lördag, april 24, 2010

2007 Château Pesquié Quintessence


Paul and Edith Chaudière har drivit sin egendom Château Pesquié i Mormoiron sedan 1989, med hela 80 hektar vinmarker den största och mest uppmärksammade i Côtes du Ventoux. Robert Parker har länge haft ett gott öga till vinerna, särskilt deras Cuvée Quintessence som fick uppseendeväckande 93 poäng för årgång 2007. Den består av 80% syrah och 20% grenache från egendomens äldsta stockar. Vinet genomgick sin malolaktiska jäsning och uppfostran under 12 månader i små ekfat, varav 40% nya, resten ettårs- och tvåårsfat.

2007 Château Pesquié Côtes du Ventoux Cuvée Quintessence är mörkt som natten. Efter en vända i karaffen är vinet direkt med på noterna och bjuder på med en riktigt lovande och syrahtypisk doft. Först lite reduktiv på ett läckert sätt med våta, krossade stenar, blålera och fuktig vattenfärgslåda öppnar doften upp med violer, "liqueur des garrigues" och dov frukt som av svala men söta björnbär, med salt lakrits och dova tjärtoner. Ett skolexempel så gott som något på syrahdruvans doft. Hur gott ska då inte detta smaka!

Inte lika gott som doften, visar det sig. I munnen serveras ett stort och chokladdoppat vin, med söt parfymerad björnbärsfrukt och en dominant fatlakrits som smakar ganska exakt som att suga på Malacos salta fiskar. Bra tanniner och hygglig fräschör, men sötman blir faktiskt lite störande, och det parfymerade draget hänger ihop med dryga 15% som avslöjar sig i den alkoholtyngda, smått vassa avslutningen och eftersmaken. Det här är precis ett sånt vin där man känner betongkepsen närma sig. Med vissa invändningar är det ändå rätt trevligt att dricka, och dessutom bättre när smaklökarna vant sig.

Det här är onekligen ambitiöst framställt och seriöst i sin druv- och ursprungskänsla, samtidigt som det uppenbarligen fått (lite väl) rejäla doser ny ek. Och var inte 2007 i varmaste laget för syrah i södra rhône? Faller man bara för stilen är ett enastående betyg inte långt borta. När det gällde 2007 Château de Saint-Cosme Gigondas var vi i stort sett med på Parkers 93:a, men eftersom vi har en del invändningar mot sötma, balans och ek i det här vinet nöjer vi oss med (89) vilket ändå är ett mycket bra betyg - inte minst med tanke på att prislappen var 79,95 DKK häromveckan. Berg-och-dalbanan hos Philipson går som vanligt upp och ner, nu är det upp.

Av någon anledning har Swedish Wine Cellar inte tagit in den här årgången. Vi köpte 2003, 2004 och 2005 för mellan 129 och 159 kr på SB när det begav sig. Nollfemman är nog den version vi gillat bäst.

Update: SWC släpper 2007 Quintessence på SB i september 2010.

ps. Ett annan producent från Ventoux som nyligen varit på tapeten i bloggosfären är Philippe Gimel. Nu kan vi också varmt rekommendera hans ljuvligt drickbara, rikt körsbärsfruktiga 2007 Saint Jean du Barroux "The Danish Cuvée". Finns att köpa på danska SuperBest, Vinminvin som levererar till Sverige från Dragör eller via danska importören A Winstouw för 125 DKK. (89)

3 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Kan bara hålla med er om Quintessence. Den kändes tyngre och klumpigare jämfört med den utmärkta 05:an. Kul att ni gillade den danska cuvéen. Ska bli kul att höra era åsikter om Oligocene och cuvée#5.

Vård o Vin sa...

89p för 80DKK är ju inte få skam, men man hade ju hoppats på lite mer positiva tongångar.

Får kanske ta det istället för lördagsgodis. Min gamle förläsare Fredrik Nyström publicerade ju nyligen en studie som tydde på att vin var bra både för blodtryck och blodfetter...och lakrits höjer ju trycket.

Philippe GIMEL sa...

Hi, thanks a lot for this comment.
All my best.
Philippe