 Barolo Vigna Rionda lyckades Luca Roagna till slut övertyga om att det är säkrast att hålla sig kvar under traditionalisternas parasoll - inte minst när värmeböljan slår till. Roagnas 2003 Barbaresco Pajé är - med någon konkurrens från Bruno Giacosa och Giacomo Conterno - den mest eleganta piemonte-nolltrea vi smakat. Och nollfyrorna härifrån är förstås ännu ett par snäpp bättre. Har man bara tillräckligt med tålamod och lagringsutrymme kan man tryggt förvänta sig stordåd.

Årets mest lovande piemonte-nollfyra: 2004 Roagna Barbaresco AsiliHela listan ner till 94p, rakt av ur Cellartracker:

2000 Château Pavie, Saint-Émilion Grand Cru (98)
2007 Domaine de la Janasse Châteauneuf-du-Pape Vieilles Vignes (98)
2007 Clos des Papes Châteauneuf-du-Pape (97)
1971 Giovannini Moresco Barbaresco Pajoré (97)
2007 Domaine Perrot-Minot Chambertin Grand Cru Vieilles Vignes (96)
1999 Paolo Scavino Barolo Riserva Rocche dell'Annunziata (96)
2005 Château Pavie, Saint-Émilion Grand Cru (96)
2005 Domaine la Barroche Châteauneuf-du-Pape Cuvée Pure (96)
1971 Marcarini Barolo Brunate (95)
2001 Domenico Clerico Barolo Percristina (95)
2001 Conterno Fantino Barolo Sorì Ginestra (95)
2001 Château Pavie, Saint-Émilion Grand Cru (95)
2001 Clos des Papes Châteauneuf-du-Pape (95)
1996 Moët & Chandon Champagne Cuvée Dom Pérignon (95)
2003 Château Pavie, Saint-Émilion Grand Cru (95)
2000 Paolo Scavino Barolo Bric dël Fiasc (95)
2007 Domaine la Barroche Châteauneuf-du-Pape Cuvée Pure (95)
2004 Roagna Barbaresco Asili (95)
2000 Roagna Barbaresco Crichet Pajé (94,5)
2004 Roagna Barbaresco Montefico (94)
2007 Olivier Bernstein Mazis-Chambertin Grand Cru (94)
2007 Domaine du Pégaü Châteauneuf-du-Pape Cuvée Réservée (94)
2007 Domaine de la Janasse Châteauneuf-du-Pape Tradition (94)
2005 Gérard Bertrand Coteaux du Languedoc La Clape L'Hospitalitas (94)
2007 Domaine la Barroche Châteauneuf-du-Pape Signature (94)
2007 Domaine Perrot-Minot Chambolle-Musigny 1er Cru La Combe d'Orveau Vieilles Vignes (94)
2006 Domaine de la Mordorée Châteauneuf-du-Pape Cuvée La Reine des Bois (94)
2006 Gros Frere et Sœur Clos Vougeot Grand Cru "Musigni" (94)
2002 La Pousse d'Or Volnay 1er Cru Clos des 60 Ouvrées (94)
2006 Domaine Bonneau du Martray Corton-Charlemagne Grand Cru (94)
2007 Diatom Chardonnay Huber Vineyard Santa Rita Hills (94)
2005 Domaine Léon Barral Faugères Valinière (94)
2007 Franz Hirtzberger Riesling Smaragd Singerriedel (94)
2003 Clos des Papes Châteauneuf-du-Pape (94)
1997 Paolo Scavino Barolo Carobric (94)
1999 Villa Cafaggio San Martino Toscana IGT (94)
1996 Joh. Jos. Prüm Graacher Himmelreich Riesling Auslese (94)
1997 Conterno Fantino Barolo Sorì Ginestra (94)
1998 Château Pavie, Saint-Émilion Grand Cru (94)
1998 Domaine du Pégaü Châteauneuf-du-Pape Cuvée Réservée (94)
1971 Pio Cesare Barolo (94)
2005 Dr. Bürklin-Wolf Forster Pechstein Riesling GC (94)

.. och med viss sannolikhet lär väl Jacques Selosse Brut Initiale och 1988 Veuve Clicquot Rare Vintage slinka in i paradiset på självaste nyårsafton, likt de sista dagarnas heliga.

