söndag, oktober 18, 2009

Tre Bicchieri 2010Årets treglasviner presenterades i veckan. Som vanligt klingar de listade namnen som poesi i italienälskarens öron. Den som varit lite avvaktande till årgång 2005 i piemonte får kraftfullt svar på tal. Hela 32 nollfemmor från barolo kammade hem full pott - listan är rena "Who is who in Barolo"! Men endast fyra nollfemmor från barbaresco - kanske kan man dra några slutsatser av det?

Inte oväntat fortsätter toscana 2004 sitt segertåg. Exempelvis sopade nollfyrorna från montalcino hem 16 utnämningar. Men visst finns det viner man saknar i listan. Var är Il Poggiones brunello? Och var är Flaccianello? Men det är kul när lite mer otippade viner tar sig in i det innersta finrummet. Castello Il Palagios standardvariant av chianti classico '07 är ett sånt exempel på ett lyckat men billigt vin. Det visar också att årgången tycks hålla måttet på alla nivåer.

Vilka viner saknar ni mest i Gambero Rossos listor?


ps. Gary Vaynerchuk är i högform när han testar brunello 2004.

4 kommentarer:

vinogram sa...

Setsa di Sopras brunello 2004 var makalöst bra.
Det bästa vi provade på hela våran Toscanaresa i sommras.

Martin W sa...

Nöjer mig med att här och nu konstatera att min nyanlända privatimporterade låda (det tog bara 4 måndader att få den levererad!) Vistorta (Friuli Grave) erhåller 3 glas denna årgång oxå, för femte årgången i rad. I en annan prisklass har en favorit och annan Friuli-producent som Miani endast erhållit ett ynka vin med 3 glas. Med tanke på den totala produktionen för Miani (8000 flaskor årligen) är detta kanske mycket. Men denna producent är märkligt överrepresenterad i detta sammanhang under många, många år - så detta år var uppenbarligen svårt.

Italienska viner sa...

Borde kanske inte klaga på brunello 2004-utbudet men tycker att jag saknar Angellinis Vigna Spuntali som var superb.
Fontalloro 2006 hittade in igen, får nog beställas lik förbaskat.

/Patrik

Anonym sa...

Hej på er. Det var sex stycken Barbaresco '05 som fick utmärkelsen förra året så totalt sett blev det en liten hyfsning av siffrorna för Barbaresco vs. Barolo.