onsdag, februari 06, 2008

2005 Dourthe Barrel Select vs. Hourtin-Ducasse


Billig bordeaux är väl något av a contradiction in terms. Men, liksom med andra lite enklare viner från ett lyckat år, är det särskilt intressant att kolla upp volymvinerna från bordeaux i en årgång som 2005. Av de här två har vi relativt nyligen uppskattat både 2003 Dourthe Barrel Select och 2004 Hourtin-Ducasse.

2005 Dourthe Barrel Select har en medelljus vinröd färg. Vi får en aptitlig, liten doft med lagerblad, lakrits, röda vinbär och örter. En mjuk och helt acceptabel nagallackston kommer till - som helhet en god, ljusare merlottypisk doft med fina drag åt grenachehållet. Vi blir inte alls besvikna på smaken - den är balanserad, god och stram med både fräsch, hög rödavinbärssyra, viss intensitet och hyfsad längd. Ett välgjort och tillgängligt, merlotpräglat allroundvin som klarar att ackompanjera en mängd olika vardagsrätter och är drickvänligt redan idag. Vore ganska kul att prova bredvid Guigals 2004 Côtes-du-Rhône - eller varför inte rent av bredvid den rödfruktiga 2004 Château d'Armailhac... (65% merlot, 35% cabernet sauvignon, 12 månader på nya fat)

2005 Château Hourtin-Ducasse har en mörkare färg och dito doft där fatvaniljen är det första som möter oss. Sen kommer typiska cabernettoner av grön paprika och fler tydligt gröna inslag som tulpan, korinter, gott om järn och aningen orena och suddiga källartoner. Smaken är fortfarande lite knuten och kort, korintig, kaffefatig, mer kärv än intensiv, för ung idag och inte alls okomplicerad att tycka om. Lär väl i alla fall bli bättre med lagring? Men det känns inte som ett givet stalltips. (67% cabernet sauvignon, 23% merlot, % cabernet franc, 1% petit verdot, 12-18 månader på fat).

Ingen tvekan om vilket vin som vinner kvällens match!

2005 Dourthe Barrel Select Bordeaux Supérieur (Vins et Vignobles Dourthe, Parempuyre, Bordeaux)

2005 Château Hourtin-Ducasse Haut-Médoc Cru Bourgeois (Marengo Père et Fils, Saint-Sauveur, Médoc, Bordeaux)

7 kommentarer:

Björn sa...

Hehe, Dourthe fick bottenbetyg av Röttorp. Över åren har jag försökt att använda honom som någon form av referens, pga tillgängligheten och bredden på hans omdömen. Jag tror dock mer och mer att han inte alltid använder smaklökarna när han bedömer vissa viner. T.ex. billiga Bordeauxer förefaller ha en ganska brant uppförbacke i jämförelse med sydafrikanska viner av samma typ och i samma prisklass. Jag tror minsann att jag hittat ett nytt blindprovningstema att testa på mina vinvänner:-)

finare & vinare sa...

Hej Björn! Visst, Rosso di Valtellina fick otroliga 1,4 och Dourthe 1,8! Det märkliga är att vi och Röttorp är helt överens om Le Tense. Men är det inte så att man förr eller senare inser att ingen skribent har samma smak som man själv. Särskilt Röttorps skriverier tycker vi känns påtagligt ojämna nuförtiden - och ibland undrar man som sagt om han överhuvudtaget har smakat, eller bara gäspande tuffar fram på autopilot. Andra gånger vaknar han ur koman och är tillbaka vid spakarna - men det är inte alltid så lätt att veta när. Det brukar i så fall handla om destinationer som tyskland, champagne och porto. Och så förstås resten av portugal och sydafrika då, men där får man nog passa sig lite...

James Suckling är den enskilda recensent vi lyssnat mest på - antagligen för att toscana var vår första riktiga fling, och han råkar ha sitt kontor där.

Ska man ha något vettigt att säga om ett vins drickbarhet är det överlägset bästa sättet att dricka vinet, och det gör förstås inte skribenterna på SBs provningar.

Så vad blir temat ? Billiga bordeauxer? Eller billiga bordeauxer vs. billiga sydafrikaner? Eller viner som fått under 2,0 av Röttorp?

Skrivet med viss hjälp av slank, frisk och aromrik Rosso di Valtellina (1,4 ;-)

Björn sa...

Billiga bordeauxer vs. billiga sydafrikaner är det självklara temat, och gärna sådana som Röttorp gett under 3 (åtminstone).

Även jag har hittat till Italien även om jag är lite frankofil som en viss grannbloggare. Jag är extremt nöjd över att ha ett par Tignanello -04 från "ert" Toscana i källaren, även om jag har en än större favorit i Allegrinis La Poja och tycker att deras La grola som regel är klart anständig.

Jag ska testa Rosso di Valtellina för det behövs lite alternativ till Vila Santa som husvin kring hundralappen. Kanske redan imorgon:-)

Frankofilen sa...

Gaah - diskussion kring recenscenter överallt! ;-)
De har de inte så lätt...

MMM sa...

Jag tror att det är Dourthe som gör Chateau Belgrave? Vilket innebär att Mr Rolland torde vara inblandad även i Barrel Select, om jag inte är helt ute och cyklar!

Om ni har vägarna förbi SuperBrugsen i Danmark kan ni köpa Chateau Belgrave för samma pris (nästan) som Barrel Select kostar i Sverige!

Titta gärna in ikväll på bloggen - det vankas renrasig Bordeaux! (även om det första intrycket i karaffen mest är dammigt stenbrott)

Björn sa...

Dammigt stenbrott? Dags för barnarov igen? Jag relaterar omgående till lite för ung Margaux! Korrekt?

Vintresserad sa...

Spännande! Jag har druckit Dourthe Barrel Select 2003 - och verkligen gillat den! och Hourtin-Ducasse 2000 - och gillat den. Men jag har en känsla av att ni F&V är aningen kräsnare än jag vad gäller Bordeaux (eller om jag är mer släpphänt i bedömningen av medelmogen Bordeaux...) Får köpa hem några H-D 2005 och prova.