onsdag, november 04, 2009

2007 Conterno-Fantino Langhe Nebbiolo Ginestrino


Ginestrino ("lilla Ginestra") har ett namn som bär löften om mini-barolo från Monforte. Druvorna kommer mycket riktigt från 20-åriga stockar från Ornati i Monforte, fast det är ett område som ligger strax utanför barolo-appellationen. I svagare år häller man även i andrasorteringen från Barolo Vigna del Gris. Druvorna skördades under de tre första veckorna i oktober, precis som för husets tre vingårdsbaroli. Urlakningstiden är modernistiskt kort, 6-7 dagar i jästankar med roterande paddlar. Vinet mognade under tio månader i andraårsfat. En utmärkt presentation av Conterno-Fantino finns att läsa hos Vinovis-Ulrik som nyligen besökte gården.

2007 Conterno-Fantino Langhe Nebbiolo Ginestrino har en yppig och lite plump doft av inlagda, mörkröda körsbär med likörtoner och krossade kärnor. Plommon och sena röda vinbär bidrar till en helhet med smått övermogen känsla, och tillsammans med fatkryddan går det inte att låta bli associationer till merlot på ett sätt vi inte faller för.

De småplufsiga, rödfruktiga merlotvibbarna går igen i smaken som inte har det lyft och den syrafräschör vi nyligen hittade i Pelisseros nollsexa och La Spinettas nollsjua. Tanninerna tycks först snälla, men de vecklas ut ordentligt efter någon timmes luftning och får ett bläckigt, stjälkigt drag som vi gärna kunde varit utan. Det slutliga intrycket blir ett allmänt välsmakande vin som tyvärr också är alltför platt, endimensionellt och ointressant, åtminstone i vår smak. Så pass att vi inte kommit oss för att skriva något om de fem föregående flaskorna vi fick med oss från danska Philipson Wine i somras. Nu när sista flaskan går känns det på sin plats med en rapport, men knappast med förnyad bekantskap. (85)

6 kommentarer:

andersuw sa...

Ja, det där lät ju inte alltför lockande. Mer likt de Langhe Nebbiolo av normalklass (inbillar vi oss) som vi då och då ramlar på utan att direkt ha letat upp dem. Det är t.ex. påfallande ofta som man får just en Langhe Nebbiolo i present i samband med vingårdsbesök i trakten. Möjligen finns det en anledning ...

Det hedrar er hur som helst att ni skriver även om viner som ni ... ahem ... funnit mindre stimulerande. Det är i mitt tycke en rätt viktig del av helheten.

Finare Vinare sa...

Men det är inte lika kul att skriva ;-) Och 85p poäng är bra ändå. Annat hade det varit om vi använt betyget som tillhygge för våra negativa känslor...

Vinosapien - den poänglöse sa...

sista flaskan, säger ni...kanske kan erbjuda en eller två om en dryg vecka...byta rakt av mot en spinetta...eller kanske 2 mot en...bara säg hur ni vill ha det.

tyvärr håller jag med. finns inte något som sticker ut. inget fel, men heller ingen personlighet.

återigen är det dessa 12-pack från kokkedal. vi får vara lite mer restrektiva i fortsättningen;-)

Finare Vinare sa...

Hehe, tack för erbjudandet Vinosapien, men vi vet ju att du har betydligt roligare grejor att bjuda på.

Precis, ett strömlinjeformat, opersonligt vin. Det finns säkert de som gillar det men vi får inte feeling av det. Och vi vill ju få feeling.

Vad lär vi oss? Att aldrig köpa kvantiteter av ett vin utan att pröva först.

Martin W sa...

Vilket sammanträffande - aldrig köpa 12-pack av Gaja försökte även min personlige bankman lära mig..

Italienska viner sa...

3 provade = 9 kvar...

Håller med om det personlighetslösa och att inte köpa 12-pack oprovat.
Det är hur som helst ett anständigt bordsvin men, som ni säger, troligen utan förnyad bekantskap.

/Patrik