söndag, februari 10, 2008

2005 Georges Duboeuf Pouilly-Fuissé


Januaris mangling av byn Solutré och appellationen Pouilly-Fuissé här på bloggen fick oss att drabbas av en längtan efter mer av denna vara. En telefonbeställning på de viner som gick att få tag i via BS - och vips har vi fixat en snabbtur till mâconnais i form av ett glas innan maten.

George Duboeufs 2005 Pouilly-Fuissé har en ljust guldgul färg. Mycket god, ren doft av citron, citronolja, rentav citronfromage - och återhållsam, mild vanilj. Mmm, smaken är minst lika god som doften! Det första intrycket är generöst, mjukt, harmoniskt, solmogna citroner... Nästa intryck: här finns både rejält med syror som kan bita ifrån ordentligt, och en märkbar bitterhet som är typisk för appellationen. Avslutningen lämnar en smak av citronfox efter sig. Närheten till södra frankrike och den lyckade årgången gör att att vi måste lufta den härliga klyschan: "sunshine in a bottle".

ps. Senare på kvällen har det tillkommit lite popcornaromer. "Ce vin a été élevé en fût de chêne".

pps. Dag två smakar vinet ännu bättre. Citrusfruktigheten har breddats med carambole och ananas. Popcornen har dragit sig tillbaka. Alltihop har djupnat och kastat eventuellt blygsel över bord. S dunkar fast att det här är skitgott, och föredrar generellt pouilly-fuissé framför chablis pga den fullmogna chardonnaykaraktären som ändå har alla syrorna på topp. Lagra något år och drick gärna till stekt fisk.

2005 Pouilly-Fuissé (Georges Duboeuf, Romanèche-Thorins, Beaujolais)

Inga kommentarer: