torsdag, februari 21, 2008

2006 Juliusspital Würzburger Stein Silvaner Kabinett


Här går det undan! Ett tips, en kort jakt, ett smakprov - allt inom loppet av tolv timmar. Bockbeutelflaskorna från Franken har positiva nostalgipoäng hemma hos oss, här bjuds en ung silvaner från toppläget Würzburger Stein, bara en kort promenad över floden Main från stadskärnan av Würzburg. Juliusspital är en av de tre stora, anrika producenterna i staden.

2006 Juliusspital Würzburger Stein Silvaner Kabinett har en druvig, småfet aromatisk doft med toner av yllemineraler, vax, päron och mango. Smaken har framförallt karaktär av goda bordsdruvor. Den är aningen fet, druvsöt, en smula eldig och mjukt smeksam med lägre syror. Avslutningen är rätt lång och öppnar upp mot päron och mango. Vinet har lite väl mycket av aromatisk druvighet i vår smak, och är i mjukaste laget, men kan tänkas passa riktigt fint till mildare rödkittost eller stekt fisk. Eftersom vinet fortfarande är så pass ungt, spar vi en flaska och ser vad som händer med lite mer mognadsutveckling.

ps. Det riktiga fyndet från Juliusspital är deras 2005 Würzburger Stein Riesling Grosses Gewächs i BS. Ett storslaget solskensvin!

2006 Würzburger Stein Silvaner Kabinett Trocken (Juliusspital, Würzburg, Franken)

3 kommentarer:

Vinosapien sa...

Hejsan

Synd att vinet inte funkade fullt ut. Håller med om att vinet bygger mer på frukt (fyllighet) än mineralitet (syror). Men som Silvaner-älskare är man förlåtande för dessa 'småskavanker'.

Har ni testat
2005 Würzburger Stein Silvaner Grosses Gewächs??

finare & vinare sa...

Ändå var det en trevlig bekantskap, även om vi är helt rieslingtokiga. Nej, vi har inte smakat någon av silvanervinerna från 2005, det finns ju två till i BS.
(Escherndorfer Lump och Iphöfer Julius-Echter-berg). Har du smakat på dem? Vi har bara satsat på rieslingen som lär hålla ett bra tag i källaren. Verkligen kul i alla fall att Enosvezia breddat sortimentet med fina tyska viner...

Vinosapien sa...

Även vi är fullständigt sänkta på syra-rika viner men ibland måste man vila gomseglet. Det gör att man uppskattar en mineralig Savennières/Chablis/Nahe än mer.

Har testat Grosses Gewächs- Silvanerna från tidigare årgångar och de innehåller mer av allt.
Framförallt kommer jag ihåg 99:orna (då endast Spätlese - innan GG tillkomst) som vi testade så sent som förra året. Trevligt vitala - de åldras förvånansvärt bra.

Ha en bra helg med många goda sippar!