måndag, oktober 05, 2009

2007 Mas Conscience L'As Terrasses du Larzac


Mas Conscience är lika med Geneviève och Laurent Vidal. Sedan 2003 odlar de sina 12 hektar med biodynamiska metoder i den del av Languedoc som kallas Terrasses du Larzac, en definierad cru sedan 2004. Nu nosar man redan så smått på ett internationellt erkännande, i och med en artikel i Wine Spectator förra året och flera uppskattande omdömen i David Schildknechts Languedoc-special i årets juninummer av The Wine Advocate.2007 Mas Conscience L'As Terrasses du Larzac Coteaux du Languedoc sätter ner foten direkt med en syrahdominerad doft av mörka violer, läckande kulspetspenna och mörka körsbär med rostade kärnor, valnöt och bittermandel. Jordmånen gör härliga avtryck genom krossad sten, grafit, grillkol och lakrits. Biodynamiken säger sitt med en skål röda äpplen. Mer terroirkänsla kommer i form av garrigue, tallkåda och brända löv.

I munnen får vi en bergfast strukturerad och mycket välbalanserad ung smak där frukten tycks ha mosats i en stenkross. Stadiga tanniner, munfyllande kropp, aptitlig kärvhet, rejält grepp och längd. Aromer av viol, grafit, malört, mogna skogsbär, röda äpplen, massor av järn och en puff knallpulver.

L'As är gårdens bästa vin - åtminstone av de tre vi smakat. Här har man kombinerat de ingående druvorna syrah, carignan och grenache på ett föredömligt vis, uppskattningsvis 50/30/20. Vinet tycks vara sammansatt i ett skruvstäd och den dominanta syrahkaraktären är perfekt. Eftersom vinet fortfarande är ungt och lite reduktivt vinner det stort på ett dygn i öppen flaska och bankar till slut upp de flesta klasskamrater från norra rhône med besked. Ännu en triumf för sydfransosernas 2007! (90-91)

Åsnan, ja. Det är egendomens signum. Och amforan - man har nämligen ett gäng ägg gjutna i betong där de bästa vinerna lagras för att till slut kläcka Fågel Fenix. Tycks vara årets trend bland biofolket....ps. Vi gissade nästan rätt - druvmixen är 50/20/30. Åsnan bellar 185 pistoler och importeras av Vinik. Vill man punga ut med 750 spänn görs dessutom 200 magnum ren mourvèdre under det mäktiga namnet MAHATMA.

pps. Bilden på paret Vidal lånade vi av holländska Vinoblesse.

1 kommentar:

Niklas Jörgensen sa...

Kul! Särskilt när man har en låda av detta liggande, 2006 dock. RP 90 på nollsexan....