fredag, februari 15, 2008

Ostfondue och vit basbourgogne från 2006


Ostfondue med sina nötiga smaker av gruyère och emmenthaler kräver ett offer av en halv flaska hyggligt chardonnayvin. På kuppen blir det en bra chans att prova två basbourgogner mot varandra, båda från 2006. Kvällens fråga: vilket vin ska hamna i fonduen?

2006 Couvent de Jacobins Blanc har en vitgul färg med ljus gyllenton. En klockren känsla av konserverade burkpäron i sockerlag är det första som möter oss. Doften öppnar omgående upp bra med valnötter, fattoner och mineraler. Smaken är god och pärontonad först, fyller på med nötiga ekfatstoner och bra intensitet. Syrorna kunde vara högre men får klassas som hyfsade. Det här är en mycket stabil vit bourgogne på basnivå (betydligt godare än 2006 Les Setilles) och förstås ännu bättre om ett par år. Ett givet val till fonduen med sina nötaromer.

2006 Henri de Villamont Bourgogne är gjort på druvor från Côte-de Beaune ända ner till Mâconnais. 20% av vinet lagrades på ekfat. I glaset ser vi en ännu ljusare, gulvit färg. Doften är lite blyg och svårfångad, mandeltonad och i negativ mening något aromatisk. Här bjuds unga, milda och snälla dofter av burkad fruktcocktail. Smaken känns ännu yngre och mer anonym än föregående. Intensiteten är lägre och syrastrukturen klenare. Ett givet val i fonduen med sin relativa menlöshet. Fast där får det sällskap av lite Noilly Prat och A & M:s björnbärsbrännvin som är allt annat än menlöst...

ps. Vi har smakat bättre versioner av Villamont, så den här blev en besvikelse. "Matstället" Rögeriet i Skanör hade (och har kanske fortfarande?) vinet listat. Årgång 2002 var smörig, citrustonad, rätt intensiv och smakrik. Men så var ju nolltvåan av Couvent de Jacobins Blanc också relativt bättre, fast kanske mest för att den fått mer tid i flaskan. Nollfyran från Villamont tyckte vi faktiskt bättre om än den lite medelmåttiga nollfyran från Jadot. Bottom line: spar ett par stycken 2006 Couvent de Jacobins.

2006 Couvent de Jacobins Bourgogne Blanc (Louis Jadot, Beaune, Bourgogne)

2006 Bourgogne Chardonnay Prestige (Henri de Villamont, Savigny-les-Beaune, Bourgogne)

4 kommentarer:

konjären sa...

Det blir ju onekligen något av en ultimate death-match när förlorande vinet får plumsa i fonduegrytan - ett element som naturligtvis tillför provningen en extra spänning... Kul!

finare & vinare sa...

Eller hur! Och ännu roligare när den som tappar brödbiten i fonduen måste bada, som i Asterix i Schweiz...

anders wennerstrand sa...

Första gången är det väl tio slag med käppen, va? Som man blir irriterad om medfonderarna glömmer bort. Sedan sten om fötterna och plums i Genèvesjön. Ils sont fous, les suisses.

Jag sitter alltid lite oroligt när jag äter ostfondue och hoppas att ingen har koll på reglerna ;-)

finare & vinare sa...

Visst är det en underbar passage, otroligt kul! Att resa runt i Europa med Asterix och Obelix är förresten nästan lika bra som att resa med bil. Sonen W älskar dem: Åh vad vackert det är i Rom...