lördag, oktober 17, 2009

Italienskt träningslägerLängtan till Italien vill inte släppa taget. Kan det ha att göra med höstvädret? För att få till den rätta känslan bakar vi pizza och anordnar träningsläger i grenen italienska viner på systembolaget. T sitter inne med facit, S är blindbock.

Första glaset är medelljust blårött med transparens. Doften inleder med grustag och vått ylle. Snart frigör sig en söt frukt av cassis och röda vinbär. Men här finns också parfymerade godistoner av persika, solero exotic, rentav tutti-frutti. En lekfull och charmig doft som suger till i mellangärdet på ett småsexigt vis. Smaken är lättsamt mjuk och fruktigt behagfull med pigg, friskt fokuserad syra - livlig, snudd på spritsig. Riktigt bra intensitet i de unga fruktaromerna, med söta röda bär som minglar kvar rätt länge mitt på tungan, snarare än i svalget. Verkligen gott på ett omedelbart vis. S: en valpolicella i prisklassen 80-100 kr, lyckad version.

2007 Musella Valpolicella Superiore

Visst är det valpolicella! Ett charmtroll som funkar perfekt till antipasti och pizza. Nästan lika bra som nollsexan, men inte riktigt lika elegant. S invänder lite mot godistonerna men berömmer suget i doften. (87)

Andra glaset är blårött med en riktigt fin briljans och lyster. Doften är ung och knuten med tuff personlighet. Vitpeppar, stenkross, örter, cederträ och malacos salta fiskar ligger som ett lock ovanpå en lovande men återhållen frukt av mest röda vinbär, något hallon och förstås körsbärskärna. Med längre tid i glaset tillkommer ljus tobak och svart te, valnöt och muskotnöt. I munnen ett stramare och tuffare vin än föregående med bra attack och mer av pondus, kraft och tanniner. Mittsmaken har ett suveränt bett med smått explosiv utveckling av aromerna och god längd på eftersmaken. Detta är riktigt bra, det händer spännande grejer i gommen. S: ett betydligt bättre vin, "fransk" doft och härliga tanniner, jättebra - chianti classico!

2007 Villa Cafaggio Chianti Classico

Bravissimo! Minst lika bra som, eller snarare bättre än den utmärkta nollsexan. Friskt och välbalanserat. (89)

Tredje glaset är ljusare granatrött med bruna nyanser och en slinkig uppnbarelse som påminner om böljande sidentyg. Doften är besläktad med föregående vin i sin druvkaraktär men har mer av mognadstoner. Torkade körsbär, torkade rosor, körsbärskärnor, lösningsmedel och söt farin. Början till tredjehandsaromer av tryffel, läder och multna löv. En härlig känsla av italienskt kaffe i både doft och smak. I munnen är vinet lent och intensivt på samma gång. Uttalat kryddigt och sötfruktigt med en rejäl längd på eftersmaken. Sensationerna på tungan är snudd på "rysligt" bra och kittlar smaklökarna en längre stund. Fruktaromerna bjuder på hallon och röda körsbär med uttorkande te-tanniner som är väldigt läskande i avslutningen. S: det ser ut som brunello, det måste vara brunello och det är nästan lika gott som gårdagens viner!

2004 Val di Suga Brunello di Montalcino

Det här går ju som smort. Visst är det brunello och visst är den både lyckad och ganska typisk! Det finns en fin början till utveckling, men syror och tanniner har väl inte riktigt samma sprittande fräschör och struktur som i 2006 Rancia Riserva. Det här är en mjuk och tillgänglig variant som passar fint att dricka redan nu, kanske är det lite i farinsötaste laget, men visst kan man väl lägga undan ett par flaskor för kortare lagring. (90-91)

Summa summarum: en blindprovare som är på mammas gata och tre italienare med varsin tydlig personlighet. Alla tre är gjorda i tilltalande stilar. Den som gillar stövelviner och letar i ordinarie sortimentet är uppenbarligen inte strandsatt för tillfället...

15 kommentarer:

Martin W sa...

S: Vilken toppform! Gratulerar!
Här hemma avverkades Peppoli och lite av resterna av gårdagens Monferrato Pin till kvällens hembakta pizza. Ojämn match - visst - men Peppoli är ett jättefint pizzatjut.

Italienska viner sa...

Imponerande score!

Rejäla kupor på bilden, är det Orrefors Diff.Mature? (Innehållet ser ut som Vira Blåtira)

/Patrik

Finare Vinare sa...

S tackar för beröm och är nöjd med dagsformen.
Visst är Peppoli 06 riktigt bra! Det var uttaget till träningslägret men fick sitta på avbytarbänken under hela matchen. Vi hoppas att den kommande 07an är lika bra - och det ser ju rätt lovande ut att döma av Villa Cafaggio...

En shootout mellan Fonterutoli 2007 - prissänkt med en tia - och 2006 är också på gång.

Patrik, visst är det Difference Mature, vi dricker allt rött i dem. Men Canon och Vira Blåtira har något fuffens ihop, det är tydligt.

Henrik sa...

