måndag, april 26, 2010

2005 Dr. Loosen Erdener Treppchen Riesling Kabinett2005 Weingut Dr. Loosen Erdener Treppchen Riesling Kabinett är ljust gröngult, med nano-små bubblor i glaset precis efter upphällningen. Doften är förvånansvärt tung och oljig för en kabinett, med drag av honungsmelon, syltade skal av lime och citron, lite grönsparris och ett halvt dagbrott fullt av bergolja och skiffermineraler. En klassisk varmårsdoft! Rätt gissat, här går S igång ordentligt, för dieselgrävlingarna har äntligen tittat fram ur sina gryt och kisar i vårsolen...

Även i munnen en rik och förhållandevis mäktig kabinett, maffigare än mången spätlese från svalare år. De söta fruktaromerna är intensiva, men här finns också tydliga inslag av mineralsälta och petroleum. Restsockerhalten ligger nog en bit över 60 gram, men det blir inga problem med balansen eftersom syran är frisk och får stöd av den lilla spritsen. Eftersmaken är lång, med smått bikarbonatfräsiga sensationer. Flytande godis!

Det här är långt mer intressant än i början, precis när vinet släpptes och mest smakade sött. Utdelningen är så pass generös att det inte dröjer länge innan vi sträcker oss efter adjektivet "enastående!" Och tänk, det krävdes inte så mycket för att få till det, bara 117 spänn och tre och ett halvt års väntan. (90)

6 kommentarer:

E sa...

Guud vad jag längtar efter solnedgångsbelysta bersåduster med yrvakna dieselgrävlingar! Tack för inspirationen.
/Erik

Frankofilen sa...

Underbart! Låter som det är dags att skruva upp första flaskan av det här vinet...

vinogram sa...

Ser fram emot att kliva på sommarrieslingen!
Dags för Fritz Haag att kliva ur den svala garderoben.
Åker till Rôhne i juni, några tips på vingårdar?
Resan kommer gå längs rôhne och sedan ner till Bandol och vidare till Nice.

Anonym sa...

När du är inne på ämnet passar jag på att tokreka

http://systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=95390

för lagring upp till tio år. Minst.

MVH Hammerhead

johlie sa...

Av okänd anledning är Dr. Loosen inte helt lätt att finna när man väl är stationerad i Bremen, men så fort jag är Sverige köper jag en flaska och en burk leverpastej.

En fråga, som jag undrar om ni kan hjälpa mig med: Fann i en butik en magnumflaska 2001 Wegeler Geheimrat „J“ Riesling Spätlese Trocken för €40. Har ni druckit denna årgång, och tror ni det är ett bra köp?

À propos Fritz Haag testade jag från Janssen (Gute Weine) precis hans torra basriesling från 2009 som levererats precis lagom till första försändelsen sparris. Mycket lovande vin, med tydliga drag av nyklippt gräs, vita frukter, sten och en hög, men förvånansvärt integrerad, syra.

Miguel C.L. sa...

Ja, det är så härligt med utdelning!
har HM-aktier av just den anledningen :)