söndag, april 11, 2010

2007 Marquis d'Angerville Bourgogne Rouge


Hemma igen! Vi firar detta faktum (och att solen skiner lika fint över Stockholm som den gjorde över Skåne) med att korka upp en ung "Volnay". Flaskan gör inget större väsen av sig med den blygsamma appellationen Bourgogne Rouge , men druvorna kommer faktiskt från olika lägen i Volnay, även från premiers crus, varav femtedelen från premier cru Champans. Marquis d'Angerville räknas som en av de tre bästa producenterna i byn, och vill man ha hög klass på toppvinerna måste urvalet vara petigt. Stockarna som gett detta vin är barn och tonåringar (4-15 år) som fortfarande ligger i juniorträning för framtida spel i klubblaget.

2007 Domaine Marquis d'Angerville Bourgogne Rouge öppnar med en kul kryddighet som liknar pepparkaksdeg. Ja, korken luktar faktiskt kanelstång rakt av! Snart breddar doften ut med toner av skog, mossa, örter, barr och ylletröja. Bärkorgen håller redan på att fyllas med skogshallon, blåbär och lingon. Rosor och grönare blomtoner svävar i toppen av glaset. Gott!

Trots att vi har en del förväntningar överraskar första klunken positivt. Skogsbärsaromerna är ovanligt rena och rika för ett vin på den här nivån. Med stöd av grusiga mineraltoner och pigga lingonsyror blir fräschören ljuvlig, som hos nymosade bär. Någon mer framträdande sensuell silkighet har väl inte spillt över från de unga premier cru-stockarna, men å andra sidan är vinet inte kartigt eller kantigt heller, balansen är bra och en viss viskositet finns faktiskt. Den friska bärfrukten och de mineraliska sensationerna gör detta vin till en ren och enkel fröjd att dricka. Förmodligen finns mer att hämta med ett par års lagring. (88)

Ikväll till coppa, bröd och olivolja. Philipson tog 130 DKK vid köp av hel låda.

3 kommentarer:

Holger sa...

Man borde dricka mer d'Angerville. Att dom gör en generisk Bourgogne kände jag inte till, lite förvirrande att dom även gör en by-Volnay och en Volnay 1er Cru, som ju även de ska innehålla 1er Cru-jos (unga stockar eller så i byvinet) om jag förstått det hela rätt.

Finare Vinare sa...

Hej Holger! Vi har bara info från Burghound, precis som du. Byvinet verkar innehålla en femtedel 1er Cru från unga stockar, i andra lägen än Champans, vilka oklart. Ynglingarna från prestigefyllda Clos des Ducs ooch Caillerets verkar hamna i Volnay "1er".

Det var Allen Meadows löften om "plenty of bang for the buck" och "highly recommended for value" som avgjorde saken...

Jäkla gott vin hur som helst, vi måste dricka en till snart.

Har du tagit någon d'Angerville på senare tid?

Holger sa...

Jag har inte druckit nån angerville på sistone, men är sugen på att testa champans eller ducs 98 som jag köpte via nån trevlig tysk sajt (som ni tipsat om i annat sammanhang säkerligen :). Hoppas de börjar bli drickbara nu, angerville behöver ju rejält med tid, är fortfarande lite rädd efter att jag naivt öppnade 2006 fremiets, bråkigaste bourgognen jag druckit, kändes som en bångstyrig babynebbiolo. Och jag är ju ändå en sucker för ung bourgogne.