onsdag, oktober 14, 2009

2004 Domaine Singla Castell Vell (magnum)


På förekommen anledning meddelas att vi helst tar oss tid att skriva när vi har något viktigt att berätta. Och det har vi nu. Laurent de Besombes Singla är en prydlig och väluppfostrad trebarnsfar från Roussillon, med en charmerande glimt av galenskap i ögonvrån. Juridikstudierna fick fara all världens väg eftersom familjens vingård lockade mer. När vi träffades i maj insåg vi att han inte nöjer sig med att göra hyfsade viner - han vill hellre göra stora! Det blir gärna en försvarlig dosis ek för att biffa upp de mogna, biodynamiskt odlade druvorna. Så hur tufft imponerande smakproven än är som unga är det först när de utvecklas som man riktigt fattar hur de var tänkta att bli....


2004 Domaine Singla Castell Vell (magnum) är ett nästan druvrent syrahvin, mättat med färgextrakt. Nosen attraheras av spännande, förföriska tredjehandsaromer: mognad, brett, stall, koskit, mynta, garrigue, choklad, tomatkvist, tomatpuré, tjära, salmiak och jästa mörka körsbär...

Det här är ett jättestort vin - lent, harmoniskt och totalt munfyllande med en känsla som påminner om krämig kladdkaka på mörk choklad, där botten är indränkt med maraschino och jästa körsbär. Singlas generösa fat har nästan integrerats, endast de bästa av ektannininer sandar stigen hem så vi att landar tryggt och säkert. Balansen och fräschören är remarkabel - trots all len fyllighet är vinet väldigt läskande med bra bett i mineraler och syror. Alkoholen landade på 14,5%, helt utan upplevd eldighet. Smaken svämmar över åt alla håll och kan väl enklast beskrivas som storslagen.

Här finns en robust ekfatsbehandling som möter brettig old-school bondgårdsmognad. Resultatet blir skrattretande öppen och lustfylld njutning i king size-format. Ett vin att dricka i stora klunkar, och bör särskilt tilltala er som gillar autentiska grejer med lantligt rustik känsla - typ mogen Pegau, Beaucastel, Gruaud-Larose eller en hermitage av det bonnigare slaget. Fast allra helst mogen roussillon, förstås! Det här är utan konkurrens det mest drickfärdiga vinet vi smakat från Singla - och det ger en fingervisning om vad som kan väntas när gårdens yngre viner får mogna. En showstopper - en provningsvinnare - ett hedonistvin. Parker, var är du? (93)

När vi testade alla Singlas viner i maj - de flesta i tre parallella årgångar - skrev vi så här:

"2004 Castell Vell på magnumflaska ger en rejält utvecklad doft som börjar med köttsafter, pinjebarr, eucalyptus och allmänt lantlig garrigue-känsla. Vi åker snart mot stallbacken för att till slut zooma in på en koblaffa. Och vilken skön blaffa sen! I munnen vinet är lent, mjukt, harmoniskt och helt drickfärdigt. Old-school bondgårdsmognad som påminner lite om Pegau. Kvällens härligaste vin och mångas favorit."


Magnum känns som formatet som skapades för att visa vinets bästa. Och Vinik har förhoppningsvis några kvar. 210 kr/450 kr.

Inga kommentarer: