fredag, mars 06, 2009

Château Bouscassé: 2005 vs. 2003


Nu är det upp till bevis efter måndagens underbetyg. Är det verkligen så att kvaliteten gått ner efter lanseringen i ordinarie sortimentet? Vi bäddar med dunbolster för båda vinerna. Först en dubbel omhällning många timmar i förväg, sen direkt tillbaks i flaskorna som presenteras blint. Maten är tacksammast tänkbara: biff med bea, fingertjocka frites och grönsallad. Den tidigare så bespottade matklassikern har förmodligen nått krönet av sin återupprättelse. Är det sjuttiotalisterna som snickrar på legenden om sina ljuva barndomsår? Gudarna ska veta att vi varit med och snidat...

Glas ett är helt öppet att sniffa på. Först ut animaltoner, nygarvat läder, fat och rikliga mängder av kryddiga örter. Nästa våg bjuder på grusdamm, bittermandel, rent av mandelmassa. Italienska vibbar, absolut. Därnäst lite hudkräm och julmust. Slutligen noterar vi en gnutta svamp och undervegetation...

Karafferingen var helt klart lyckad. Båda vinerna visar upp sig på ett fördelaktigt sätt. Men smaken i det första glaset är förvånansvärt lätt! Tydlig bitterhet i en medelfyllig kropp. Samtidigt mjukt med ett motvalls bett - snarare än de väntade tuffa, maffiga tanninerna. Vissa läskande kvaliteter finns absolut, men vinet fyller inte ut i munnen som det borde. Ord som tunt, vasst, grönt och blygt far genom luften. En smått ettrig längd noteras, men tyvärr utan att vi får balanserande kropp. Glas ett förbrukas i ett långsammare tempo...

Facit: 2005 Château Bouscassé

Glas två lockar med en betydligt djupare animalisk ton: tjära, muskot, läder, plommon. Mer mineraler, mer av pigga röda vinbär ovanpå, plus fint utvecklade mognadstoner av bränt socker. Ett mycket tilltalande vin att sniffa på!

Smaken är omedelbart kralligare och tuffare än i föregående glas. Syrorna är måhända lite lägre - men frukten betydligt större, med en rejäl längd på eftersmaken. De mörkchokladiga tanninerna mognade uppenbarligen ut fint i det varma året. Här uppfattar vi också en snygg blomton som ger extra plus i kanten. Smaken vecklar ut sig med luften, snart blir den ännu mer ihållande. En behaglig alkoholvärme lyser upp avslutningen. Vi blir sugna på brie de meaux...

Facit: 2003 Château Bouscassé

Ok, det är dags att dra ner en barmhärtighetens ridå och låta kraftmätningen sluta här. Det är minst sagt klasskillnad, ingen tvekan om vilket glas som innehåller vilket vin. Alain Brumont borde ha kunnat prestera bättre när 2005 erbjöd perfekta förutsättningar.

24 kommentarer:

konjären sa...

Ouch! Visst gör det ont när knoppar brister... Vi får se om jag håller med i morgon!

Anonym sa...

Nämen vad oväntat!

Vingruppen har gjort det igen. Grattis grattis alla medborgare.

MMM sa...

Det är bara att tacka för ett seriöst test!

Jag får också gräva upp en flaska och testa igen - det var ett tag sen nu.

Finare Vinare sa...

Konjären, det blir spännande att höra vad du tycker. Vilken ska du jämföra med?

Hehe grattis Paul, vilka var dina andra avskräckande exempel? Vingruppen borde kommunicera till monsieur Brumont att det inte funkar i längden med sekunda vara...

MMM, kör parallellt om det går! Vi är ytterst nyfikna på fler intryck. Ska de bekräfta eller motsäga vår kritik?

Hur som helst, grattis till alla som har lagt undan av nolltreorna. Den var riktigt bra. Nollfemman lockar i alla fall inte oss till några källarförsök. Där rök ett lagringsvin som alla har råd med...

Trist? Vi sätter upp en skylt med vidarehänvisning till 2005 La Bastide Blanche Bandol. Där får man rejält med ursprungskänsla och många tanniner per krona...

Anonym sa...

Det mest klassiska exemplet är väl Brolio, framför allt boxen Formulae men även Chianti Classico.

Det har blivit en vedertagen formel, kosta på den första batchen så det blir goda recensioner. När väl dessa har kommit och folk fått in produkten i sitt undermedvetna så kan man köra vilket skit som helst. Folk begriper inte bättre ändå, och även om vinet skulle få dåligt betyg i nästa test så är det redan inarbetat och kommer att fortsätt sälja.

Härligt med monopol.

Anonym sa...

:-(

Jag har en del att göra långkok på i garderoben...

