torsdag, april 29, 2010

2005 Dr. F. Weins-Prüm Graacher Himmelreich Auslese


Kan man dricka halvsöt auslese till chicken korma? Jo, det funkar faktiskt riktigt bra. Den här barnsligt goda rätten är ju redan söt av kokos och lite extra sötsyrlighet är bara trevligt. Rieslingens smak går rakt igenom de täta indiska aromerna...

2005 Dr. F. Weins-Prüm Graacher Himmelreich Auslese öppnar med en liten men djup doft av lime och honungsmelon, tydlig dieselolja och gott om skiffer - samt en aning honungstonad botrytis. Men det lönar sig verkligen att sniffa även efter man har druckit ur. Precis som David Schildknecht påpekat - "black currant, honeysuckle, and lemon meringue" - finns här en yppig doft av kaprifoler som hänger kvar i kupan, och längst nere i botten av glaset lurar ättiksgurkan.

I munnen bjuder viner på druvig sötma (sisådär 80 gram restsocker) och en ganska så rik och krämig munkänsla - utan att bli det minsta kletig - med medelintensiva aromer och en mjuk, vänlig syra. Här finns redan fullt anständiga doser petroleum, även om det säkert lär bli mer på sikt. Eftersmaken bjuder på en aning mineralsälta och klingar sedan av på ett mjukt sätt - lite högre syror och eftersmaken hade fått en bättre längd.

Summa summarum: en måttligt rik, klassiskt god auslese strax under absolut toppklass - inte oförglömlig som Joh. Jos. Prüms motsvarigheter ofta kan vara, och lär väl inte bli det heller. Men fördelen är att Weins-Prüms auslese lämpar sig att konsumera långt tidigare än den dyrare namnens. Väntar vi tills sötman går in mer - eller klipper vi ytterligare en nollfemma redan i sommar? Både och, får det bli... (89)

ps. Ingick i marssläppet 2008, kostade 190 kr.

Inga kommentarer: