tisdag, december 15, 2009

2005 Château Cadet-Piola


Château Cadet-Piola gör ett stort nummer av sin charmerande etikett från 1921 - och av att strunta blankt i moderna trender. Missa inte den väldigt franska filmen på hemsidan! De ekologiskt skötta odlingarna om sju hektar har en ovanligt stor andel cab: 51% merlot, 28% cabernet sauvignon, 18% cab franc och 3% malbec. Men just nollfemman anges till 80% merlot, 15% cab franc och 5% cab sauvignon, allt handplockat. Vi hoppas att egendomens kalkrika jordmån ska bidra till friska fina syror.

2005 Château Cadet-Piola, Saint-Émilion Grand Cru Classé har en tät, mörkröd sammetsfärg. Vinet gör en förödande snygg catwalk under karafferingen - och som det doftar sen! En mättad nos med klassiska markörer av läder, piptobak och stall. Mörkröd rysarmerlot av röda vinbär och surkörsbär med inslag av farin, marsipan, kardemumma, blyerts och grusmineraler. I munnen får vi en intensivt rödavinbärsfruktig smak med sandiga tanniner, läskande cab franc-syror och en mineralisk avslutning - som inledningsvis skulle kunna beskyllas för att vara lite tunn och avnupen i svansen. Men så lågt sjunker vi inte ikväll!

Den tuffare bitterheten från 2005 La Grave Figéac får vi inget av här - för detta är ett behagfullt, elegant vin som delar med sig av sin syrliga frukt utan omsvep. Med en timmes luftning fyller eftersmaken ut, precis som vi hoppats. Charmerande! Den som vill njuta till max av den ädla kombinationen röda vinbär, stall och mineraler väntar sisådär fem-tio år. (89-90+)

Det tycks bara vara att blunda och peka på valfri bordeaux-nollfemma så får man ett gott vin! Men det är förstås en sanning med modifikation. Någon har valt åt oss - i det här fallet Heiner Lobenberg - och han har gjort ett väldigt bra jobb. Just detta vin bör passar den som uppskattar syrlig frukt och traditionell elegans. Ett slags Roagna i Saint-Émilion!

€30/Gute Weine. Ingår i "Probierpaket Bordeaux 2005 v.2.0."

14 kommentarer:

Anonym sa...

Vad tar Gute W i frakt? Jag hittar inte det på hemsidan. Sedan fattar jag inte hur man betalar, verkar ju bara vara att skicka iväg beställningen, är det faktura eller?
Tyska är ju som ni förstår inte min paradgren...

/ME

Finare Vinare sa...

€35 för 12, €48 för 18. Och så vidare i multipler.
Betalning via banköverföring mot pdf-faktura. Leverans till dörren med DHL inom en vecka.

Öva tyskan på Gute Weines hemsida. Tråkigare kan man ha ;-)

Anonym sa...

Snabbt svarat, tack för det!
Jo visst finns det tråkigare saker att studera, det finns ju en hel del bordeaux där som man saknar här hemma men lite saftig frakt tyvärr...

/ME

Finare Vinare sa...

Satsa på saker som inte finns här hemma, det är inte svårt! €2,65 per flaska i frakt är inte så farligt, om priset för övrigt är bra. Och vi har fått meddelande att de jobbar på en bättre deal för transporterna till Sverige...

Tryggve sa...

Lockande läsning, som alltid. Det lutar åt att prova på både Gute Weines och en låda blandat. Såg att de har godis från Janasse också...bl.a.

Anonym sa...

Tyvärr är Janasse classic slut, köpte just sista lådan;-(

Men som sagt slår man ut frakten på tex 12 flaskor blir det 36 kr pavan.

Kolla tex vad gute tar för Janasse Classic, 4 euro mer än vid köp direkt av producenten.

Tror inte bolaget kan matcha de priserna, inte ens med frakten inräknad.

Finare Vinare sa...

Hmmm, det är ju en hypotetisk fråga iom att svensk importör saknas för Janasse. Den som missat Cuvée Tradition kan ju alltid trösta sig med 2007 CdR Les Garrigues och 2007 CdRV Terre d'Argile. Betydligt billigare och knappast kattskit enligt förhandsryktena. Rapport kommer!

Anonym sa...

Vinalliansen har haft Janasse tom årgång 2007

Anonym sa...

Garrigue är betydligt alkoholvassare än traditionen. Jag lägger iaf på några tio för en tradition

Micke sa...

Vinalliansen hr väl gått i konken!

Italienska viner sa...

Härliga rapporter, vi köpte Bordeaux 2005 + Riesling 2008 Probierpaketen och har precis börjat på rieslingarna.
Keller och Kesselers Kabinett trocken har övertygat men Wittman var en smula fadd och restsöt.

Vi betalade EUR62 i frakt för 24 flaskor.

/Patrik

Anonym sa...

Frakten är idag 41 EURO för en låda till Sverige med DHL.

Finare Vinare sa...

Gäller priset en låda för 12 eller 18 flaskor? Det brukar vara mest ekonomiskt med 18...

Anonym sa...

41 EURO var för en probierlåda med 12 flarror.