fredag, april 23, 2010

2004 Karthäuserhof Eitelsbacher Karthäuserhofberg Riesling Spätlese


Moselriesling och pastej! Vi har sagt det förr, men kombon är grym. Om pastejen är gjord på grovmalet ankkött och lever med en dutt fikonmarmelad på toppen smakar det fint. Lika fint går det med en klassisk skånsk kävlingepastej. Eller en svindyr terrine de foie gras. Eller en billig men gräddig mousse de canard. Eller... ja, en sväng på Wijnjas löser de flesta behov man kan ha en vanlig fredagseftermiddag.
2004 Karthäuserhof Eitelsbacher Karthäuserhofberg Riesling Spätlese skimrar ljust grönmetallic. Doften är ren och fin med drag av jasmin, liljekonvalj, lime, ananas, blodgrape och svala mineraltoner - likt våta skifferstenar. Inte så mycket petroleum, än. Update: mer av bergoljan fick vi efter ett dygn i öppen flaska.

Mmm, vad gott det smakar! Aromerna är fortfarande ungdomliga, diskantrika och ungefär lika intensiva som en isglass. Syran är frisk men ytterst välbalanserad mot sötman och får stöd av en härlig sprits. Ynka 8,5% alkoholprocent gör detta till en väldigt vänlig pick-me-up. En kabinettlätt spätlese i ungefär samma liga som Fritz Haags 2008 Brauneberger Kabinett, med uppskattningsvis 50 gram restsocker. Även årgångarna har sina likheter. Sirligt och behagligt rieslingvin, ytterst välgjort utan att vara enastående - därmed som klippt och skuret för rollen som avslappnad fredagsapéritif. (88)

ps. Ett dygn senare, klart bättre längd. (89) Mer om egendomen kan man läsa här.

pps. Den här flaskan köpte vi för ett par år sedan, vill ni ha ett vin i ungefär samma stil rekommenderar vi ovannämnda från Fritz Haag som är snäppet bättre. Excellent mosel, that is!

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag köpte just på mig 6 flaskor av deras Auslese Trocken från 2007.

Lavazza