söndag, april 11, 2010

2006 Produttori del Barbaresco Barbaresco


En heldag på E4:an - och vår svårartade nyfikenhet på veckans inköp - kräver mer komhem-dricka:

2006 Produttori del Barbaresco Barbaresco är transparent varmrött med både blåa och mer tegelröda nyanser. Rejält med fällning i karaffen! Nosen är smått utvecklad och helt traditionell med noter av menthol, tjära, orientkryddor, pomeranser, friska örter, lakrits, hallon, jordgubbar och violer. Här vankas belöning och bra doftdjup till hugade sniffare!

Smaken bjuder på friska, fortfarande tufft äppliga syror, något stjälkiga tanniner, utmärkt intensitet och balans, samt givande aromer av jordgubbar och tjära som minglar kvar ett bra tag. Det här är redan en väldigt trevlig, traditionell nebbiolo att dricka om man uppskattar lite mothugg, men här finns också en klar potential för lagring som kommer ge mer av harmoni. Härligt vin, ikväll till spaghetti och ragù. (90)

Danska Philipson sålde nyss för 80 DKK vid köp av hel låda. Tänk om man kunde handla vinet på SB för, låt säga, 179 kr. Vore det inte fortfarande ett rasande bra köp? Det finns ju inte mycket att hämta i Sverige mellan enklare kvaliteter av nebbiolo och de mer exklusiva. Kom igen nu Red & White, är det inte dags för en murbräcka in i strategiska sortimentet? Här finns ju industriella kvantiteter att hämta, produktionen av barbaresco normale ligger på cirka 160 000 flaskor...

ps. Mer genomtänkta noteringar i en minivertikal jämförelse hittar ni hos Italienska Viner.

9 kommentarer:

Italienska viner sa...

Så fick ni äntligen smaka.
Visst hade 179 SEK varit ett anständigt pris på ett så här bra vin? Utmärkt volymtillverkad mellansegmentsnebbiolo med karaktär.

/Patrik

konjären sa...

Välkomna hem! Jag hör av mig angående upphämtning av godset... låter bra så här långt!

andersuw sa...

Såg just på eBob att Produttori, i motsats till vad som tidigare meddelats av Galloni, inte kommer att släppa några riservor i årgång 2006. Det kanske till någon del förklarar den höga kvaliteten på "normalen" som således innehåller alla de tilltänkta riservorna i en årgång som ändå måste betraktas som nästintill riservamässig.

Instämmer för övrigt helt i er beskrivning av vinet så när som på slutomdömet. 90 pinnar tycker jag är i snålaste laget. Jag är för egen del beredd att gå minst lika långt upp som Galloni, d.v.s. till åtminstone 92.

Det här med poäng kan förstås vara en kalibreringsfråga. Men vad jag i sak vill ha sagt är att jag tycker detta vin inte bara passerar anständighetsgränsen för en Barbaresco (vilket Produttoris "normale" nästan alltid gör) utan höjer sig minst ett par pinnhål över den nivån. I mitt tycke är det också den bästa "normale" som Produttori släppt ut på marknaden under det senaste decenniet. Det är inte alls osannolikt att det rentav handlar om "all-time high".

Finare Vinare sa...

Intressant information Anders! Du har säkert rätt, den var riktigt bra, klart bäst i serien 2004 2005 2006 - om nu inte nollfyran skulle överraska med tiden...

Vi försöker att hålla igen lite med poängen. Just den här kvällen kändes det som 90, i vår lite körtrötta och ouppmärksamma konsumtion. 90 är ju ändå outstanding! Nollfemman kunde vi inte se nå den nivån. Och kom ihåg att vi gav 90 till 2004 Barolo Cerrati ett par gånger innan vi fattade exakt hur bra det var. Nästa gång vi smakar så trillar nog polletten ner!

Likadant har vi sagt om d'Angervilles 2007 Bourgogne Rouge: 88 är alldeles för lite, det här är ju skitgott! Ett perfekt vin att köpa per låda.

andersuw sa...

Ja, jag misstänker att vi sakligt sett är ganska överens om bedömningen. Och ni har uppenbarligen smakat ett och annat skapligt vin på sistone som ni poängmässigt har att förhålla er till. Den interna kalibreringen är trots allt den mest väsentliga.

Blev för övrigt så inspirerad av era nappatag med tysk Riesling på sistone att jag lagt en beställning på såväl Dönnhoffs Herrmannshöhle som Kellers Abtserde. Känner att jag måste fortbilda mig lite på den kanten. ;-)

andersuw sa...

Ett litet tillägg till den nyhet jag tidigare snappat upp på eBob. I en tråd om Barolo 2006 har Gary York följande att berätta:

I tasted with Aldo Vacca at Vinitaly. There will be no single vineyards in 06 only because they don't want to flood the market with single vineyards. The quality is there. But in talking to him he said that only a little over a decade ago they were happy to bottle single vineyard wines in 3 out of 10 years. Now it's 6-7 out of 10.

andersuw sa...

Ytterligare en liten uppdatering rörande diskussionen på eBob. I en tråd om Produttori skriver Bob Semon:

Attended a Produttori event last night. Asked Sr. Vacca about the 2006 standard. He mentioned a couple of items that went into the decision re: no riservas. One was the concern that the standard bottle would be be too unbalanced with not enough fruit to match the structure. Too lean for the style that they try to produce. They take the standard bottling very seriously at the co-op. Also, given the embarrassment of riches in recent vintages, he felt that the co-op could go a vintage without the range of riservas for one year. He mentioned experience with previous vintages like 1995 (riservas made because none since 1990, but standard was perhaps too lean) and 1998 (standard might have been too lean, so riservas not produced after a few vintages in a row that were) that informed their thinking in 2006. Also, there was first lot of standard released locally in Albese before the potential riserva juice was blended in. All lots since then have been blended, including what's in international markets now. Co-op's current plans include riservas in 2007 and 2008.

Finare Vinare sa...

Klockren information som vanligt, och på sitt sätt ett strategiskt beslut. Vi tackar för det!

Den som undrar vem den där jeppen Aldo Vacca är - han jobbade hos en viss Angelo Gaja innan han fick ansvaret för jätteoperationen Produttori....

andersuw sa...

Jepp, Aldo jobbade en sväng hos Angelo i början av sin karriär. Men jag är osäker på om det hade någon större betydelse för beslutet att göra honom till chef för Produttori. Han efterträdde nämligen sin far, Celestino Vacca, på den posten.

På meritlistan fanns också att släkten Vacca (i likhet med släkten Rocca) har lika djupa som väl förgrenade rötter i Barbaresco. Den som uppmärksamt studerar baksidesetiketterna på Produttoris riservor finner exempelvis namnet Vacca bland ägarna till tre av de aktuella vingårdarna: Montefico, Ovello och Rabajà.

En Vacca som är värd att hålla ett särskilt öga på vid sidan av Aldo, är hans kusin Renato, som tillsammans med fadern Adriano driver Cantina del Pino sedan andra halvan av 90-talet då man lämnade Produttori och öppnade eget. Vinerna samlar regelbundet på sig fina utmärkelser, exempelvis en serie 3 bicchieri (däribland flera för "normalen" vilket är lite anmärkningsvärt) och på senare år också höga poäng i WA (95 för såväl Albesani som Ovello i årgång 2005). Hos oss utgör de sedan ganska lång tid en etablerad del av källarbeståndet.