torsdag, april 22, 2010

Domaine Leon Barral 2004: Jadis vs. Valinière


"Trodde det var du och jag och fårfett mot världen!" Det händer att vi får läsarkommentarer som är bättre än låttexterna de refererar till. Provningen i tisdags var framför allt lockande, en riktig aptitretare. Ikväll fick vi en glupande lust att sjösätta mognare versioner av Barrals viner till passande mat. Och vad kan då vara bättre än vitlöksstinna lammkotletter och rostade grönsaker med timjan och rosmarin, puy-linser och couscous. Fårfett och Faugères är en supercombo!
2004 Domaine Leon Barral Faugères Cuvée Jadis är ljusare oxblodsfärgat med massor av fast fällning i flaskan. Glaset är lite grumligt av minimala partiklar i glaset, men så har vinet också åkt bil idag.

Nosen är utåtriktad och tydligt definierad med ett rejält vrid på svartpepparkvarnen, rostigt järn, slösande salmiak, dunderladdade knallpulverskott, eneträ, violer, rödare syrahfrukt och svarta oliver. Här finns en omisskännlig norra rhône-touch, precis lagom animalisk. Frukten står snart som en strut ur glaset med komplexa aromer av vinbär, skogshallon, rönnbär och röda bio-äpplen, diskret avvägda. Klassiska fatinslag av nyrostade kaffebönor samsas med mineraliska silverskedar. Absolut animaliskt, men inte direkt från stallet utan snarare som av fett lammkött. En fåraktigt god doft med massor av skön carignan-rock'n'roll!

Vi smakar och får all utdelning vi kan önska. En medelfyllig, piggt syrlig, läskande smak, skenbart lätt i mittfrukten men med överraskande grepp och intensitet. Aromerna ger en känsla av att äta solvarma, härligt saftiga svarta vinbär - men snart dras fokus till de fräsande friska blodapelsinsyrorna med kvillrande sensationer på tungan. Driven av en gnutta örtbitterhet löser smaken ut i en minutlång, kryddig, järnmineralisk eftersmak med busigt hockeypulver och aning av syrah-gummi. Det här är rysningsframkallande gott, i flera minuter efter att man svalt.2004 Domaine Leon Barral Faugères Cuvée Valinière är rubinrött, transparent och kristallklart, utan fällning i flaskan. Doften är mer återhållsam, mer sammansatt, med bra djup och klart dregeldrivande egenskaper. Vi noterar diskret kryddiga fattoner av burgundiskt snitt med kanel, kryddnejlika och sandelträ. Därtill komplexa, mognande bäraromer av röda och svarta vinbär, plommon och mörka skogsbär. Snygga aningar av salmiak, valnöt, ceder och kokosfudge. Lite stall i slutet av glaset. En ädlare och mer reserverad doft, inte lika pang på.

Smaken är mjukare och på sitt sätt större, med salt lakrits och mörka plommon. Även här en läskande känsla, med rundare och stadigare rödavinbärssyror, som löser ut först i avslutningen. Vinet är visköst och lent i munnen men aningen "platt" i mittsmaken. Här blir också tanninerna mer märkbara, en smula torra. Ändå är det ett mycket harmoniskt vin med klart tillfredsställande längd, där det händer en massa sköna, muskotkryddiga grejer i slutet. Som sagt, lite mer förfinat, burgundiskt och mer återhållsamt.

Rackarns vilka goda, mogna viner - de satt som en smäck till maten och kampen blev jämn. Cuvée Jadis bjuder på mer bus och kul - om Neil Young hade varit ett vin skulle han ha smakat så här - that's carignan for ya!

2004 var helt klart ett toppenår för "syrah sud". Jadis är oemotståndligt när det gäller påfyllning och vinner kvällens match med en noslängd. Det här är vinet som fick oss att trilla dit på Barral! (92). Den mer avrundade Cuvée Valinière hamnar strax efter, och får chansen att sträcka ut över hela aftonen med viss potential för att utvecklas (90-91). Siffrorna gäller förstås de aktuella intrycken, eftersom vinerna tycks ha förverkligat det mesta av sin sin potential. Lagrar ni kallt finns några års framtid, annars drick upp om ni har flaskor kvar!

10 kommentarer:

Frankofilen sa...

Kul att riktigt gotta ner sig i en producent. Provningen låter ju strålande, är så ledsen att jag fick ställa in. Intressant med nollfemman som inte riktigt var i form. Den flaska som dessutom inte var koscher - vad var problemet?

Finare Vinare sa...

Tja, säg det! En flaska visade sig vara korkskadad efterhand, när det var dags att prova. Ersättaren var förstås mycket bättre, men kom direkt från kalla källaren utan luftning. De andra flaskorna var det inget fel på. Här är det fritt fram att fylla på med intryck, för er som var med.

Vi får nog ta en Jadis 05 inom kort för att reda ut intrycken....

