söndag, november 01, 2009

2000 Château Faizeau Sélection Vieilles Vignes


Hemma i Stockholm igen efter ännu en dag på E4, och inte orkar vi laga någon mat. Nej, honungsmelon, skinka, brie de meaux och ett vitt formbröd får räcka. Och ett gott glas rött som belöning.

Tillsammans med Reclos de la Couronne brukar Faizeau räknas som det säkraste köpet i satellitkommunen Montagne-Saint-Emilion. Vingården har en historia som sträcker sig åtminstone tillbaks till 1700-talet, då den ägdes av abboten i Faize. Nuförtiden heter ägarinnan Chantal Lebreton, och hon råkar vara syster till bordeauxprofilen Alain Raynaud (berömd för sin satsning på Quinault l'Enclos i Saint-Emilion). Faizeau omfattar 12 hektar och producerar 45 000 buteljer årligen. Det är Sélection Vieilles Vignes som kittlar nyfikenheten - en druvren merlot från kalkstensplatåer med sand i botten. De här stockarna planterades redan innan 1910. Respekt!

2000 Château Faizeau Sélection Vieilles Vignes har en härligt utvecklad doft med farligt sug i frukten. Men först får vi ett lass intrikata tredjehandsaromer som ger associationer till lövhögar, rök, söt piptobak och tjära. Frukten är aningen parfymerad med röda vinbär, blåbär och underbart söta drag av mandelmassa. Attacken i munnen är mjuk och harmonisk - mittsmaken intensiv och skönt utdragen med sammetslena röda vinbär. Trots sina 14% upplevs vinet slankt, friskt och medelfylligt. Avslutningen är kryddig med sötlakrits och fin skjuts bak i gommen. Allt sitter ihop på ett föredömligt sätt. Tusan också att vi bara tog en flaska. (90-91)

Inköpt i veckan på SuperBest i Charlottenlund (199 DKK).

4 kommentarer:

Frankofilen sa...

Skönt att ha er tillbaka välbehållna. Att döma av bilden verkar en del god Bordeaux av billigare snitt ha fått följa med hem. Vilken årgång är det på Citran? Fick sådant verkligen plats i bakluckan? ;-)

andersuw sa...

Välkomna tillbaka till vardagen. Lät ju som ni fick en juste drink att trösta er med vid hemkomsten i alla fall.

För egen del hoppas vi nu bara att Faizeaus 05:a (som ingick i det "Probierpaket" från Gute Weine som vi hittade tack vara er) är minst lika bra som 00:an.

Henrik sa...

Tänk om man någon gång kunde lära sig lite av er hur värdelöst det är med korkskruvsångest.
En inköpt flaska, någon dag senare - PLOPP!
Jag har för länge sedan accepterat att jag har ekorrdrag och att samlandet är en njutning i sig, men i bland önskar jag mig ett mindre neurotiskt förhållande till mina flaskor.
Vad sa vi om terapiformen?
Direkt konfrontation med föremålet med en korkskruv i högsta hugg, direkt konfrontation ...
Vinet låter ju för övrigt underbart, skönt att få utdelning på alexanderhugget.
Nu ska vi bara skicka SB och dess inköpsavdelning på terapi angående Bdx-utbudet också. Ernst-Hugo hade inte helt klart för sig där han stod på Rigets tak och besjöng vakttornen i Barsebäck.

Finare Vinare sa...

Tack Franko, det var faktiskt inte så trångt i skuffen som vi hade befarat. Så vi plockade ihop en samling vardagsbordeaux också, enligt inköpslistan i posten om Beauregard Lagupeau. Det var Citran 05 - men vi kan nog redan sätta en slant på att Faizeau VV var allra bäst.

Anders, nya versionen av "Probierpaket" lockar minst lika mycket som det förra. Bra att de bytt ut lite av de enklaste vinerna mot bättre grejor. Och fortfarande till rimligt pris.

Direkt konfrontation, Henrik! Plopp. Plopp. Plopp.

Förresten, ryktas att det är nåt bra på gång när det gäller vardagsbordeaux. Men inte tack vare systemets inköpsavdelning, åtminstone inte än.
Say no more...