torsdag, april 29, 2010

2008 Fritz Haag Brauneberger Riesling KabinettNitton plus och lövsprickning på Långholmen! Vårkänslorna berusar. Det firar vi med några glas av vårens favoritkabinett från Fritz Haag.

2008 Fritz Haag Brauneberger Riesling Kabinett är platinablond men skimrar blygt i grönt. Nosen startar också med gröna aromer av äppelskal och jäst, plus en gnutta svavel-unk. Snart har vi fått en härlig balans i doften med väldigt tydliga skiffermineraler och skönt piggelinbefriade unga rieslingaromer - mer som friska gröna äpplen, plus en skvätt lime och bergamotte. En aning rökig är den nog också, som av brända löv, örter och earl grey-te. Därtill en pytteliten, fåraktig animalton. Diskret saltgurka och petroleum som lurar en bit ner under ytan...

Smaken bjuder på lätt sprits och intensiva sensationer av att bita i ett nästan moget granny smith-äpple. Därtill serveras rikfruktiga aromer av limezest och nyskuren ananas. Syran är fantastiskt livlig och frisk, munkänslan smått viskös men ändå fjäderlätt, balansgången mellan syra, sötma och sälta oklanderlig. Vinets ryggrad är byggd av skaltoner och mineraler, plus de ljuvligt bitande äppelsyrorna som ringer länge, länge. Stilen är klassigare och stramare än i Dr. Loosens kabinetter - definitivt mer elegant - men fortfarande är vinet extremt lätt att gilla. Supergott, helt enkelt!

När vi kollar upp restsockerhalten (hela 57 gram/liter), förvånas vi över hur fantastiskt väl inarbetad restsötman är i helheten - även om den bygger upp efterhand när man dricker ett par glas. Exakt hur kabinetts-rieslingen ska balansera sötma och syra är ämne för oändiga diskussioner, och det här är utan tvekan suveränt genomfört, men Hanno Zillikens något slankare variant med högre syra och lägre sockerhalt är ju minst lika tilltalande. Tre-fyra års lagring kommer att förlösa tonerna av skiffer och petroleum, men det här är faktiskt rysligt gott att skicka ner i strupen redan idag. (90)


ps. Först provat i maj förra året. Tredje gången vi dricker detta vin på hemmaplan, med konsistenta intryck, eller snarare stigande entusiasm. Tillgången är fortfarande god, så passa på!

2 kommentarer:

Peer sa...

Säg den deklarationsblankett som känns övermäktig med Brauneberger i glaset... N3A hade inte varit samma sak med Dr. Loosen, den saken är säker.
En synnerligen "klassig" kabinett som ikväll fick en direktnominering till sommarens vin. Fast innan jag tar ut något i förskott, vad mer bör få en ärlig chans till titeln?

Red Scream sa...

Om du har 50 N3As att fylla i är kaffe en bra drivkraft! :-)