onsdag, april 14, 2010

Grosses Gewächs 2008: Keller, Dönnhoff & Schäfer-Fröhlich


Origo-Sverker äntrar scenen hos Munskänkarna i Stockholm, denna kväll mer i egenskap av riesling-lover i allmänhet än vinimportör i synnerhet, allt enligt egen utsago. Vi ska få prova nio viner från 2008 i Nahe och Rheinhessen. De första tre på nivån mittemellan baskvalitet och toppklass, resten viner som hör hemma bland Tysklands allra bästa torra vita.

Grosses gewächs är ju en direkt översättning av grand cru. Ett lovvärt tyskt initiativ får man säga, att fokusera mer på terroir än på oechsle-grader. Enligt reglerna ska odlaren vara invald i Verband Deutsche Prädikatsweingüter. Vingården ska vara klassad som förstklassig växtplats av denna organisation. Druvorna måste skördas för hand och skördeuttaget får ligga på max 50 hl/ha. Mognadsgraden måste vara på minst spätlese-nivå och restsockerhalten får inte äverstiga 9 gram. Undantag görs för Mosel som får göra sötare GG-viner och Rheingau som envisas med att kalla kvalitetsnivån Erstes Gewächs och tillåta 12 gram restsocker. Samlingsbeteckningen för de bästa vingårdarna är i alla fall Erste Lage. Flaskorna får släppas till marknaden tidigast i september året efter skörd. Viner som har mer restsocker än 9 gram betecknas med traditionella prädikat.

Kvällens tre producenter - Keller, Dönnhoff och Schäfer-Fröhlich - får väl sägas utgöra den absoluta toppen i sina områden, tillsammans med de här i Nahe och de här i Rheinhessen.

UPPVÄRMARE

2008 Schäfer-Fröhlich Schlossböckelheimer Felsenberg Riesling Trocken har en utåtriktad, fruktig doft av persika, päron, och äpple med gröna drag, vita blommor och bikarbonatstick i näsan. Direkt attack i munnen med fruktiga aromer, fräsande frisk syra och bra längd. Charmknappen är definitivt påslagen, men vinet kunde haft mer av finess och komplexitet. Importeras av Origo, PI ca 220 kr. (88)

2008 Dönnhoff Kreuznacher Kahlenberg Riesling Trocken har en mer återhållsam, finessrik, sirligt avstämd doft av mineraler, sockerdricka, vit persika och lime. Len attack, grönäppliga syror, sval mineralisk känsla. Typiskt Dönnhoff är detta glas välbalanserat, vänligt och lätt att dricka/begripa, men i övrigt kanske inte helt typiskt eftersom det inte kommer från Oberhausen/Niederhausen utan från Bad Kreuznach. Vi är nog mer positiva till det här vinet än församlingen i stort. Importeras av Origo, PI ca 220 kr. (88)

2008 Keller Riesling von der Fels har en rå, dominant mineralton. Det doftar som nykrossat kalkgrus och kalla våta stenar. Med hjälp av örtiga, stjälkiga, nästan animaliska toner formas ett intryck av "flytande terroir" som går igen i munnen med uttalat mineraliska, steniga sensationer, stadiga syror och klart bäst struktur i trion. Visst finns det några försonande persikor och mandariner undertill, men detta är klart kompromisslöst. Förmodligen inte ett vin för alla, men riktigt sköna kickar för stenskallar. Minnesvärt. Importeras av Hoff Vinhandel, TS 224 kr, slutsåld. (90-91)

STORFRÄSARE

2008 Schäfer-Fröhlich Schlossböckelheimer Kupfergrube Riesling GG har en mycket ren, järnmineralisk och efterhand vitblommig doft. Återhållsamma frukttoner av mandel, grönt äpple, vit persika och lite citrus. Smaken drivs av stram syra, aningen kartigt grönt äpple med lite störande bittra inslag som av grapefruktskal. Förutom sistnämnda anmärkning blir det plus för renheten och elegansen. Fortfarande svårbedömt i all sin ungdom. Importeras av Origo, PI 375 kr. (90+)



2008 Schäfer-Fröhlich Bockenauer Felseneck Riesling GG visar också inledningsvis nästan enbart mineraler. När nästa skikt avtäcks är det med ljusa övertoner som av vita blommor, mandel, äpple och grön björk. I munnen spelar vinet på tuffa, nästan ståliga syror med bittra inslag. Försonande drag finner vi i den behagliga, smått viskösa texturen och smakens längd som till slut är påtaglig. Knutet och svårbedömt vin, helt lagringskrävande. Importeras av Origo, TS 389 kr. (90+)



2008 Dönnhoff Norheimer Dellchen Riesling GG har en elegant, mineralisk doft (börjar det kännas tjatigt?) som avslöjar klart mer än de två föregående. Mineralerna är åt det ljusa hållet som vit/gul kalksten med inslag av järn. Frukten är klart öppnare, men fortfarande ett sirligt filigransarbete av grönt äpple, lime, vit persika och ananas, samt de lite unkna, gula toner man hittar i citronens skal. Ja, varför inte Robertsons Silver Shred-marmelad? I munnen gör vinet en större smakbåge än de två föregående, med syrorna mer infattade i större, munfyllande frukt och en kalkhalkig munkänsla. Zzinget är bra med hjälp av lite co2-sprits och vi får en antydan till % i den långa, mineraliska eftersmaken. Ska vi invända något är det bara aningen för mycket av gröna skaltoner idag, men vinet är ju alldeles ungt. Lagra några år, det ordnar sig nog med tiden. Importeras av Origo, TS 415 kr. (92)



