söndag, december 06, 2009

2007 Domaine Maillard Beaune


Domaine Maillard har vi ett gott öga till sedan deras överraskande bra 2004 Beaune Grèves 1er Cru samt ett par vita från Chorey-les-Beaune. Moderna och tillgängliga bourgogneviner som inte kräver lagring för att leverera njutning...

2007 Domaine Maillard Père & Fils Beaune har en öppen och utvecklad doft. Vi nosar upp rökta och charkiga toner som påminner om syrah, därtill bränt eneträ, aningar av stall och ostbutik, lite niveakräm, mörkare skogsbärsfrukt, inslag av röda vinbär och någon enrisruska som bäddar mjukt under alltihop. Rätt så trevligt att sniffa på, även om pinotfrukten är långt ifrån klockren.

Smaken är opretentiöst bärsaftig och kryddigt rostad. Lättsamt god, visst, men inte precis tillfredsställande. Här är det nämligen oroväckande tunt i frukten, för att inte säga vattnigt. Vinet fyller inte ut i munnen på något annat sätt än genom sina generöst utmätta fatkryddor - och dessutom åtföljs kryddmåtten av aningen brännande sensationer i efterklangen. Helheten framkallar en tydlig bild av att försöka bre för lite smör på en för stor brödskiva. Det blir retur på flaska två - man måste kunna begära mer än så här för 265 spänn. (84) är snällt!

ps. Förresten, den där fina 2004 Beaune 1er Cru Les Grèves, är det någon som har koll på aktuell status? Anders? Holger? Tavastgatan?

pps. Kvittot bortslarvat, alltså blir det omtest. Den nya flaskan tycks något bättre än den förra. Röda vinbär, rönnbär, rök, eneträ, läder, knäck och kryddlåda i doften. Den kryddiga kycklinggrytan lyfter vinet i håret och frukten framstår som bättre än den är. För efteråt spretar den vassa lingonsyran och mittpartiet är besvärande glest. Avslutningen är både kryddvarm och småkärvt kort. Med lågt ställda förväntningar är vi på generösare humör och delar ut hela (86).

8 kommentarer:

Tavastgatan sa...

Drack min sista Les Grèves 2004 i februari och den var mycket bra, och ett absolut fynd för 269 kr. Hade det varit idag hade jag köpt minst en låda. 06an finns i BS för 378 kr - priset har dragit iväg och SB verkar ha passat. Vill minnas att du hade någon meningsskiljaktighet men någon om intrycken. Han yrade om blodapelsin och ni tyckte fårfett. Jag tyckte ni hade rätt!

Tavastgatan sa...

Hoppsan, det var visst Anders som fick blodapelsin-vibbar ser jag nu...ja, ja, smaken är olika.

Holger sa...

Jag vill minnas att jag kände både blodapelsin och fårfett :) Les Grèves 2004 var ju fantastiskt god, ändå tills för två år sen då den kändes lite tunnelaktig (sträv och fruktfattig, vilket ju inte känns igen sen tidigare). Sen dess har jag inte vågat öppna nån, men kanske är det dags snart igen, tror jag har ett par flaskor kvar?!

Kul att ni provade Beaune 2007, men tråkigt att den inte var så rolig...

Det känns som att Maillard kan vara lite hit-and-miss, jag drack deras Savingy-les-Beaune 2003 vid vårt Bourgognebesök förra sommaren, och den var helt ok men föga förvånande för eldig och allmännt 2003-isk.

Finare Vinare sa...

Tavastgatan, du ligger osedvanligt högt i poängen på Grèves 2004! Tråkigt att dina är slut, men vi kanske kan ordna till det när vi ses nästa gång, enligt CT har vi fyra flarror kvar. Hmm, vi får helt enkelt dra en kork snart, i den höga vetenskapens namn.

Holger, det verkar som att vi har slarvat bort kvittot så Beaune 2007 får nog en chans till. Precis i början kändes smaken aningen vass och ordet "brännande" är ju också med på ett hörn så det kan ju ha varit lite smygkorkish...

Holger sa...

F&V, låt oss hoppas att det var en kass flaska då!
När man läser bedömningar av 2007 i Bourgogne så tycker jag iofs att det ibland förekommer lite klagomål på hög alkohol, t ex Burghound skriver det om Jadots Boucherottes har jag för mig. Själv har jag inte stött på det än som tur är. Sommaren 2007 var väl en lustig blandning av varmt och kallt så då kanske man får lite hetta i vinerna i vissa lägen?

anders wennerstrand sa...

Det är lugnt - det kan nog bli lite yrande ibland när jag tassar mig ut i läskiga, härliga, relativt outforskade Bourgogne. Kanske var blodapelsinerna det enda som slog igenom ljudridån av barn den där gången...

Men nej, jag har ingen som helst koll på status.

Tavastgatan sa...

Jag kanske ligger jag för högt, men första flaskan som dracks 2007 nockade mig rätt rejält, minns att jag kunde förnimma smaken minst ett dygn efteråt. Sista flaskan nu i februari berörde mig inte alls på samma sätt och lämnade en känsla av att frukten var i avtagande.

I vilket fall byter jag gärna till mig en av era flaskor vid tillfälle - wissenschaft als beruf!

Finare Vinare sa...

Tavastgatan, sedan i lördags är vi helt med på dina noter. Satan i gatan vilken leverans!

Och den nya flaskan Beaune 2007 var faktiskt *något* bättre än den förra :-)