fredag, april 23, 2010

Bordeaux 2007 videobloggat


Det har snackats ett tag om vilken svensk som först ska göra en Gary Vaynerchuk och börja videoblogga om vin. Vår egen vadslagningsbyrå har haft låga odds på Michel Jamais, men se det spelet gick inte hem (förresten, att titta när Bengt-Göran Kronstam rekar industriellt plonk i DN:s webb-tv gills inte, för det kan ingen som gillar vin på riktigt vara intresserad av). När frilansjournalisten Erik Augustin Palm intervjuade oss för SvD angående fenomenet "Gary Vee" häromveckan, och undrade om det finns någon svensk som gjort något liknande, så var den enda svensken vi kunde komma på - Andreas Larsson!

Det är bäst inte jämföra, för Gary är förmodligen ensam i sitt slag även i USA. Men är man intresserad av själva vinerna finns en hel del smått och gott att hämta hos Andreas, särskilt om man kombinerar tittandet med läsning, så vi sätter av ett par timmar till närstudium. Först läser vi den alldeles utmärkta artikeln "Bordeaux 2007 - Del 1, Högra Stranden" i #46 av Livets Goda. Här blir det hatten av för koncisa, nyanserade och informativa noteringar, avslappnat skrivna och faktiskt roliga att läsa.

Sen är det dags att kolla in när Andreas provar och kommenterar ett urval av samma viner. Eftersom han enbart snackar om vinerna och inte om sitt favoritlag, sig själv eller sin egen talkshow blir inslagen väldigt korta och effektiva, runt ett par minuter per vin. Just kombinationen av skriven och talad information är det vi faller för. Ett plus ett blir tre, som bekant. Efteråt är det skönt att ha fått reda på att även den mindre framgångsrika bordeaux-årgången 2007 har en hel del lyckade viner att bjuda på. Och nu vet vi lite mer om vilka.

ps. Varför spotta när man provar en massa goda bordeauxviner? Andreas sköljer ner tanninerna med några klunkar läskande Blanquette de Limoux istället. Aahhh.... och ha en skön helg, det ska vi!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mjaa, hade hellre sett det på svenska. Blir så yberswenglish och jag mår illa av det och konkurrensen från bra engelska videobloggar är så hård. Jag föreslår att man nishar sig, kör svenskt och mer rock n roll men bibehålla tyngden.

/Iron Man

CAFÉ ROTSUNDA sa...

Kära Finare,

Jag är oerhört smickrad över att ens bli omnämnd i något som har med teknik att göra ... blir livrädd så fort jag ser en "on/off-knapp" på något. Det där med att lägga ut provning på nätet har jag pratat om i flera år med en del bekanta, och det var grundtanken när jag höll på med TV 2003-2005.
Så blev det inte då ...

Vem vet, kan Bengt-Göran Kronblom göra det, kan väl jag - och alla andra också för den delen.