Eller så hade jag tur att en tidigare batch var bra. Jag får testa. Har dock inga att ställa den mot. 04 Montus känns inte schysst.

Finare Vinare sa...

Paul, man skulle också kunna säga så här: det tar ofta lång tid att bygga ett renommé men det kan gå oväntat fort att rasera det. Svenska folket som agerade förtrupper åt Alain Brumont borde besparas den här utspädda varianten. Man blir nästan arg. Måtte nollfemmorna bestraffas med att värma hyllorna tills de reas ut...

Box, teorin om en betydligt bättre första batch får ju stöd av grannbloggarnas positiva rapporter i början. Har du smakat på garderobsvinet än?

04 Montus minns vi som mycket mer av mörk choklad och rostade fat. Den skulle köra över 05 Bouscassé på längden och tvären ;-)

Frankofilen sa...

Konspirationsteorier lockar alltid ;-)
Paul - vinerna brukar oftast fortsätta att få bra betyg, se tex alla fyndutrop om 2006 Brolio. De bra flaskorna går kanske till journalistprovningarna?

Trist på Brumont. Vad säger monopolet månntro? Med tanke på att verkar ha sådan koll att man flera gånger dragit tillbaka släppviner undrar man ju om de inte provar ordinarie sortimentet ibland också?

Finare Vinare sa...

Ett litet angivartips till systembolagets imponerande testavdelning kanske vore på sin plats. I klungan runt hundringen borde rättvisa skipas och det snart...

Anonym sa...

I dagsläget har 134 butiker Bouscassé 05 inne. Efter en slö och mycket snabb koll gissar jag på att SB har över 3 000 flaskor ute i dessa butiker. Det är över 3 mille som SB väntar på att få in ... Importören är väl in da clear på just den här sändningen i alla fall, va?
Jag kommer inte att hjälpa SB med dessa 3 mille - tack F&V!
Allvarligt talat, jag förstår att SB inte alltid har det så enkelt med de guidelines man ska leva efter, men den politiska situationen innebär onekligen att man måste kunna ställa högre kvalitetskrav på SB:s organisation.
Nu har jag ingen aning om hur mycket t ex Brumont, Pio Cesare och Ricasoli har förändrat sina produktionsmetoder i och med att de kom in i ordinarie, men kom igen nu - det här verkar inte kosher.
Testavdelningen har utan tvekan ett antal uppgifter att ta tag i. Jag gissar att hela den här soppan tyvärr är frukten av modernt management-tänkeri. Cheferna kastar upp massor av nya bollar i luften, när dessa ska landa har ingen tid att fånga dem - ledningen är ju upptagen med att kasta upp ännu fler nya bollar i luften.
Hur ska man annars förklara att testavdelningen inte gör uppföljande tester?

Anonym sa...

Jag får nog ta på mig en del av skulden till utvecklingen...

När jag besökte Montus/Bouscassé våren 2005 förvånades jag över att det gick att köpa ett stort antal årgångar av de flesta av Brumonts viner. Med tanke på den hysteri det var kring deras viner i samband med släppen kunde jag inte låta bli att påtala att de borde se till att Sverige fick en större allokering. Inga som helst problem från Brumonts sida, men det var inget som varit uppe till diskussion berättade dom för mig.

Bara några månader senare släpptes det helt plötsligt ett antal olika äldre årgångar av Bouscassé Vieilles Vignes...stenen var i rullning.

Ser man till lite fakta kring den vanliga Bouscassé konstaterar man snabbt att man producerar cirka 200 000 flaskor årligen. 65% av odlingarna är planterade med Tannat. Med detta som utgångspunkt går det att specialdesigna en svensk Bouscassé som ska kosta 100sek och ska levereras i ett antal tusen ex. Mer CabFranc i blandningen till Sverige eftersom priset ska pressas skulle jag misstänka.

Innan den kom in på ordinarie sortimentet låg väl priset på cirka 120 sek. En sådan prissänkning får naturligtvis konsekvenser...

Om jag inte missminner mig var 2004första årgången i ordinarie sortimentet, vilket gör att 2003 till en mer kompetent Madiran.

Jag har naturligtvis inga bevis men man kan ju alltid fundera...

Ursäkta mitt långa inlägg.

Anonym sa...

Finare Vinare,

Jag är inte så säker på att det går så snabbt att rasera ett rykte. Glöm inte bort att det här handlar om gemene man eftersom det är stora volymer. Har ett vin väl fått stor uppmärksamhet en gång så räcker det långt.

Michel Jamais brukar ju skriva att det spelar ingen roll om man hyllar eller sågar ett vin, så länge man skriver om det så säljer det. Folk kommer ihåg namnet på vinet, men oftast inte om det fick en bra eller dålig recension.