Man skulle kunna dricka enbart viner från Vinik och inte ha tråkigt en endaste sekund. I den här portföljen tycks alla behov vara uppfyllda: seriösa bubblor, krispiga vitviner, vita fetingar, fenomenalt drickvänliga rödtjut från de lättaste till de fylligaste, och så några vins doux naturels i slutet. Samtliga viner kommer från originella franska konsthantverkare, samtliga är ekologiskt odlade - och bäst av allt, det finns det i stort sett inga minor! Vinik är som en rolig David mot alla tråkiga Goliat i vinbranschen. Tack gode Bacchus för att ni finns!

Årets drickvinsleverantör: Vinik

Om man inte tillhör de ekonomiskt oberoendes solbelysta skara och ändå vill fylla sina garderober och källare med lagringsviner av toppklass så är det till Bristly man först ska vända sig. Ingen annan svensk importör har under året levererat så höga USA-poäng till så rimliga priser. Några exempel för att friska upp minnet: 2007 Domaine La Barroche Cuvée Pure, 2007 Mas de Boislauzon Cuvée de Quet, 2006 La Pèira, 2004 Domenico Clerico Ciabot Mentin Ginestra och ovannämnda Roagna-viner. Älskar man södra rhône och piemonte kan det knappast bli bättre. Gratis medlemskap i Bristlys vinklubb kan vara första hållplatsen på resan mot ett bättre vinliv.

Årets källarleverantör: Bristly

Hur kul är det egentligen att köa? Att shoppa under stress? Utan att ha hunnit prova först? När kvantiteterna är så små att varorna är väck innan man hinner säga barolo tjugohundrafyra? På en dag och vid en tidpunkt som bestämts av pappa staten? När systembolaget bestämt sig för att dra ner på intressanta viner 2010 och brödköerna ringlar evighetslånga i kylan på Regeringsgatan, då behövs det faktiskt andra sätt att handla: Gute Weine, Barolobrunello, Vivinum, Superiore, Wein-Plus, Wein-Weber, Weinpiemont - listan kan göras hur lång som helst. Har man en gång insett vilket ymnighetshorn som flödar på den tyska marknaden, då finns ingen återvändo. Vi är ju faktiskt medlemmar i ett EU där det är meningen att varor och tjänster ska passera över gränserna.

Årets frihandel: Tyska nätvinhandlare

Årets "börjar vi inte tröttna nu?": Alla viner med för mycket hårdrostad ekplanka, inte minst de italienska.

Årets nyårslöfte: 2010 ska vi dricka mer röd bourgogne och jobba på att öka andelen i källaren av dessa världens mest eleganta rödviner.Så har det blivit dags för årets bildgåta. Frågorna vi vill ha svar på är:

Vilket är vindistriktet?
Vad heter kommunen?
Vilken by är vi i?
Vad heter byns högst rankade appellation?
Vilken druvsort är den mest odlade?

Den som först levererar rätt svar på samtliga frågor blir rikligen belönad. Men svara i kommentarstråden, inte via mejl.

Och alla ni 71 560 unika besökare som tittat in under året, kommentera gärna mer. Det är det som gör bloggosfären till ett ställe man gärna vill hänga på...

Gott Nytt Vin 2010!


ps. Jovisst är det Schweiz, Vinosapien! Distriktet heter Lavaux (kantonen/regionen är Vaud). I dessa hisnande vackra vingårdar odlar man mest chasselas. Den bildsköna byn, tillika kommunen, är mycket riktigt Rivaz. Samtliga vingårdar ligger inom appellationen Saint-Saphorin, vilket därmed är den högst rankade. Dezaley Grand Cru rankas förstås högre, men ligger helt och hållet i grannkommunen Puidoux. Lurigt!


39 kommentarer:

Anonym sa...

Jaha, det blir sen läggdags ikväll ser jag.
Och imorgon, och i övermorgon..?

;)

/MW

Anonym sa...

Har inte en blekaste om svaren men bevakar denna blog via RSS i iPhonen och det är få bloggar som så frekvent och imponerande uppdateras som denna. Håller helt med om Vinik och Bristly. Passion!

Det är faktiskt till stor del denna blogg som skapat intresse för detta livets vatten och jag tackar stort för ett 2009 med många rader underbar läsning och ser fram emot ett 2010.

Gott Nytt vin!

Peter

The Wall sa...

Har ett alternativ till Årets "börjar vi inte tröttna nu? - korkdefekta viner. Jag blir galen på dessa och i år har de varit fler än någonsin. Skruvkork nu!

Anonym sa...

