lördag, februari 16, 2008

The Great Equalizer


Fräs ett par skedar av denna produkt i olivolja och rör ihop med din spaghetti. Det spelar ingen roll vad vinet du dricker till kostade, trettio spänn eller trehundra, allt smakar exakt likadant efter ett par tuggor av detta. Vatten är inget tokigt alternativ. Möjligen kan det här förklara att Kalabrien varit lite på efterkälken i vinsammanhang sedan de gamla grekerna packade och reste hem. Någon ekonomiskt sinnad bondmora i byn Spilinga kom på att man kan röra ihop den dominerande ingrediensen rödpeppar med griskött, salt och olja, stoppa ett fjälster och röka hela klabbet precis som en vanlig köttkorv. Ett slags fattigmanskorv med peperoncinon som konserveringsmedel - och en hetta som får högsommaren i Kalabrien att verka sval. Skapelsen fick det mystiska namnet 'nduja, ett ord som blir lite mer begripligt när man inser släktskapet med franskans andouille (ett ord som kan betyda både köttkorv och idiot). Anses vara både bra för hjärtat och ett afrodisiakum (det kanske hänger ihop). Själva epicentrum för denna lavaheta produkt ligger uppe på Monte Poro, med hisnande utsikter söderut mot Messinasundet. Svårt beroendeframkallande.

'Nduja di Spilinga (Cooperativa Agricola Spilingese, Vibo Valentia, Calabria)

6 kommentarer:

Frankofilen sa...

Andouille - mmmm...NOT! Minns fortfarande min första och hittills enda Andouille på restaurang i Frankrike för säkert tjugo år sedan. Det var nog i samma stund jag skar i den första gången och en omisskännlig bajsdoft spred sig jag insåg att, visst är det köttkorv...gjord på inälvor. 'Nduja låter mycket trevligare.

finare & vinare sa...

Uääh! Är du säker på att det inte var en andouillette? De brukar vara gjorda på hela magen av gris. Vi blev varnade av en servitris i bourgogne (endast lämpligt för "les habitués") så vi har hittills undgått chocken...

finare & vinare sa...

Läs också denna skakande rapport och få ett gott skratt...

Frankofilen sa...

Det var nog en andouillette eftersom den var grillad. Andouille verkar nästan snäppet värre. Enligt Le Robert Micro: "charcuterie à base de boyaux (tarmar/inälvor) de porc ou veau...enserrés dans une partie du gros intestin (blä), qui SE MANGE FROIDE en hors-d'ouvre". Brrr, äts kalla alltså. En fransk delikatess man gärna kan undvika.
Har full sympati för stackarn i länken...

Anonym sa...

Nu blir jag ledsen! Andouillette som är så gott. Åt det senast på en solig terrass i Serre Chevalier för två veckor sedan. Med gorgonzolasås!! och en god Côtes du Rhone mådde man alldeles utmärkt. Bajsdoft?. Nej då men kanske en doft av ostädat stall.
men man vänjer sig. Helst skall den ätas med en grov senapssås som i Troyes.

Gladivin sa...

Heja anonym!
Andouillette, frites och en öl är ju himmelriket till lunch om man sitter på en liten bistro i la douce
France.
Roligt att du tog vin till, jag skulle nog vilja testa med en ung bourgogne nästa gång.