Henrik sa...

Även jag har plan på att ge mig på en Jadis 05 vilken dag som helst - ska bli spännande som bara den.
04 låter oemotsåndlig.
I övrigt, apropå Valinière, 05 verkar ha visat sig från sin fina sida häromdan? S hade inga synpunkter på volatila syror?

Mats L sa...

Jadis 05 var lätt korkskadat, bara så lite att frukten var snöpt och en mycket svag doft av TCA/möglig kartong. Jag fick ett nytt glas från en luftad flaska som var helt annorlunda, öppen och frisk därden skadade kändes som att dofta genom ett filter.

Den nyöppnade flaskan var, precis som Torsten sade vid presentationen, klart reduktiv. Kokt ägg m.m., men detta försvann efter 15 min luftning.

Sammantaget var det fyra bra viner från två olika årgångar, en gedigen grupp med Cuvée Tradition som en oväntat bra backlinje och Valinière som massivt avslut. Jag föredrog generellt 2005 med lite mer mognad och en friskare frukt. 2007 var imponerande med lite väl mogen frukt i min smak. Svor jag i 2007-kyrkan nu?

Thomas sa...

Jag öppnade en Jadis 2005 för några veckor sen. Den var inte bra! Den hade en bismak av något jag aldrig känt förut. Lite som "stoppochväx" (om det är någon som använt för att sluta bita på naglar). Bittert och med en obeskrivligt äcklig eftersmak som satt kvar länge i munnen. Provade lufta bort det men det blev bara värre. Konstigt nog var lukten helt opåverkad. Vad är detta??

Tavastgatan sa...

Ja, den där om fårfett har jag copyright på!

Noterar att ni har justerat er uppfattning om Valinière 04 och närmar er mina 88 pinnar med stormsteg. Ni kanske börjar få kläm på det där med poängsättning trots allt.

Finare Vinare sa...

Hehe Tavastgatan, det kanske vi kunde få, om nu inte de mognande flaskorna envisades så med att variera. Vi hade en flaska som var klart bättre de andra när vi körde Valinière-vertikalen förra året. Så den här senaste presterade inte lika bra som vi hade förväntat oss.

Och tittar vi på vår allra första notering i april 2008 var vi ju en smula avvaktande...

Thomas, det där låter inte bra. Märkligt hur de äckligaste saker man smakat eller luktat kommer och hemsöker en långt senare i defekta viner. Kåvepenin, godiskräks, stopp&väx...

Mats, vi är också mycket förtjusta i karaktären på nollfemmorna. De har allt men det blir aldrig för mycket.

Henrik, det var väl Franko som hade invändningar mot volatila syror i Valinière 05? Snälla, berätta om Jadis 05 när du korkar upp den!

Erik sa...

Kul! All frukt och fräschör har gått i mina 04-or och 05-or (Jadis). Bara betong och grus kvar. :(

Henrik sa...

Det verkar onekligen som att Barrals grejer ska förvaras kallt.
Men, om de gör det verkar allt vara lugnt.
Jadis 05, som inte känt +15 grader sedan flaskan lämnade SB:s fängelsehålor, var glimrande.
Lite reduktiv vid öppnandet, men det fixade sig med luft. Lång historia kort, jag tycker den har satt sig en aning, det är inte samma bergochdalbana mellan intrycken nu. En i sällskapet jämförde med 07 Tradition och menade att Jadis är större på alla ledder. En annan menade att den tål några års lagring till. Alla i sällskapet var eniga om att vinet var kanon.
Ja, där finns ädel fransk bondgård, antydan av äppelmust, men också härlig tanninstruktur, ren cassisfrukt med en strimma björnbär och röda vinbär och mycket matvänliga syror.
Dock, kvällens höjdpunkt blev Beaucastel 1997, Broadbent vilket vin! Jag fick Pegau-vibbar, men bretten var mildare, frukten underbart söt utan att bli sylt, tanninerna var nedslipade med ettans sandpapper och flaskan försvann i ett nafs. Att jag blint föreslog Vieux Donjon 1998 kändes okej ...
20 sekunder senare nämnde min vän Vinarskalle Beaucastel.
2000 Clos Triguedina från Cahors gav också lite Pegau-vibbar pga en ädel brettdos, men jag gick därifrån pga frukten och färgen och hamnade via Bordeaux rätt i Cahors. Även detta ett fantastiskt vin, lite gammaldags men underbart gott och ädelt.
Kvällen avslutades med Cerrati 04 och den är utmärkt, men nu fick jag klara tunnelvibbar. Jag låter mina återstående flaskor vila - helst till 2014.
En Jadis 05 kvar, tyvärr inga Beaucastel -97. Beaucastel var 94-95p i min notbok.

Harald sa...

såg att Jadis -07 ramlar in i sept-släppet; 16 % och 234 spänn, nu jäklar har Tommy Lind tagit i ordentligt tycker jag..