Ett önskemål är utförligare info om var vinerna som det skrivs om kan köpas. Som dödlig Svensson mitt i landet i småstad så är det inte alltid helt lätt med andra alternativ än SB och man kan snabbt bli besviken när man inser att vinet inte går att få tag på efter att man eggats upp, letat i en kvart och fått fram ett svar som är negativt. Jag tror faktiskt en väldigt stor skara anhängare av denna blogg gärna får lite mer "utbildning" mellan raderna för annars är risken folk tröttnar och köper 60krs slaskvatten. Ett tips :)

Finare Vinare sa...

Go for it, Martin! Andra raka? Ses vi på vinbaren igen med en guldpåse?

Peter, stort tack själv. Vi vill inspirera. Men våga en gissning, det kan aldrig skada ;-)

The Wall, vi drog just upp en korkad chianti till kvällens hembakta capricciosa. Suck! Men 2006 Le Tense Sassella levererade som tur var: skinande syrliga röda vinbär, skogschampinjoner, kryddlåda och sandelträ, en riktigt burgundisk nebbiolo.
(89-90) till ruggigt billigt pris. Väntar där ute på hyllorna...

Anonym, det gäller att börja leta själv! Varför inte använda dig av BS, vinklubbserbjudanden och tyska vinhandlare så har du faktiskt lika nära till godsakerna som storstadsborna. Direkt leverans med DHL till dörren låter väl inte så pjåkigt? Och kanske finns det fler likasinnade i närmsta munskänkssektion?

Anonym sa...

Ok då. Men bara för att jag brinner för något jag kan för lite om så skratta inte hehe.

Vilket är distriktet? Piemonte
Vad heter kommunen? Barbaresco
Vilken by är vi i? Finns där vackra viner, finns där vackra miner.
Vad heter den högst rankade appellationen? Ok, nu tar jag paus.
Vilken druvsort är den mest odlade? Nebbiolo

Åh herregud. En kork på sin höjd till mig onekligen. Men jag är lika glad för det.

Peter

Finare Vinare sa...

Peter, skicka din adress på finarevinare at telia punkt com så lovar vi att skicka en fin kork till dig.

Anonym sa...

Sådan här huvudvärk redan tre dagar innan nyårsdagen! Gratulerar!
Myror har ni lyckats sätta i mitt hövve, kan jag lova! Denna vinbloggvärldens motsvarighet till "På spåret". ("Urspårat", möjligtvis?)

Visst är det en vit 740 som står i gatans nedre del?
Jag är än så länge rätt så säker i vilka länder vi kan vara! ;)

/MW

Finare Vinare sa...

Det konstigaste är nog den svarta varelsen som svävar strax ovanför den gula porten. I vilka distrikt finns det spöken mitt på blanka dan? Kusligt...

Kayaker sa...

Det ser ut att vara ett bra ställe för en cykel- och vinresa. :-)

Finare Vinare sa...

Onekligen! Särskilt om man gillar backtagningar...

Kayaker sa...

Ju längre och brantare, desto bättre! Nu återstår bara att lista ut var jag ska åka... :-)

David sa...

Distrikt: Savoie
Kommun: Aix-Les-Bains
By: Aix-Les-Bains
Appellation: Vin de Savoie
Druvsort: Jacquère

Jag är rätt nöjd att jag kommer med en gissning faktiskt :) Vill också ha en kork för visat intresse :)

Vinosapien sa...

hej på er

skoj med vinresor...hoppas jag har varit i närheten...

- vaud
- lavaux
- saint saphorin
- grand cru calamin och grand cru dézaley
- chasselas

...och fortsätt på det fantastiska sätt ni skriver om dessa gudomliga drycker.

Finare Vinare sa...

Tack tack! Det var två kvalificerade gissningar, men ingen strike!

Rätt lurig fråga, bäst att vrida och vända på orden en gång till... vindistrikt, kommun, by, byns högst rankade appellation, mest odlade druva...

Lycka till!

Vinosapien sa...

hmmm...ett nytt försök...

- vaud
- rivaz
- rivaz
- grand cru dézaley
- chasselas

...sedan får någon annan ta över;-)

Anonym sa...

Finfin lista :)

Vetitusan men flaggan är väldigt lik den i Niederösterreich så även fast det ser ut som alper med en insjö i bakgrunden(inte riktigt så i Wachau) så sätter jag ett kort på:
Niederösterreich, Wachau, Dürnstein, Vinea Wachau/Smaragd, Grüner Veltliner.

Jag tar en kork från 1971 ;)

Fredrik the Cheezedude

Kayaker sa...

*läser Vinosapiens gissning*

Om det är Vaud så har jag ju varit där och cyklat i år. Jag fokuserade dock inköpen på Gruyèreost från det B&B där jag bodde. :-)

Finare Vinare sa...

"You must start all over again-all over again
don't you know it is wrong
You got to play it, Billy, play,
don't you know it is wrong
you got to play it, Billy, play
And you will find it is the right 'em boyo"

David sa...

Jag byter kontinent och hamnar i USA och slår till med:

Distrikt: Mendocino
Kommun: Lake
By: Nice
Appellation: Ceago Vinegarden
Druva: Cabernet Sauvignon

\David

Anonym sa...

Bästa vinbloggen (ja bästa dryckesläsningen över huvud) - nu med Clash-referens. Det känns som om gamla ärevördiga POP mognat och omvandlats till texter om vin. En inte helt ologisk utveckling när 20 something blivit 40 something?! A new order, and an age of consent - and I like it. Keep up the good work!

Michael S

Per J. sa...

Tack för en suverän blogg, både kunskaper och pennan sitter där den ska.
Men bildgåtan är svår för en novis, men nog är det Italien och Gardasjön i bakgrunden. Östra stranden och då är väl distriktet Veneto. Byn kanske Bardolino och druva Corvina, sen är jag lost tyvärr.

Anonym sa...

Tack för en fantastiskt intressant blogg! Gott nytt! /J

PS, Nyårsmeny 2009

Blandade ost och smördegssnittar
Champagne Pierre Peters Cuvée de Réserve Grand Cru Bl.d.Bl
-- Ω--
Råbiff serverad med klassiska tillbehör & tryffel-cremefraiche
Oppigårds Starkporter samt en skvätt iskall Aalborg akvavit
-- Ω--
Halstrad Tonfisk, kokosrisotto & asiatisk mango-limesallad
Bellingham The Old Orchards Chenin Blanc 2008
-- Ω--
Fredsgatans Karjohansvampsoppa
Saintsbury Carneros Chardonnay 2006
-- Ω--
Helstekt Oxfile, italiensk potatiskaka, ugnsbakad tomat och krämig savoykål
Château Cos d'Estournel 1996
-- Ω--
Lite ost & baconinlindade dadlar
Pian Delle Vigne Antinori Brunello di Montalcino 1999
-- Ω--
Mandelmarängbakelse med äpple och kanel samt Sauternglass
Eiswein Burgenland 2001 Grüner Veltliner – Bouvier 2001

konjären sa...

Okej, vi kör lite ingenjörsmässig slutledning på det här då...

Om man utgår från hustypen så ger de ett centraleuropeiskt intryck. De ser ut att vara gedigna hus, och har t ex ventilation, takfönster m.m. Snöräckena på taket avslöjar också att vi är någonstans där klimatet kan bli ganska kallt och innebära snöfall i hyfsad frekvens.

Den branta backen i förgrunden och bergens snöklädda toppar i bakgrunden ger en bergig region. Vattnet är för stort för att vara en flod och är alltså ett hav eller en mycket stor insjö. Mina medtävlare ovan har redan landat i Schweiz respektive Österrike, antagligen med ungefär samma resonemang, men med tanke på F&V:s lätt Italofila hållning så kanske vi ändå är i norditalien...?

Gardasjön? Mnja, husen känns lite för rustika. Samtidigt verkar det vara där det finns så spetsiga berg som bilden visar.

Nej, jag ger upp för ikväll! Gott nytt år tillsvidare!

Anonym sa...

Nämnevafa...
Visst är det kulturhusen vid Sofiakyrkan med utsikt mot Hammarbybacken?

Inte?

Nya tag imorgon. Men svårt var det denna gång. Det finns liksom inte så mkt att ta på, samtidigt som upplösningen på bilden är rätt kass... ;)

//MW

Claes sa...

Konjären sammanfattar min (totala brist på??) framgång väl.
Kommer inte längre inför kvällen. Tackar just nu istället bara för ert idoga och inspirerande bloggande under året.
Tyvärr är mina Brut Initiale slut men jag önskar er ett trevligt slut tillsammans med denne pålitlige vän.

Claes

Frankofilen sa...

Jag skyller också på den kassa upplösningen, samt Googles oförmåga att att spotta ur sig något vettigt på "alpsjö vin spöke" ;-)

Spontant trodde jag på Schweiz men Vinosapien fick ju en clashlåt i huvudet till svar.

Kan det månne vara Lago Maggiore? Hmm, förrättssoppan kallar...

Ett riktigt gott nytt år hur som helst!

Finare Vinare sa...

