onsdag, februari 20, 2008

2004 Allegrini La Grola Veronese IGT


Emellanåt tar vi av oss våra syraindränkta tokhattar och går ut i verkligheten för att upptäcka viner som folk verkligen gillar. Kvällens vin förorsakas av en kommentar angående vår åsikt att 2004 Le Tense är det vin på systembolaget som ger mest för pengarna. Mer tydligt kanske, mest syra för pengarna... Här finns i alla fall en stark utmanare, när man är sugen på en lite mer avrundad italienare. Vi laddar upp med bitar av härligt krämig och torr grana padano.

2004 Allegrini La Grola har en mörk, tät färg som ser slinkig och läcker ut. Doften är lika mörk den, med körsbär, cassis, mörk choklad, muskotnöt, vitpeppar, örter och lite eucalyptus. Det doftar mogen frukt och modern, proffsig fatbehandling.

Vi smakar och vinet fyller hela munnen: klart lustfyllt och inte oväntat som gjort för hårdosten. Ord som stor, rund, fruktig och intensiv skäms inte för sig. En mintchokladig after-eightkänsla med sötkryddig fikonsirap, sötlakrits och välbalanserad liten eldighet gör detta till ett perfekt vin för drinking pleasures på egen hand. Ett extremt välgjort vin i modern, publikvinnande stil. Typisk bitterhet från corvinadruvan stramar upp den bjussiga rondören, och vår enda egentliga invändning är att syrorna är lite väl återhållsamma och munkänslan lite väl tjock, blåbärssoppig och mättande för huvudrätter i vår smak. Även om vinet säkert smakar riktigt gott till en hängmörad ryggbiff med rödvinsreduktion, tror vi att kvällens matchning är den allra bästa. Slutsatsen är att den här tappningen av La Grola mycket väl kan vara det bästa sättet att spendera 150 spänn - när längtan står till denna typ av smakupplevelse. Två och ett halvt år sedan vi smakade senast, då var det årgång 2001. Alltså tummen upp även denna gång - kolla serveringstemperaturen och lägg undan ett par flaskor.

2004 La Grola Veronese IGT (Allegrini, Veneto)

11 kommentarer:

JJS aka Pimplaren sa...

Hej FV!
Måste till att börja med, innan jag lämnar min första kommentar här, säga att jag synnerligen uppskattar eran blogg. Absolut en av de jag återkommer till ofta, mycket ofta till och med. Sen till det mest prisvärda under 150 kr. Personligen tyckte jag att La Grolan lämnade mig lite lite, fast bara lite, besviken när jag testade för ett par veckor sen. Min favorit under 150 just nu är minstingen från Tenuta dell'Ornellaia - Le Volte. Trots att det är "knepiga" årgången 2005 som står på hyllorna för närvarande. Efter en rejäl luftning ger den fin balans mellan bär, fat och syra. Inte minst till en finfin ost som exempelvis en Trentino.

finare & vinare sa...

Hej JJS aka Pimplaren, tack för kommentaren och pluspoäng för en färgstark pseudonym! Vi har hittills förbigått 2005 Le Volte, annars ett vin vi följt med intresse sedan årgång 1996. Vi ska absolut smaka...

Björn sa...

Jag har inte hunnit på -04:an av La Grola ännu men era kommentarer kombinerat med tidigare indikationer får mig att tro att den är snäppet bättre än -03:an. ...som jag f.ö. drack senast i december till en vulgopizza med bl.a. oxfilé och gorgonzola. Mycket gott:-)

Vinosapien sa...

Skoj att Grollan funkade.

Ett annat schysst sätt att spendera 150 sek är att byta färg, land och druvsort.
Vi sippade i oss en Silvaner från Franken i går kväll och resultatet var riktigt glädjande. Man får ge vinet en stund i glaset för att bli av med doften av odlad jäst, men efter det är det Silvaner i bra form som visar upp sig (gurkvatten och meloner i näsan samt bra fyllighet, läckra syror och bra tryck i munnen).

Juliusspital Würzburger Stein Silvaner Kabinett 2006 är vinet och finns fortfarande kvar på sina ställen.

För att vara en Kabinett finns det bra med kraft och struktur. Vit sparris till detta och munvattnet går i gång.

Silvaner är fortfarande den fula ankungen men vi anser att Silvaner är ett mycket kvalitativt syskon till Grüner Veltliner. Bägge är lysande matviner.

Vi höres

finare & vinare sa...

Säg Franken och vi är alltid med på noterna. Och ska man köpa silvaner så ska den helst antingen komma från Grand Cru Zotzenberg i Alsace (André Rieffel VV, den bästa silvaner vi någonsin druckit) eller från Würzburg med omnejd. Detta vin ska inhandlas!

Vinosapien sa...

När ni ändå shoppar loss varför inte plocka med en bra Grüner Veltliner från Kremstal:
Salomon Lindberg Reserva 2005.

Drick de gärna samtidigt men ställ de inte mot varandra utan ge respektive vin chansen att briljera. Det är de värda...

finare & vinare sa...

Tack för tipsen! Nu har vi i alla fall plockat upp ett par buteljer av silvanern, ska bli spännande. Ett sjuttiotal finns kvar i landet så chansen finns fortfarande om någon vill beställa. Noteras bör att också den alldeles enastående 2005 Würzberger Stein Riesling Grosses Gewächs fortfarande finns att betälla. Läs mer om den i vår årsbästalista!

2006 Fonterutoli ligger nu också alldeles runt hörnet. Stay tuned...

Vinosapien sa...

Würzberger Stein Riesling Grosses Gewächs beställs imorgon.

Ska även passa på att plocka hem några Guado al Tasso Vermentino 2006 inför pestosäsongen (våran basilika har redan letat sig ovan jord...). Klockren kombination!!

finare & vinare sa...

Vermentino och pesto - mer liguriskt kan det ju inte gärna bli. Finns en DOC under namnet Colli di Luni längs kusten precis norr om toscana som gör jättegod vermentino. Guado al Tasso låter högintressant inför våren...

Ja här går det lite fort, Würzburger Stein skulle det förstås vara!

Peter sa...

Hur länge tror man sig kunna lagra La Grola? 2-4 år eller mer tror ni?

Finare Vinare sa...

Mer om temperaturen är sval, tror vi. Vad tror Vinosapien?