fredag, oktober 30, 2009

2006 Pelissero Langhe Nebbiolo


2006 Pelissero Langhe Nebbiolo är sannerligen en vacker uppenbarelse! Så här vill vi allra helst att vin ska se ut om vi själva får bestämma: klart och transparent, självlysande rött någonstans mellan granat och rubin, och försett med en liten tegelkant. Sniff, sniff - förföriska doftslingor retar lustcentra! Som förspel erbjuds ett friskt drag av grönmynta och eucalyptus, men inom kort är det dags för huvudnumret: en mättad rödfrukt där vi ikväll tänker mest på cocktailbär, röda surkörsbär och torkade körsbär. Kittlingarna av mandelmassa är skamlöst söta, men bjusset på mintchokorullen lite blygare. En aning av vanilj rundar av intrycken - samt löften om mer utvecklade tjärtoner inom något år...

I munnen är vinet både stort och slankt - en friskt syrlig nebba med saftig, modernt extraherad röd körsbärsfrukt. Här finns ett utmärkt grepp och mogna tanniner som är silkiga och busiga på samma gång. En diskret känsla av ny ek i avslutningen, med fatvanilj och ljus choklad - här är det modernistiska smickret perfekt avvägt. Mint och eucalyptus ringer kvar tillsammans med syrorna i eftersmaken. Applåder för balansgången mellan generöst och elegant! Detta är förstås långt bättre än Pio Cesares och Fontanafreddas Langhe Nebbiolo, bättre än Renato Rattis och Conterno-Fantinos varianter och ungefär lika bra som La Spinettas yngling från Vigneto Starderi. (90)

Vi föll stenhårt för det här vinet redan hos Moestue i december. Sedan dess har vi funderat åtskilliga gånger på privatimport - tills det plötsligt dök upp i tilbudsavisen från SuperBest, med en prislapp på 89 DKK.
Ett av årets bästa köp!

10 kommentarer:

Anonym sa...

89 danska spänn..
När går nästa Barolo, förlåt, Nebbiolo-express? ;)

Jag drack detta vin i våras på restaurang Al Salisa. En sån där vårkväll du minns länge. Till en i övrigt habil ankragu (dom är tokiga i ankragu i Conegliano) satt detta som en smäck och jag vill definitivt köpa själv.

Saknar Pelissero, liksom Parusso, på svenska marknaden!
Har ännu inte hittat en vettig internet-handlare som erbjuder dessa viner, tyvärr (och då inkluderas SB som tydligen nu har dragit igång "E-Handel" i liten försöksskala - hur svårt kan det vara?)

/MartinW

andersuw sa...

Roligt att se att det finns Langhe Nebbiolo (i bra prisklass) som levererar! Vi är annars generellt sett inte så betagna i just denna kategori hur passionerade nebbioloälskare vi än är. Möjligen beror det på att vi har överdrivna förväntningar och/eller på att nebbiolo är en druva som främst lämpar sig för riktigt "seriösa" viner. Men det skulle också kunna tänkas bero på att alltför många producenter försöker göra en Langhe Nebbiolo som i stilen påminner om Barolo/Barbaresco men vid närmare påseende inte riktigt förmår mäta sig med förlagan.

Ett av de få undantag som vi träffat på under senare år är Vigneto Sandrina från en inte alltför känd producent i Neive vid namn Prinsi. Den är riktigt bra, i alla fall i årgång 2004.

Jag är dock rädd att det inte är till särskilt stor hjälp för Martin eller andra som törstar efter en bra nebbiolo till fyndpris. Visserligen finns Prinsi på SB, men då bara i form av Barbaresco och till ett pris som är runt dubbelt så högt som det borde vara (i jämförelse med vad man får betala för samma vin på annat håll).

Jag kan annars rapportera att jag häromdagen nyttjade SB:s e-handel för första gången. Beställningsförfarandet fungerade smidigt även om väntetiden innnan "systemet" svarade att beställningen registrerats var i längsta laget. Sedan återstår fortfarande att se om det dyker upp någon flaska eller inte. ;-)

Anonym sa...

Jag sätter mig själv på avbytarbänken, i skamvrån. Jag ser ju nu att Superiore visst saluför detta tjut för 14€. Jag har helt missat detta.

/MW

Ingvar Johansson sa...

Hel F&V. Är just hemkommen från ett förlängt besök på Superbest. För en gångs skull befann jag mig på rätt Superbest och nobbade Pelisseros Nebbiolo för andra o bättre tilbud. Men visst är den bra, Pelisseros Langhe Nebbiolo.

Finare Vinare sa...

Martin - bra med superiore.de, men de är ju redan framme vid nollsjuan. Är det någon som provat den, låt höra vad ni tyckte...

Anders - nog står det här vinet på egna ben, utan några mindervärdeskomplex. Kanske för att det är så modernt utfört.

Ingvar - nu blir vi lite nyfikna på exakt vilka tilbud du menar. Casanova di Neris 2004 Brunello Tenuta Nuova (299 DKK) var väl det enda som stod ut, tyckte vi. Men vid sidan om tilbuden intresserade exempelvis 2000 Ch Faizeau Vieilles Vignes. Och just det, SuperBest i Charlottenlund var det vi besökte (tack vare tips från Dansk i 08). En utmärkt butik i ett flott område strax norr om Österbro - Köpenhamns Bromma, ungefär...

Finare Vinare sa...

Ser man på, vi har missat att årgång 2007 finns i BS sedan första oktober - tack vare Moestue.

Men... 89 DKK är förstås mer lockande än 199 kr. Kanske ett sexpack skulle kunna säljas till mer attraktivt pris?

Ingvar Johansson sa...

Jag plockade på mig så många flaskor ur Phillippe Gimels produktion som jag kunde bära. 25% rabatt på hela sortimentet. Köpte även lite bra Montepulciano från Vitalonga och Chianti från Poderi del Paradiso. Tre producenter på besök i butiken. Det fanns också Pelisseros 2005 Barbaresco Nubiola för 150DKK. Superbest har nästan alltid något Pelissero-tilbud

andersuw sa...

Apropå modernt kontra traditionellt ifråga om Langhe Nebbiolo: Jag betvivlar inte alls det ni säger om Pelisseros skickliga umgänge med ny ek i det här vinet. Men det går uppenbarligen att göra riktigt bra Langhe Nebbiolo utan sådana ingredienser också. Den Vigneto Sandrina från Prinsi som vi föll för ligger 24 månader på botti och sedan sex månader på flaska innan den släpps (d.v.s. som en ordinär Barbaresco). Men vad jag fäster mig vid när jag läser den tekniska beskrivningen är att jäsningstemperaturen är väsentligt lägre än normalt (bara 25 grader). Gissningsvis innebär det att man betonar den friska fruktigheten något mer än vanligt, vilket jag i det här fallet tror är till fördel för slutresultatet.

http://www.prinsi.it/

Rickard sa...

Följer er blogg med stora ögon. Är själv en "fattig" småbarnsföräder som ibland unnar sig lite av livets goda. Vid ett av de tillfällena var det just en Pelissero, Langhe, men då en 04. Till denna åt vi confitad grissida med pinjenötscème, smörstekt spenat och sultanrussinsky. Pelisseron satt som en handske till maten. Riktigt bra tyckte jag då, och har nu inskaffat 06 som jag tänkt sparat i några år. Skönt att få köpet bekräftat.

mvh

Rickard

Anders sa...

07-an finns i beställningssortimentet (http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=73276&Butik=0&SokStrangar=) för 199 kr, inte lika fyndartat som 89 danska, dock. Moestue representerar i Sverige