Nä, usch vad elakt det var av oss att slå Clash i huvet på Vinosapien. Så här i decennniets sista skälvande timmar veknar våra hjärtan, han har ju faktiskt kommit upp med alla rätta svar i sina två försök. Om än lite omkastade, men det må vara honom förlåtet. Gåtan var både försåtligt utformad och dessutom på minst fyrabetygsnivå...

Grattis till en mycket värdig vinnare!

Anonym sa...

Gott Nytt År och Grattis till en mycket värdig vinnare!

Inte lätt alls! Satt just och försökte hitta passande siluetter runt Genevesjön. Nu kan jag reducera sås till renfilén istället..

Men spöket...?
Förklaring tack!
Och vad står det på "flaggan" som orsakat mig åtskillig huvudvärk?

/MW

Anonym sa...

Det var ju för väl att gåtan är så gott som löst så att jag kan fira nyår utan omedelbara bekymmer. Tack för ett fantastiskt inspirerande och lärorikt år.

/ Lena

Finare Vinare sa...

Det kanske är ett framkallningsspöke? Vi plåtade av en papperskopia, därav den kassa upplösningen.

Ingen aning om vad det står på flaggan! Byn har i alla fall 350 invånare och ett tjugotal producenter, plus en egen vinbar "Le Bacchus". Vi bodde på "Auberge de Rivaz" och provade vin hos några producenter, bland annat Marc-Henri Levraz. Det var poppis med blandningar av merlot, pinot noir, gamay och ett par lokala blå druvor vid namn gamaret och diolinoir. Man använder sig av helt spektakulära linbanor för att få ner druvorna till byn.

Lycka till med såsen och renen, Martin! Här ska vi strax laga smördegsinbakade skogsduvbröst med anklever och tryffel. Den gotländska var dock en blek historia, nästa gång får det bli Perigord istället.
Tur vi har Plantins olja att falla tillbaka på...

Vinosapien sa...

att få wrong'em boyo kastad i ansiktet är inte så illa;)

på tal om clash så lystnade vi på ellen foley och hennes spirit of st louis där clash-pojkarna joe och mick varit redigt delaktiga. ett och annat guldkorn faktiskt...

de va la för gôtt att det verkligen var lac leman...när jag plockade ved under förmiddagen funderade jag vilt på andra alternativ...och hittade inget vettigt.

bara för att jävlas tillbaka;) så plockar vi fram en perrot-minot...en 99:a...morey-st-denis...en la rue du vergy...sexigt...gott...

...och ett redigt gott nytt vin-år på er alla!!

MMM sa...

Ahh Dezalay! Vårt huvudkontor ligger precis i sjökanten - och jag har köpt hem ett gäng Luc Massy viner. Kanske inte riktigt motiverar sitt pris i SEK, men som lurifaxvin på en provning är de oslagbara. Oekad Chasselas skall tydligen vara rätt lagingsdugligt så vi får se. Om man snackar Schweiz så är Petite Arvine mitt bestående minne - plus gubben som sa att alla riktiga alpschweizare äter hund till jul (men det kan ha varit en felöversättning från gubbens sida.).

Kayaker sa...

Åhå! Då har jag ju varit i trakten och cyklat! Cyklingen är kalasfin.

En bild från andra hållet, en bild på ett känt casino och ett passfoto.

Gott Nytt År!

JW sa...

Tack för ett fantastiskt 2009! Det är en sann fröjd att läsa er blogg. Gott nytt år!

Vintresserad sa...

4-betygsnivån var det!
God fortsättning på 2010, med vin och annat!
PS. Ska få till fler kommentarer! DS

Nick Shay sa...

Aargh! Schweiz alltså. Nu blir jag arg på mig själv. Vi tillbringade nästan två veckor på andra sidan sjön i somras men vi undvek Schweiz, då Frankrike och Italien verkade mer prisvärt. Efter att nu ha sett bilder från denna kanton inser jag att det var ett missatag att inte åka över på andra sidan sjön (lägg till detta att Steely Dan, inte en Strummer/Jones/Headon/Simonon så långt ögat kan nå, spelade på festivalen vid den rökiga sjön samtidigt som vi var där och jag bör ha dumstruten en bra bit in i 2010!).

The Wall sa...

Drabbades av en bisarrt korkad Mouton Rotschild -94 för en kort tid sedan. Luktade riktigt illa och smakade än värre.

Hm, Le Tense kan ju faktiskt vara något att slå klorna i.

God fortsättning och fortsätt den utmärkta rapporteringen.

Henrik sa...

Sent omsider - Gott nytt år.
Tack för i år.
Om ni lyckas överträffa 2009 under det kommande året så ...
Good times!