måndag, mars 02, 2009
2006 Bosquet des Papes Tradition
En av våra äldsta och bästa kompisar från södra rhônedalen är Bosquet des Papes. Stilen är tillgänglig, alltid rimligt prissatt, lyckad i nästan varje version och med fina utvecklingsmöjligheter i källaren. 2003 lyckades man inte riktigt - inte 2002 heller, men vem gjorde det - men för övrigt har det varit sympati hela vägen sen mitten av nittiotalet. Kanske har stilen blivit lite fräschare på sistone, 2005 var i alla fall helt och hållet perky! Hur ska då 2006 vara? S kavlar upp ärmarna och tar sig an vinet på egen hand. T är iväg på sitt håll och provar nyavärldenviner...
2006 Bosquet des Papes Cuvée Tradition har en varm, ljust rubinröd färg. Första sniffen i karaffen ger rostbiff och unkna toner av svamp, våt mossa och undervegetation. En halvtimme får passera och i glaset är de unkna tonerna borta. Nu är det istället rött kött, lite chark, läder, hallonremmar och en lite spritig körsbärston som dominerar - kirsch! Fina övertoner av timjan, oregano och mynta kommer till. Och så några salta fiskar - ständigt denna lakrits i châteaneuf-du-pape!
I munnen har vinet fräscha syror och hyfsat bett med en liten angenäm örtbitterhet. Alldeles slankt och saftigt men ändå rätt kraftfullt. Alkoholen (14,5%) är fint integrerad med toner av mörka körsbär och kirsch. Sista noteringar i kanten: läder, tobak, vaniljstång, vildros. Från mögig svamp till vildros på ett par timmar - en remarkabel utveckling!
Jämför vi med 2005 som blev en stor favorit här hos oss, så ger nollsexan lite mer av kirsch och alkoholvärme. Syrorna och tanninerna är mjukare och vinet mer lämpat för tidig konsumtion, även om det lär utvecklas fördelaktigt under de närmaste fem åren. Extra gott smakar det till hårda fårostar...
2006 Bosquet des Papes Châteaneuf-du-Pape Cuvée Tradition (Maurice et Nicolas Boiron, Châteaneuf-du-Pape, Vaucluse)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
11 kommentarer:
Men det var väl skönt att nollsexan levererade. För övrigt fick en nollfemma sätta livet till för några veckor sedan... visst kan den lagras men det är rackarns lätt att dricka redan nu. Några nollsexor kan kanske avleda uppmärksamheten.
Inte riktigt samma finess i aromerna, men en helt funktionell ersättare. Parker tyckte ju till och med att den var bättre - det måste varit kirschen...
Hmm, det här gläder mig!
Jag hoppades att ni skulle knäcka en B d P eller la Serra i kväll så man fick en sneak preview.
Tycker det här låter helt okej. DÅ kan man i godan ro dricka några 06:or i väntan på att 05:orna ska ligga till sig.
Jag blev inte helt klok på en del av förhandsomdömena om den här. Grehn på GP tyckte att "Grymma tanniner som måste tyglas i källare i åtskilliga år. Köp och glöm."
BKwine kontrar med: "Smak ung, något syltig med antydan till alkoholproblem, ung och med fikon och köttsaft I eftersmak, mjuk redan nu, lagras".
Röttorp minns jag inte annat än att korrfelen var många och roande.
Men, mjuk redan nu eller grymma tanniner?
Jag gör som vanligt, jag litar på er och korkar upp en snart.
Tack för rapporten, då låter jag dem ligga ett tag!
Mvh
Mikael S Vin
Hehehe, underbar förvirring! Man kan alltså göra precis som man vill...
"Antydan till alkoholproblem", det är väl kirschen dvs de lite spritiga körsbären som spökar. Onekligen är det lite mer betoning på alkohol än förra året. Därför så bra till ost...
Provade igår på Munskänkarnas mars-provning. "Söt Grenache-frukt men lite mesig" blev det kortfattade omdömet. Tror inte på på ngn lång lagring av BdP 06. Har dock inte så mkt erfarenhet av att lagra just BdP, så med reservation för det.
Vilket var det andra vinet i paret? Och vilka hade du provat just innan?
Vänliga, mesiga Bosquet är väl inte ett vin som armbågar sig fram i en provning...
Det andra vinet var Voerzios Barolo La Serra 04, så visst är det en lite tuff match för vänliga BdP. Paret innan var det Ramos Pinto Collection 06 och 04 Cucullar från Montsant, inga "mesproppar" det heller, även om La Serras tanniner var klart tuffare. Jag gillade La Serran, den har bra frukt och tanninerna var tydliga men goda. Förvånande drickbart såhär pass tidigt. Kan påverkas av den lilla mängden på provningen.
Jag har sagt det förr, men jag kan ju säga det igen ändå; det är inte enkelt på provning.
I vilken ordning dricker man vinerna? Vad kom före, vad kom efter? Grehn måste ju rimligen ha druckit ingenting eller något väldigt saftplonkigt innan B d P kom i glas, medan BKwine kommer till BdP efter att ha spottat ut, tja, en amarone?
Jag erkänner, jag läser allt fler provningsomdömen, men jag gör allt mer som jag själv vill.
Ganska skönt, och tack för det alla winebloggers som provar vin i ett mer, eh, realistiskt sammanhang.
Henrik, jag instämmer:
- "Storprovningar" med många viner, små glas, kort tid, okänd/ingen karaffering, ingen mat etc ger en stor osäkerhet i provningsresultat.
- Provning "hemma" av ett eller ett par viner (eller fler under längre tid) med kända (bättre) glas, till mat och tid för utveckling i glas och någon form av reflektion hos provaren ger ett klart "säkrare" intryck/resultat. Sedan är ju frågan vad ett "säkert intryck/resultat" egentligen är? Att flera provare skulle komma fram till samma intryck/resultat vid ett annat provningstillfälle under motsvarande omständigheter kanske... vilket naturligtvis går att genomföra i teorin, men inte så ofta i praktiken. Undantaget är tex en vinbloggare som köper ett antal flaskor och provar under liknande omständigheter med lagom kort tidsintervall (4 v?) för att vinet inte skall mogna för mycket mellan provningarna.
Din slutkommentar är dock (i min mening) mycket viktig - var och en väljer själv! Oavsett vad olika provare/tyckare säger.
PS. Ber om ursäkt för en väl lång kommentar. DS
Vintresserad: Min förra kommentar lämnades precis samtidigt som din om provningen. Jag syftade alltså på vad som hänt t ex Grehn och BKwine. Men ställ upp B d P mot la Serra så "armbågar sig inte B d P fram" direkt, va?
Där bloggarna i mina ögon vinner stort jämfört med t ex GP, DN etc är ju just att vinerna dricks som de är avsedda - till mat, till ost, till sällskap och med koncentration på ett eller några få viner.
Det blir mer passion, mer koncentration, mer fantasi och ett mer levande uttryck. Säkrare, tja, men det ger mig mer information inför när jag sedan ska välja själv.
Sedan läser jag även de större prövningarna för att få någon grov bild och förhoppningsvis också i syfte att lära känna provarnas palett.
Till sist, kul att höra om la Serra. Jag får prova en snart.
Allt gott!
Skicka en kommentar