söndag, februari 17, 2008

2002 Riesling Geheimrat "J"


Efter en dag i backen längtar kanske majoriteten skidåkare efter en öl - men vi går mot strömmen och suktar efter en after ski-riesling. Många backar är nästan lika gröna som rheingaus sydsluttningar, om det inte finns snökanon. Wegelers Geheimrat "J" är ett av de mest spännande vitvinerna att följa genom olika utvecklingsfaser och skördeår, och är så mångfacetterat i upplevelsen att man upptäcka rätt olika egenskaper vid olika tillfällen, vilket de här smakproven med ett par dagars mellanrum visar. Några graders temperaturskillnad hjälper till att ta fram de olika dragen.

2002 Riesling Geheimrat "J" är ljust gyllengul med gröna reflexer. Doften ger en rik, utvecklad karaktär av senskördade druvor, aprikoser, persikor, godistoner och den syrliga doft som färska hallon kan bjuda på. Smaken är påtagligt rik och tycks nästan fet med mogen, godisaktig sötfrukt och en sprits som flyttat från tungspetsen till längre bak i munnen. Yppigheten känns igen från årgång 2004 på Munskänkarnas druvkurs, men vi brukar oftast inte uppfatta vinet såhär, utan mer stringent. Det känns som att mycket har hänt sedan vi först smakade för snart två år sedan. Vi tänker inte först och främst på lång lagring...

Efter två dagar i öppnad flaska ger doften mer av petroleum och massor av järniga mineraltoner. Underbart! Smaken är stramt mineralisk, superintensiv limejuice med fantastiska syror och framträdande god grapebitterhet. De sötfruktiga dragen har stramats upp och vinet har antagit en senigare, torrare, mer alsacelik stil som vi hoppas och tror är den som kommer vinna på sikt - med ryggrad att ge den här fantastiska årgången av Geheimrat "J" ett riktigt långt liv i flaskan. Mmm, i sanning en storartad riesling!

2002 Riesling Geheimrat "J" Spätlese Trocken (Weingüter Wegeler, Oestrich-Winkel, Rheingau)

Inga kommentarer: