fredag, november 13, 2009

2007 Castell Vell vs. 2007 Mahatma


Sydfranska 2007 fortsätter sitt ohejdade segertåg. På gårdagens Vinik-provning blev de här vinerna våra favoriter tillsammans med Domaine Gaydas superfruktiga 2006 Chemin de Moscou (91) - och hur maffig ska då inte den moskovitiska nollsjuan bli, kan man undra. Vi fick med oss de överblivna slattarna hem för en extra påtitt...

2007 Domaine Singla Castell Vell, Côtes du Roussillon Villages har en vidöppen och väldigt frestande doft av fransk söndagsfrukost med hårdrostat bröd och körsbärsmarmelad. Laurent de Besombes gillar sina nya fat och det märks som vanligt, men balansen mellan frukt och ek är faktiskt jättefin. Den charmerande nollsjuafrukten möter bittermandel, lakrits, lödkolv på eneträ och några stänk av svett från gårdshästen.

Smaken är stor och extremt energisk med rejält bett i fruktsyror och tanniner. Den välsignade årgången ger sötma till syrahdruvorna - T tänker farin och S associerar mer kritiskt till sötningsmedel - men syltigt blir det inte. Faten blurrar inte heller intrycken utan bidrar istället till bättre skärpedragning och extra hästkrafter. Den körsbärslika syrahfrukten har vissa italienska drag, och den lilla bitterheten är enbart god och noga avvägd. Visst måste man vara utrustad med acceptans för rostad ny ek som en bärande del i smaken, men allting sitter ihop på ett utmärkt sätt. Även om vinet är very open for business redan nu gissar vi att tre års lagring kommer att göra underverk - och då lär det leverera i klass med den härligt utvecklade nollfyran. (91+)2007 Mas Conscience Mahatma, Terrasses du Larzac har en blommig, elegant doft där ljuvligt röd frukt ripplar den mer förväntade svarta. Här handlar det om 100% mourvèdre som lagrats i 300 liters cementägg - årets hippaste pryl i den biodynamiska svängen. Aningar av läder får sällskap av lekfulla djur som lurar i bakgrunden. Blomtonerna associerar till sommarängen där man plockar prästkragar och andra blomster inför midsommarafton. En välskött kompost, mogna skogsbär och röda äppelskal bidrar till biokänslan.

I munnen är detta ett stort, mjukt och harmoniskt vin helt utan mourvèdrens typiska järngrepp. Tanninerna är visserligen tätt vävda, men alldeles sammetslena. Med stöd i behagliga syror får den charmiga rödfrukten fritt spelrum - aromerna är stora och rena - och som bonus bjuds en söt lakritsstång i avslutningen. Föredrar man att vara utan ek som pockar på extra mognadslagring är cementäggen en spännande lösning som gjort toppcuvéen från Mas Conscience elegant och superskön att dricka redan nu - en klockren nollsjua för känsliga biogommar på spendersamt humör. Produktionen är minimal - endast 200 magnumflaskor totalt. (92)En presentation av Mas Conscience gjorde vi här. Hur fint Castell Vell utvecklas med tiden kan man läsa här.

Priser: Castel Vell 210 kr/75 cl, Mahatma 750 kr/150 cl. Kontakt: nik@vinik.se

7 kommentarer:

Henrik sa...

Hmm, Singla strikes again from the oak side of the force.
Jag måste erkänna att jag tycker att det låter svårartat gott. Bara frukten klarar av att stå upp mit eken och/eller tugga i sig eken tycker jag att det är okej.
Det här med betongägg - vad ger det som de gamla betong- och epoxykaren inte fixar?
Låter ju lite som gimmick - det oaktat låter ju Mahatma som the Mahatma. Kom igen 07!

Finare Vinare sa...

Det ÄR svårartat gott, Henrik. Klarar man toscansk ekbehandling bör det inte vara några problem. Och Castell Vell 07 har så stor frukt, så bra livlighet och syror att det passar utmärkt för lagring. Vi ser fram emot den mogna versionen...

De mest namnkunniga biodynamikerna - DRC, Pontet-Canet och Chapoutier - använder äggen. Läs mer om dem här:

http://www.winebusiness.com/wbm/?go=getArticle&dataId=55049

Anonym sa...

Singla serverades denna gång ur en vanlig helflaska (0,75), eller ur flaska av normalstorlek?

/Martin - som numera är lycklig ägare till Singla - i normalstorlek..

Finare Vinare sa...

Hej Martin! Man kan möjligen ana storleken på bilderna, det är standardbuteljen. Är det nollsjuan du har köpt?

Finare Vinare sa...

Magnum - den nya standardbuteljen ?

Anonym sa...

;)

//MW

Finare Vinare sa...

Tur att du inte flyger Ryan till Gävle för du har en låda vin att ta med hem.

Ses om ett par timmar!