måndag, april 26, 2010

2009 Mas de Janiny Le Temps des Gitans


"Precis som vinet handlar musiken om möten. Först spelar vi, sen blir vi vänner, på samma sätt som man börjar med att dricka ett glas för att bekanta sig. Ingen bättre vänskap än den vars nivå stiger medan buteljens sjunker. Ingen vackrare harmoni än den som uppstår bland musiker som improviserar. Bröderna Julien ville förmedla sin passion för romernas musik genom att ta fram det här vinet, som påminner om en zigenarsång. Det här vinet svänger. Servera svalt".

Så här kan det låta - i svensk översättning - när romantiskt lagda fransoser säljer in sitt allra yngsta vin på ett "kreativt" sätt. Zigenarnas tid är onekligen en flaska som sticker ut hakan. "Jag vill konsumeras pronto!! Jag är rolig!! Och jag kostar inte mycket pengar heller!!" skriker den. Hmm, har man inte bara buteljerat sitt simplaste plonk och klistrat dit en kul etikett? "Hérault Nouveau?" Vi ska se...2009 Mas de Janiny Le Temps des Gitans Vin de Pays de l'Hérault ser ljust blårött ut i glaset, ungefär som vinbärssaft. Druvorna är till 100% carignan, inledningsvis jästa med maceration carbonique, en process som avbröts innan vinet förvandlats till flytande godis - vi tackar för det! Jäsningen fick sedan gå klart på konventionellt vis. Några månader på ståltank, sen var det dags att möta världen.

Här finns en kul, lite reduktiv doft som är klart mer komplex än vad man kunnat föreställa sig. Framför allt förvånas vi över de dominanta mineraltonerna, som påminner om fuktigt knallpulver, blålera och vattenfärgslåda. Frukten är extremt lättsam och aningen kryddig, med en näve typiska carignan-skogsbär, blåbär och lingon. Visst finns det likheter med både lambrusco och beaujolais i doften, men inte på något oangenämt eller artificiellt sätt.

Munnen läskas av ett saftigt vin med fjäderlätt kropp och bra balans. Fruktaromerna satsar förstås på ungdomlig charm - de är inte särskilt söta, men en aning parfymerade. Friska syror saknas inte, lite fräsiga och busiga på druvtypiskt vis. Och till vår stora glädje bjuder vinet tillräckligt motstånd, med småkärva druvskal och en grabbnäve mineraler i avslutningen.

Om man fattat ungefär vad man har att vänta sig, så är det här vinet inte alls tokigt - även om det förstås handlar om en enkel och rättfram törstsläckare. Mineralerna blev en positiv överraskning - något som bör hänga ihop med gamla stockar av carignan, ganska vanligt i området för övrigt. Passar till charkuterier, grillad kyckling, törstsläckning och akustisk gitarr i solnedgången. Temperaturen blir nog lagom om man kyler buteljen i vattenbrynet en stund - åtminstone på försommaren.
Vi kommer definitivt att köpa en flaska eller två. (83)

85 kr/Vinik (nik@vinik.se). Testad på sortimentsprovning 25:e april.

6 kommentarer:

Eeeeerik sa...

Wow det här vinet låter skit coolt! den blir det till ica Alens grillade kyckling på Fredag! men tyvär finns inte vinet? vart finns vinet?

Finare Vinare sa...

Dra iväg ett mejl till nik@vinik.se så ordnar sig allting till det bästa!

Niklas Jörgensen sa...

I say: skitgott!

Finare Vinare sa...

Kul! Satte du vinet blint? ;-)

flavourfanatic sa...

Vi serverade det till risotto med kyckling, aubergine och grillad paprika (receptet finns i det aktuella numret av Gourmet), det passade fantastiskt bra!

Finare Vinare sa...

Låter toppen, var det 2009 eller 2010 som finns i lådan nu?

Ska bli kul att provköra zigenarna igen, vi går på din passning.