Grattis S!
Får erkänna att jag är rätt nöjd själv med "blindläsningen", spikade Musellan, ropade Chianti C på tvåan och sa Brunello när körsbärskärnorna parades med farin. Rosorna och lösningsmedlet tog mig annars först till Piemonte.
Glädjande ändå med Musella. Som jag minns det var den aningen dyrare förr och fanns inte över allt. Andra viner (Brolio, Langhe och Bouscassé comes to mind) har inte tålt glädjeskuttet in i klassen "finnas i alla butiker i hela Sverige" lika bra.
Härligt med Cafaggion och det ska bli mycket spännande att höra resultatet av en shoot-out mellan 06 och 07 Fonterutoli. 06:an har jag kolkat många av och 07:an är testad.
Men jag tiger som muren så länge.
Vira Blåtira, förresten - är det bara Canon som gillar henne? Eller är det blixten kombinerat med ljus ovanifrån?

Italienska viner sa...

Difference Mature är suveräna men jag tycker nästan man skämmer bort vinerna i dem.
Har ni provat Open-Up?

http://www.1cru.se/open_up.htm

/Patrik

Finare Vinare sa...

Snyggt, Henrik. Då var inte beskrivningarna helt obegripliga? Musellan håller utan tvekan en stark position i prisklassen även om 2006 var lite mer elegant med mindre tutti-frutti. Alles in alles en kul trio med tydliga viner. Ska bli intressant att jämföra Fonterutoli.

Ingen blixt och tända ljus, det blir varmröda bilder.
IXUS950 drar dessutom gärna mot rött. Ner med färgtemperaturen, och var hamnar man då?

Patrik - vi älskar att skämma bort våra viner, men alla blir ju precis lika bortskämda. Vi vill inte få glas på hjärnan utan gör det enkelt för oss...

Jo, vi har testat Open-Up, på Rue du Pont Nouveau.
De är verkligen bra! Den säregna formen gör att det inte behövs någon större volym för att fylla hela glasets yta och det är rätt så lätt att läsa av doften. De är väl inte lika snygga som Mature men klart rimligare i pris.

De lite större varianterna av Spiegelau Authentis är också väldigt bra att prova i (blink till Sturköbaren)

Riedel Bordeaux har vi däremot aldrig fallit för även om vi har ett par stycken. Vi får väl öva när det vankas bordeaux.

Hemma Hos Vinaren sa...

Har både Riedels Vinum Bourgogne och Bordeaux och tycker det är behagligt att variera. Den bredare kupan hos Bourgogne ger onekligen mer doftintryck men med vissa viner kan det bli lite för mycket och då väljer man Bordeaux istället som balanserar detta.

Martin W sa...

Jag har nu genomgått en ökenvandring i mitt vinglasletande. Jag gör nu gemensam sak och satsar enkom på mina Mature-kupor. Dom är ju dessutom så vackra. Något svårtransporterade bara.

Anonym sa...

Hej Finare,
Grym blogg ni har, läser den konstant och vill bara säga att den förgyller tillvaron!
Skäms en aning för en burdus trådkapning men ni har ju bäddat så väl för den när ni rosar Difference att det inte går att motstå: jag säljer min påbörjade samling på Blocket, så den som är i behov kan göra en sökning där. Rabatt utlovas om denna kommentarstråd nämns ;)

Linus sa...

Hej!

Jag passar på att hoppa in i glasdiskussionen också. Hur diskar och torkar ni era glas? Vi har köpt sparkling och fruit i difference-serien och är mycket nöjda med dem. Det är dock väldigt tidskrävande att diska dem och innan vi köper mature skulle det vara trevligt med något tips.

Med vänlig hälsning,
Linus

Finare Vinare sa...

Vi kör handdisk och torkning med linnehandduk, en gammal vana. Eller så blir bananflugorna glada. De gillar Mature, de små alkisarna...

En diskställning där glasen kunde stå upp och ner skulle nog vara tidsbesparande, men också rätt skrymmande.

Difference Fruit och Primeur har vi aldrig riktigt blivit kompis med - för lite öppning på kupan tycker vi.

Men Sparkling är gnistrande bra. Och Crisp är väl nära nog det perfekta vitvinsglaset.

Sweet är vackert men väldigt konstigt att dricka ur.

Anonym sa...

Nu blev jag förvirrad, jag har fått för mig att Fruit har större öppning än Crisp, ser ut så på bilderna tycker jag.

Finare Vinare sa...

Fruit har möjligen en lika stor öppning, men den verkar mindre iom att kupan är så pass rund - samma dilemma som med Primeur.
Ännu knivigare att handtorka...

Guran i vinkällaren sa...

Här ett tips. Ta en Chateauneuf du Pape av yngre årg. och häll upp i två glas - det ena Difference Primeur det andra i Riedel Vinum Syrah - Riedelglaset spöar skiten ur Differenceglaset - många provare har trott att det rört sig om två olika viner - Differenceglaset plockar fram det "sämsta" ur många unga och halvmogna viner(inte alla) - för liten kupöppning kanske?

Hemma Hos Vinaren sa...

Jag har köpt detta och är riktigt nöjd. Man får på sin höjd torka av kanterna där vattnet rinner ner. Hopfällbart med.

http://hemmahosvinaren.blogspot.com/2009/08/torkstall.html