Det finns ett gammalt franskt poem som går ungefär så här: "Jag minns inte platsen och jag minns inte flickans namn, men vinet var en Chambertin"

Branding, my friends.

Anonym sa...

För övrigt så är det här en underbar form av konsumentupplysning. Helt i klass med Sverker.

MMM sa...

Håll i hästarna nu! Vinet som säljs i Sverige har precis samma sammansättning som det som säljs i Frankrike.

Att priset gått ner från 120 till 105 kr borde kunna förklaras med den kraftigt ökade volymen till Sverige.

Jag tycker fortfarande att de flaskor 2005 Bouscassé jag har provat tillhör bland de bästa Bouscassé jag har provat - och det är inklusive Bouscassé VV från 1990. Iofs köpte jag mina flaskor samma vecka som årgångsbytet skedde - och det skulle kunna vara batchvariation (vilket såklart inte är ursäktligt). Jag har idag inhandlat en ny flaska, som står på luftning!

Frankofilen sa...

Blir riktigt intressant att höra vad du tycker, MMM.

Anonym sa...

Jag ska enligt Cellartracker ha en 2004 liggande kvar.
Så fort jag kommit hem från 40-årsfest i Malmö måste jag testa den mot en 2005, och se vad jag tycker. Återstår iofs att hitta den djupt i vinskåpet ngnstans.

Återkommer med rapport.

Pimplaren sa...

Mycket intressant diskussion om ett fenomen som verkar växa alarmerande. Såg föresten att det är 2006:an som gäller nu på SB:s hemsida, dvs - snart kommer en ny årgång att testa konspirationsteorierna på, väl?

MMM sa...

Jag kör en "realtidsblogg" på Bouscassé i afton! Det börjar inte speciellt bra, men det finns hopp.

Kayaker sa...

Om teorin med batchvariation håller så kanske man ska hålla sig framme och knipa nå'n flaska från första batchen...

Har ni som provat koll på eventuella batchnummer? Det hade ju varit intressant att se om det går att dra några slutsatser.

Om man ska spä på konspirationsteorierna så skulle man ju kunna tänka sig att de väljer ut lite sämre druvor för den svenska marknadens direkta konsumtion. SS verkar ju nästan helt inriktade på detta...

Apropå batch- och flaskvariation: Hur är läget med Pio Cesare Langhe Nebbiolo nuförtiden? Jag kommer ihåg att det glunkades en del om möjlig batchvariation ifjol.

Anonym sa...

Grabbar, det här med vin är sjukt kul. Men hur mycket vågar man dricka per vecka utan att bli ett fall för AA? :) I mitt fall är vi två och hon kanske tar 1 max två mindre glas vilket lämnar alltför mycket till en annan. Öppnar ni och spar flaskan och fördelar ransonen över veckan eller är ni som jag sugna på att testa den, och den, och den i utbildningssyfte givetvis ;)

Peter

Mats L sa...

Har någon provat Ch Montus 2005? Det låter ju oroväckande med kvaliteten på Brumont det året. Jag har en låda med sex flaskor Montus 2005 som vilar medan jag dricker 2002 och 2003 av Montus och Bouscassé. Har därför inte provat 2005:an av Montus.

Anonym sa...

Hmm där fick jag mig en läxa.. Jag som impulsivt nog köpt på mig en låda 05 som lagringsprojekt (baserat på 04'an och prognoserna för 05 som årgång).

Anonym sa...

Intressant. Jag har 11 flaskor 2000 hemma. Jag har bara provat en flaska för 2 år sedan och det kändes som för tidigt. Vinet måste ha varit felmärkt för jag fick det för 5 euro flaskan 2003.

Finare Vinare sa...

Mmm, tack för din som vanligt vetenskapliga undersökning ;-)

Kayaker, det är nog som du säger bra att köpa ett volymvin precis i början av släppet. Mycket talar för att du får "la tête de cuvée..."

Peter, visst är det sjukt kul med vin!
Några hållpunkter:

1) Det är en fördel att vara två i hushållet som delar denna åsikt. Och ha vänner som inte tackar nej till en skvätt när de kommer förbi.

2) Små flaskor är bra att ha för att fylla upp och spara vin.

3) Frysen är en lämplig plats för mindre upphetsande viner. De här skvättarna är en stor tillgång i matlagningen.

4) Vin ska ge glädje och energi, inte motsatsen. Var den gränsen går får man nog själv prova sig fram till.

Mats, vi passade på Montus 2005, däremot har vi gott om 04:or undanlagda. De får vila några år till.

Vi instämmer om 2000 Bouscassé, det är nog fortfarande bra att vänta. Senaste smakprovet var här, just för två år sen:

http://vinare.blogspot.com/2007/04/2000-chateau-bouscass.html