2008 Dönnhoff Niederhäuser Hermannshöhle Riesling GG är det första vinet ikväll som tar oss upp till oemotståndliga nivåer. Både mineralerna och frukten drar åt det röda hållet - ganska så underbart i ett rieslingvin. Tegel, rödskiffer och diskret petroleum möter förföriska stråk av mosade jordgubbar och hallon, förutom den mer förväntade bellini-drinken och citrustonerna. I munnen förenas kraft och elegans i en storartad, lång smak. Balansen är oklanderlig och mineralerna djupare och mer påtagliga än i Dellchen. Effekten blir flerdimensionell och komplex, samtidigt så charmig och lättbegriplig att man inte behöver munskänksbetyg för att fatta hur pass gott det är. Nämligen hur gott som helst! Den som har karaktär väntar minst fem år, men vi kommer inte att klara det. Importeras av Origo, TS 430 kr. (94)



2008 Keller Westhofen Kirchspiel Riesling GG repriserar tricket från von der Fels, nästan exakt dessutom. Det ligger nära till hands att föreställa sig hur Klaus-Peter Keller malt ner kalkgrus i en stenkross, kört ner en korg vilda örter och sen filtrerat rieslingvinet genom hela klabbet. Även smaken är extremt mineralisk, flytande terroir, vatten ur berget. En rå hardcore-mineralitet - paradoxalt nog i en nästan smeksam munkänsla - som totalt dominerar över andra intryck. Eller nästan, här finns också gröna äpplen, vita persikor örter, stjälkar och blad, nästan lite åt vinbärshållet. Det sistnämnda får våra grannprovare att hala varningsflagg för sauvignon blanc-träsket. Vi instämmer inte i de invändningarna, för oss är detta riesling för stenskallar, med imponerande mineralpower! Och är det nu lite örtigt grönt så har det väl med det svalare året att göra. Importeras av Hoff Vinhandel, TS 424 kr. (92-93)



2008 Keller Dalsheim Hubacker Riesling GG har samma slags mineralkaraktär som i föregående vin, men den ställs mot en betydligt mer mogen frukt som av feta gula persikor och passionsfrukt, en mer typisk spätlese-karaktär, och utan gröna inslag. Dock hittar vi något slags mintig fräschör, som kan förknippas med oregano eller mynta. Även i munnen handlar det om ett rikare vin med mer viskositet och en närmast perfekt balans mellan mogen frukt och mineraler. Ska vi lyfta fram enskildheter måste det bli den suveräna munkänslan och kvällens längsta eftersmak. I blocket ändras snart "Bäst?" till "Bäst!" När det blir dags att rösta verkar det vara en allmän uppfattning, även om spridningen är större än väntat. För vänner av fullmogen frukt. Importeras av Hoff Vinhandel, TS 424 kr, slutsåld tyvärr. (94)



Det här blev en verkligt lärorik kväll, som dels berättade något om 2008 i Nahe och Rheinhessen - kanske lite i svalaste laget på sina håll, förutom i de allra mest gynnsamma lägena - och del om husens tydliga stilar. Kortfattat kan man säga att Schäfer-Fröhlich skänker en blombukett, Dönnhoff bjuder på fruktkorg medan Keller öser på med ett helt grustag. Ett hedersomnämnande går till von der Fels som har stora likheter med storfräsarna, bara en eller ett par storlekar mindre.

4 kommentarer:

Vinosapien sa...

skön uppställning...

det ni skriver om felseneck - lagringskrävande - stämmer klockrent. vi drack en 04:a för ganska exakt ett år sedan - dock en spätlese trocken:

http://vinosapien.com/MyTastings?Wine=496&Year=2004&AllActors=1

utvecklas riktigt fint.

schäfer-frölich 07:or är inget annat än magiska, och snart är 09:orna på väg in...

von der fels går fortfarande att finna hos gute weine (16 euro).

det är något med de nya tyska rieslingarna...en fantastisk skärpa...nästan kliniska, utan att tappa grepp och personlighet. satans fina grejer, helt enkelt.

Erik sa...

en dag ska jag bada i dessa GG furen viner!

Finare Vinare sa...

VS, det där låter gott och ska man ha full valuta är det nog den väntetiden som gäller, bortåt fem år. Nu var Tim Fröhlichs GG helt neonatala...

Gute Weine är ju fantastiskt bra på tysk riesling! Bara från Nahe har man Dönnhoff, Schlossgut Diel och Emrich-Schönleber till priser som pulvriserar de svenska. Den som vill köra så billigt det bara går väljer Dönnhoffs 2008 QbA Trocken för €8,95.

Sen kan vi inte låta bli att puffa för danska Atomwine som redan säljer Kellers 2009 QbA Trocken för 75 DKK. Extremt svårt att motstå!
Levereras till Sverige för 95 DKK.
Och det blir faktiskt billigare att handla von der Fels där istället!

Sant Erik, det gäller att sätta upp sina mål här i livet. Kan man bada i en kall källa kan man nog bada i kall Keller, det borde vara ungefär samma känsla. Pröva annars med mineralvatten! Men vad tusan är "furen"??

Göran sa...

Rakt upp på min gata... Själv har jag dock ingetemot att dricka dessa viner redan nu, syrafetischist som jag är. Men man måste dekantera dem redan på morgonen, då händer det grejor!

Härliga grejor och då var ändå inte Kellers toppviner Abtserde och G-Max med, men det är klart att de kostar en slant.

Det vore intressant att kora "Heavyweight champion of the world" i torr riesling. Keller G-Max mot Trimbach Clos Ste Hune. Någon som provat dem mot varandra?